Gradnja in obnova > Napeljave
Menjava stikala - katera žica kam?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Menjava stikala - katera žica kam?
#1
Menjavam 30+ let staro stikalo za luč. Tisto, kjer dve stikali upravljata isto luč ... Žice so tri - črna, modra in rumenozelena, na novem stikalu pa so oznake L1, L2 ter puščici gor in dol. Kam gre katera žica?


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#2
Če menjaš obe stikali, potem je takole:
Na dveh mestih imaš 6 žic. Samo ena od teh žic je živa (faza) - najdi jo s fazenbrifarjem. Ta gre na L2 (L1 je očitno slepi priključek brez vijaka). Ostali dve žici na tem mestu gresta na ostala dva priključka. Eno mesto imaš tako rešeno. Na drugem pa je enkrat živa ena žica, ob preklopu že zvezanega stikala pa druga žica. Ti dve žici zvežeš na prosta priključka na drugem stikalu, žico, ki ni nikoli živa, pa zvežeš na L2 (faza na luč).
Če menjaš samo eno stikalo, potem gre žila, ki ni nikoli živa, na L2, ostali dve po poljubnem vrstnem redu na ostala dva priključka.
Pa upoštevaj varnost in po ugotovitvi faze med šraufanjem izklopi predmetno varovalko.
#3
Hvala. Stikalo deluje, jaz pa sem živ Wink
#4
Super!


Skok na forum:
Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »