Gradnja in obnova > Napeljave
Delovanje netlačne armature

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Delovanje netlačne armature
#1
Armatura za netlačni bojler deluje drugače, kot klasična. Ko odpreš toplo vodo, spušča hladno v bojler in zaradi tega priteče topla na pipi.

Pa še to se navadi, ko boš (skoraj) porabil toplo vodo v netlačnem bojlerju in se bo voda segrevala, bo rahlo kapljalo iz pipe.
#2
@ivank_ Torej moja ne deluje pravilno, ker spušča hladno vodo v bojler (skozi cev z rdečo oznako) tudi, ko odprem mrzlo vodo? Je to izključno napaka na armaturi?
#3
Pri mešalni pipi za netlačni bojler je ne glede na to, ali je pipa odprta ali zaprta, iztočni kanal in kanal tople vode stalno prosto prehoden (da ni možnosti, da se povzroči nadtlak v bojlerju).
 
To pomeni, da je v tvoji situaciji možno, da bo voda poleg iztoka na pipi tudi iz odprtega priključka za toplo vodo, pritekla.

S pipo je malo verjetno, da je kaj narobe.  Netlačni bojler je lahko podpultni ali nadpultni in tako mora biti le-ta tudi vgrajen.
#4
Imam podpultni netlačni bojler.

Mi pa še vedno ni točno jasno kako se razreši ta situacija: na armaturi z ročajem odprem toplo vodo. Topla voda se odvaja iz bojlerja in priteče iz armature, mrzla se dovaja v bojler. Ko zaprem armaturo, je bojler najverjetneje poln. Nato na armaturi z ročajem odprem mrzlo vodo. Mrzla voda priteče iz armature, toda mrzla voda se tudi dovaja v bojler skozi cev z rdečo oznako. Bojler bi na tej točki moral bit že poln in cev s prostim prehodom dodatno dovaja vodo v bojler. Voda medtem, ko je ročaj odprt, ne bi mogla ven iz bojlerja, ker jo ista cev tiši nazaj not.
#5
Na armaturi so tri cevi:
dovod iz omrežja, dovod v bojler, odvod iz  bojlerja. Pipa v hladnem položaju direktno na izliv spusti mrzlo vodo, pri toplem položaju skozi drugo cev v bojler pošlje hladno vodo, ki spodrine toplo vodo iz bojlerja skozi tretjo cev v izliv. Tretja cev je vedno odprta proti izlivu. Topla in mrzla se mešata pred izlivom. Nariši si, pa boš razumel.
#6
Hvala vsem za odgovore! Torej, če prav razumem, armatura v hladnem položaju sploh ne bi smela pošiljati vode v bojler, kar pa moja počne (skozi cev, ki se uporablja za odvod iz bojlerja).
#7
"Pošilja" ker je ena cev bojlerja direkt vezana na iztok.
Če bi jo rad uporabljal pred montažo bojlerja pač poveži tista dva priključka za bojler...
#8
yvan, pipa dela ok!

"Torej, če prav razumem, armatura v hladnem položaju sploh ne bi smela pošiljati vode v bojler, kar pa moja počne (skozi cev, ki se uporablja za odvod iz bojlerja). "

To je zato, ker še nimaš priklopljenega bojlerja.
#9
Kadotr ti je dobro razložil, kako deluje armatura za netlačni bojler.

Si napisal: "Torej, če prav razumem, armatura v hladnem položaju sploh ne bi smela pošiljati vode v bojler, kar pa moja počne (skozi cev, ki se uporablja za odvod iz bojlerja)."

Napačna ugotovitev, če pipa ni polno priklopljena, bo voda po liniji manjšega odpora tekla tudi tam, kjer lahko. Že zaradi višinske razlike med izlivom pipe in spodnjimi cevčicami se to mora zgoditi. 

Zakaj pa pravzaprav bojlerja ne priklopiš, kot je treba?

Če imaš fiksno idejo, da je s tvojo pipo nekaj narobe, jo pa zamenjaj. In nova bo ravno tako (ne)delovala.
#10
Zgleda, da yvan ni dobro prebral, niti narisal, niti razumel moje razlage. Če pa bojler ni priklopljen, je edina rešitev Zaspanca: povezati obe cevi, dovod in odvod bojlerja. Tako bo pipa delovala. Upam, da v tem primeru ne pričakuje, da bi ob odpiranju pipe na toplo tudi pritekla topla voda...


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »