Gradnja in obnova > Napeljave
Tesnilo, tesnilna masa ipd. med alkaten cevjo in in betonsko cev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tesnilo, tesnilna masa ipd. med alkaten cevjo in in betonsko cev
#1
Pozdrav.
V betonsko cev FI 30 cm, dolžine 50 cm, bom zvrtal luknjo s kronskim svedrom, skozi luknjo pa napeljal alkaten cev. Potrebujem za vodovod. Betonska cev bo do polovice vedno pod vodo, prav tako alkaten cev. Vprašanje. Kako zatesniti vrzeli v luknji med alkaten cevjo 1/2" in betonsko cevjo, ki bo vedno izpostavljena vodi. Gumi tesnilo, kakšna tesnilna masa, bitumenski trakovi, silikon ipd. Zatesnit bom moral tudi drenažno ali polno cev pri stikih z betonom. Hvala za odgovore.
#2
Ali nebi raje peljal ob cevi, pod ali nad njo?
#3
Nisem še zasledil sistema, ki bi 100% tesnil alkaten na beton.
Glede na to, da omenjaš drenažno cev ali gre morda za navaden peskolov?
V tem primeru se največkrat tesni z navadno malto.
#4
Domnevam, da boš z betonsko cevjo naredil zbiralnik za vodo in od tam alkaten naprej.
Jaz sem naredil to z alkaten spojko (na sliki 1/2"):

https://www.instal.si/web_slike/1392_Alk...jka_ZN.jpg

Narediš malo večjo luknjo v betonsko cev in "zalepiš" alkaten spojko z lepilom za ploščice v steno cevi.
Pred lepljenjem sem na notranjo stran betonske cevi dal desko pokrito z gumo (razrezana avtozračnica), alkaten spojko z lesnim vijakom skozi sredino pritrdil na desko (guma kot tesnilo) in z zunanje strani zalil z lepilom.
Ali to 100% tesni, ne vem, ker je pod zemljo, deluje pa že nekaj let.
#5
Se opravičujem, ker se nisem oglasil že prej. Sem bil odsoten. Hvala za vaše predloge. Naj pojasnim, da bi betonska cev stala pokončno, ne ležeče in bi imela na spodnji strani pokrov zalit z betonom, ki bi zadrževal vodo. Na eni strani, malce višje, bi imela dotok vode, malce nižje pa na drugi strani odtok. Pod odtokom bi bila vstavljena tudi alkaten cev. Betonska cev bi bila ca. do 3/4 vedno pod vodo, dokler le-ta ne bi začela teči iz odtoka. Nivo vode pa bi vzdrževal dotok. Upam, da je zdaj bolj jasno.
Da, ivank_ bil bi v obliki zbiralnika. Sam sem sicer nameraval v luknje v okolici PVC cevi (za dotok in odtok vode, kjer bi bili vstavljeni rebrasti PVC cevi in alkaten cev), okolico zalit z betonom. Toda tvoja ideja je dobra (o tej spojki). Sam pa bi alkaten cev dodatno pritrdil z objemko na steno betonske cevi (slika v povezavi).
Je mogoče še kakšna ideja, da bi vse skupaj dejansko tesnilo? Hvala, LP, moat.
https://www.fero-term.si/objemka-za-cev-.../prid/7969


Skok na forum:
Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »