Objave: 160
Teme: 22
Ocena:
0
Pozdrav!
Zamenjal bom stara dvokrilna garažna vrata z dvižnimi sekcijskimi. Seveda bo potrebno zamenjati tudi notranjo razsvetljavo, sedaj je samo plafonjera na sredini prostora, kjer pa bo potem pogon vrat. Kako ste kaj rešili razsvetljavo, kakšne luči ste namestili? Verjetno bo treba namestiti na vsako stran vodil vrat po eno luč, zanima me tudi, kako močne naj bodo za 20 m2? Hvala vnaprej za deljenje vaših izkušenj.
Objave: 1102
Teme: 0
Ocena:
20
Spelješ mini kanal za kabel levo/desno in namontiraš led plafonjero.
Če si sedaj imel 60W klasično žarnico na nitko, bo čez glavo dovolj 2x7-8W led
Objave: 7826
Teme: 17
Ocena:
-189
Navadno je v garaži ena luč že na motorju pogona. Vsekakor bi sam, kot pravi Energetik81 namestil več svetil. Ob eni mali žarnici (zmogljivosti kresničkine ritke) res ne moreš kontrolirati olja, doliti vode za vetrobran, posesati avta, da ne govorim o drugih, za pravega dedca nujnih opravilih. Če je denar problem, namestiti vsaj ladijske svetilke z led sijalkami. Razvod pa po kanalih, že tamali bodo dovolj.
Objave: 160
Teme: 22
Ocena:
0
23.10.2022 ob 11:48
(*Zadnja sprememba objave: 23.10.2022 ob 12:17 uporabnik grompi.)
Ej, hvala vsem za predloge in deljenje izkušenj. Ne, denar ravno ni problem (vsaj zares ne..), sej se po vratih vidi, bodo Hormann. Hotel sem dati na vsako stran eno led luč za delavnice , npr Commel 2x18W, (2x1900lm). Svetilnosti se mi zdi da bi bilo dovolj, samo se mi zdi da bi bila preveč koncentrirana samo na sredini, garaža pa je dolga 5 m. Razen če dam po dve 2x9W na vsako stran, pa jih razmaknem za poldrugi meter, kaj menite?
lp
Objave: 3406
Teme: 44
Ocena:
34
23.10.2022 ob 13:03
(*Zadnja sprememba objave: 23.10.2022 ob 13:04 uporabnik mirator.)
Kar dobro razmišljaš in splošna osvetlitev razsvetljave za garažo bo tudi zadovoljiva. Malo sem računal z upoštevanjem višine graže 2,5 m. V tem primeru bi imel srednjo osvetljenost na višini 0,75 m od tal ca 103 lx. In takšna osvetljenost je za opravila, kot so menjava olja, kontrola višine posameznih tekočin v avtomobilu, povsem zadovoljiva. Za kaj bolj natančnega pa si nabaviš prenosno svetilko. Jaz imam v eni tripleks garaži samo eno stensko svetilko (kot je bila predvidena že pri izgradnji) z led sijalko 470 lm splošno osveljenost samo nekaj čez 20 lx, pa nimam problema s kakšnimi grobimi deli. Je pa seveda, če že delaš na novo, dobro misliti tudi na ustrezno osvetljenost.
Ker praviš, da denar ni ravmno problem, potem pač daj vse štiri svetilke po 1900 lm. Svetlobe res ni nikoli preveč, problem je samo bleščanje in sence. Senc pa se boš znebil, kot si si zamislil z montažo svetilk na nasprotnih stenah.
Objave: 7262
Teme: 14
Ocena:
53
No ja, 100lx za dolivat olje je morda dovolj, ampak za karkoli drugega je to bolj švoh. Glede na to, da so led luči že zelo poceni, bi jaz vsekakor dal več.
Na tvojem mestu bi se poigral z DIY led trakovi, naročiš alu profile, matiran pleksi, trakove in napajalnik (npr. na Sylux.si), pa zlepiš skupaj. Najbolje da daš trak kar po celem obodu stropa okoli in okoli, tako sence ne bo, osvetljenost pa bo odlična.