Gradnja in obnova > Napeljave
Vezava elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vezava elektrike
#1
        Če vklopim aparat v vtičnico in potem vklopim še stikalo za luč prične luč utripati.
Kako bi to rešil?
#2
Takšne težave se običajno rešijo z obiskom usposobljenega elektrikarja...
#3
Očitno ste imeli pred kratkim pri vas obiskovalca, ki je šaril po elektriki, pa ni vedel kaj počne. Rešitev je enostavna, kot je napisal predhodnik.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#4
Se pridružujem mnenju predhodnikov. Že večkrat je na tem forumu omenjeno, da nimamo kristalne krogle, kjer bi lahko videli dejansko stanje. Zaradi tega je zelo pomembno, kako je vprašanje postavljeno. V tem primeru bi bili potrebni najmanj še tile podatki:
- kdaj je pojav nastal oz. ali je to že ves čas?
- kako hitro je utripanje?
- kakšen je aparat (oz. se to pojavlja pri katerem koli aparatu), ki se priključuje v vtičnico in kakšne el. moči?
- ali je luč napeljana iz vtičnice?
- kakšna je luč (LED ali klasična na žarilno nitko)?
- kakšni so preseki kablov do vtičnice in dalje do luči?
#5
Ob uporabi sesalca na delni moči lahko predvsem LED in CFL na isti fazi utripajo, to je "normalen" pojav zaradi uporabe TRIAC-ov v regulaciji sesalca.
Ne vemo pa, ali je pri OP to vzrok ali kaj drugega na napeljavi.
#6
Pozdravljeni,
Problem se je pojavil ko smo vklopili hladilnik v to vtičnico. Takrat prične luč utripat.
#7
Čaki mal, kaj? Meni ni nič jasno ko pogledam prvo fotko. Sem imaš vštekan hladilnik, hkrati pa je to stikalo za neko luč?
#8
Energetik, kaj ti ni jasno, temu se reče šlamparija na kvadrat. Ob stikalo za luč je vzporedno zvezal še vtičnico in logično je, da bo luč utripala, ker bo v zaporedni vezavi s porabnikom, ki ga bo vklopil v vtičnico. Takšna stvar pač ne more funkcionirati.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#9
Ne vem če je ravno tako. Stikalo je vezano vzporedno na porabnika. Jaz mislim, da dovod nista faza in nula, ker sicer bi ob prižigu stikala bil kurcšlus.

Bi rekel, da je rjava faza, rdeča pa gre na luč, nekdo pa je tu hotel čudežno vštuliti še vtičnico brez nule in ozeljitve.  Angel

V vsakem primeru je bil kreativen...
#10
Noro, česa vse so sposobni zvezati domači mojstri.
To je problem veliko raznih FDV mojstrov, ker jim ni jasno, da je na na navadnem stikalu samo faza, ki se prekinja / pošilja na luč, nule pa tam ni.
#11
Po moje je to majstore ki to je zvezal hotu tako. Pac ko vklopis radio v uticnico imas se ligthshow od prve…
#12
Tole je pa zanimivo. Še nikoli nisem videl česa podobnega. V bistvu, tole brez tega, da bi bil  porabnik vštekan v vtičnico stikalo nima funkcije. V tem primeru bi bil to delilnik napetosti oz. zaporedna vezava. Najdi si električarja, da ti uredi inštalacijo tako kot je potrebno.
#13
No, "zhile" jaz pa sem podobne in še večje neumnosti že videl na terenu. Ko pa že analiziraš zgornjo pogruntavščino samooklicanega električarja stvar deluje tko:
Pri izklopljenem stikalu sta porabnik na vtičnici in luč v zaporedni vezavi, (padci napetosti so porazdeljeni med porabniki, tok pa je skupen) ko pa je stikalo vklopljeno pa je porabnik na vtičnici premoščen in luč sveti normalno. Luč sveti normalno tudi, če na vtičnici ni porabnika, ko je stikalo vklopljeno.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.


Skok na forum:
Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »