Objave: 21
Teme: 8
Ocena:
0
Pozdravljeni,
pri prenovi se soočam z malo dilemo.
Jaz bi uporabil staro debelo železno napeljavo ki pride iz kurilnico pod stropi, in nato vertikala do radiatorjev.
Vodovodar in punca pa vsekakor priporočata da se montira "razdelilna omara" e.g. "Common rail", in da bo po tleh v estrihu zalite nove bakrene cevi.
Meni se enostavno ne zdi smiselno zagonit čez 3k € za nekaj... kar ubistvu je že uporabno.
Vaša mnenja?
Hvala,
lp
Objave: 1531
Teme: 3
Ocena:
14
16.10.2022 ob 20:44
(*Zadnja sprememba objave: 16.10.2022 ob 20:45 uporabnik Sebek.)
O kakšni razdelilni omarici sanjaš? Če boš imel montirane radiatorje, te omarice ne rabiš.
Če boš imel talno pa je potrebna. Verjetno bo potrebna tudi nova napeljava do kurilnice, ker te črne cevi nimajo dovolj preseka za talno.
In če že delaš nekaj na novo, naredi za vsako etažo, če jih ima hiše več, svoj dvižni vod. Tako boš lažje ogreval prostore na željeno temperaturo, bodisi z radiatorji ali pa talnim.
Če boš imel oboje, pa tako ali tako rabiš za vsako svoj dvižni vod -> menjava vseh cevi.
Objave: 316
Teme: 7
Ocena:
9
Črnim cevem, tudi če so stare dvajset ali več let, so še dvakratno dobo uporabne, če le je bil zarti sistem in s stalno vodo napolnjen.( v slučaju potrebe po dolivanju sveže vode povzroči novo notranjo korozijo).
Poleg tega so bile cevi včasih bistveno obilneje dimenzionirane in ev. talno ogrevanje ne zahteva večjih presekov, kajti v talnem gretju se voda počasneje pretaka.
Objave: 1194
Teme: 0
Ocena:
20
17.10.2022 ob 08:33
(*Zadnja sprememba objave: 17.10.2022 ob 08:33 uporabnik ivank_.)
Jeklene cevi zdržijo dolgo. Težave se pojavijo pri rjavenju zunanjosti cevi pri prebojih skozi zid, kjer niso bile barvane. Preseki cevi so pa tudi ponavadi dovolj veliki.
Tako da iz tega stališča ni potrebe po menjavi cevi, bolj je pri prestavljanju radiatorjev, cevi, . . .. Korozijsko gre jeklo in baker čisto ok skupaj.
PS
"Vodovodar in punca pa vsekakor priporočata da se montira "razdelilna omara" e.g. "Common rail", in da bo po tleh v estrihu zalite nove bakrene cevi."
Happy wife, happy life. Tako da mogoče pa le poslušaš punco. :)
Objave: 21
Teme: 8
Ocena:
0
Happy wife, happy life ?.
Sem se odločil za razdelilno omarico in nove alumplast cevi.
Tako da vseeno hvala za odgovore :)
Lp