Imaš podobno temo, kjer sem spraševal, kako naredit priklop na fasadi. Na koncu sem vgradil v cokel rostfraj TK omarico in notri izdelal vtičnice ter priklop za agregat. Lahko ti slikam, kako zgleda. Pod nadstreškom pa ne bi kompliciral, naredi neko nadometno omarico, pa je to to, itak je povsem pod streho.
Samo pred izdelavo fasade in dvorišče si do tja pripelji eno stigmaflex cev od hišnega razdelilca, da si boš potem skozi potegnil kable.
Saj tudi sam razmišljam da bi to najraje skril v eno omarico (ali pa podobno kot je el.omarica za števec brez okenca in bi jo pobarval v barvo fasade).
Nadstrešek je sicer del hiše (AB plošča hiše se nadaljuje v nadstrešek 6x7m) in je ob dovozu hiše zato želim da še nekako izgleda vse skupaj.
Kable že imam potegnjene zdaj moram samo sklemat in smiselno speljat
Sam na fasadi nimam vtičnic.. 2x gradbena omarica.. 1x z 1x 3F in 3x 1F in 1x z 3x 1F. Lepo estetsko urejeno...
Na fasadi le kamere, sirena in vetrnica s senzorji.
Ja, kot so ti že opisali. V fasadi nadsreška vgradiš manjšo omarico, oziroma večjo dozo (vratca pa urediš skladno s fasado) , za zunanji razdelilnik. Dovod do omarice je pa odvisen, kakšno obremenitev boš imel pod nadstreškom. Lahko ga pripelješ brez varovanja v radelilniku v hiši ali z varovanjem. V prvem primeru mora biti dovod enakega preseka, kot je odvod od števca, v nasprotnem primeru pa moraš upoštevati selektivnost varovalk.
Previdnost pa je pri postu @Energitik81. On je omenil, da ima v tej omarici tudi priključek za agregat, kar ni nič narobe. Verjamem, da gre samo za priključek, vendar je vseeno treba poudariti, da mora biti priključek za agregat preko štiripolnega preklopnega stikala 1-0-2)
Seveda imam preko 1-0-2 stikala. Celo preko dveh takih stikal, namreč v kotlovnici imam še priklop za inverter in lahko tam izberem napajanje iz inverterja ali agregata.
19.10.2022 ob 11:22 (*Zadnja sprememba objave: 19.10.2022 ob 11:36 uporabnik Fantocci2.)
Tako imam jaz v avtodomu rešeno, s štiripolnim kontaktorjem (na vhodu ima po dva mirovna in dva delovna kontakta, izhod pa je en par N-L). Ta mi ločuje zunanjo napetost (delovni kontakti) od notranje (mirovni) iz razsmernika. 230VAC špula je vezana na zunanjo napetost, da mi ne cuza akumulatorja.
Vedno, ko vklopim (ali izklopim) zunanjo vtičnico čujem klonk in vem, da je (načeloma) vse OK.
Če priklop ni izveden vijačno na zbiralnice, potem mora biti obvezno natičnica. Kontaktor je v redu, vendar mora za njim biti ali stikalo ali FID s katerim lahko izklopiš celotno inštalacijo.