Objave: 393
Teme: 1
Ocena:
10
Takšne težave se običajno rešijo z obiskom usposobljenega elektrikarja...
Objave: 907
Teme: 32
Ocena:
10
Očitno ste imeli pred kratkim pri vas obiskovalca, ki je šaril po elektriki, pa ni vedel kaj počne. Rešitev je enostavna, kot je napisal predhodnik.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Objave: 3408
Teme: 44
Ocena:
34
Se pridružujem mnenju predhodnikov. Že večkrat je na tem forumu omenjeno, da nimamo kristalne krogle, kjer bi lahko videli dejansko stanje. Zaradi tega je zelo pomembno, kako je vprašanje postavljeno. V tem primeru bi bili potrebni najmanj še tile podatki:
- kdaj je pojav nastal oz. ali je to že ves čas?
- kako hitro je utripanje?
- kakšen je aparat (oz. se to pojavlja pri katerem koli aparatu), ki se priključuje v vtičnico in kakšne el. moči?
- ali je luč napeljana iz vtičnice?
- kakšna je luč (LED ali klasična na žarilno nitko)?
- kakšni so preseki kablov do vtičnice in dalje do luči?
Objave: 7262
Teme: 14
Ocena:
53
Ob uporabi sesalca na delni moči lahko predvsem LED in CFL na isti fazi utripajo, to je "normalen" pojav zaradi uporabe TRIAC-ov v regulaciji sesalca.
Ne vemo pa, ali je pri OP to vzrok ali kaj drugega na napeljavi.
Objave: 4
Teme: 2
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Problem se je pojavil ko smo vklopili hladilnik v to vtičnico. Takrat prične luč utripat.
Ocena:
53
Čaki mal, kaj? Meni ni nič jasno ko pogledam prvo fotko. Sem imaš vštekan hladilnik, hkrati pa je to stikalo za neko luč?
Ocena:
10
Energetik, kaj ti ni jasno, temu se reče šlamparija na kvadrat. Ob stikalo za luč je vzporedno zvezal še vtičnico in logično je, da bo luč utripala, ker bo v zaporedni vezavi s porabnikom, ki ga bo vklopil v vtičnico. Takšna stvar pač ne more funkcionirati.
Ocena:
53
13.10.2022 ob 14:54
(*Zadnja sprememba objave: 13.10.2022 ob 14:55 uporabnik Energetik81.)
Ne vem če je ravno tako. Stikalo je vezano vzporedno na porabnika. Jaz mislim, da dovod nista faza in nula, ker sicer bi ob prižigu stikala bil kurcšlus.
Bi rekel, da je rjava faza, rdeča pa gre na luč, nekdo pa je tu hotel čudežno vštuliti še vtičnico brez nule in ozeljitve. :angel:
V vsakem primeru je bil kreativen...
Objave: 232
Teme: 0
Ocena:
8
Noro, česa vse so sposobni zvezati domači mojstri.
To je problem veliko raznih FDV mojstrov, ker jim ni jasno, da je na na navadnem stikalu samo faza, ki se prekinja / pošilja na luč, nule pa tam ni.
Objave: 240
Teme: 2
Ocena:
2
Po moje je to majstore ki to je zvezal hotu tako. Pac ko vklopis radio v uticnico imas se ligthshow od prve…
Objave: 10
Teme: 3
Ocena:
0
Tole je pa zanimivo. Še nikoli nisem videl česa podobnega. V bistvu, tole brez tega, da bi bil porabnik vštekan v vtičnico stikalo nima funkcije. V tem primeru bi bil to delilnik napetosti oz. zaporedna vezava. Najdi si električarja, da ti uredi inštalacijo tako kot je potrebno.
Ocena:
10
No, "zhile" jaz pa sem podobne in še večje neumnosti že videl na terenu. Ko pa že analiziraš zgornjo pogruntavščino samooklicanega električarja stvar deluje tko:
Pri izklopljenem stikalu sta porabnik na vtičnici in luč v zaporedni vezavi, (padci napetosti so porazdeljeni med porabniki, tok pa je skupen) ko pa je stikalo vklopljeno pa je porabnik na vtičnici premoščen in luč sveti normalno. Luč sveti normalno tudi, če na vtičnici ni porabnika, ko je stikalo vklopljeno.