Splošno > Sam svoj mojster
Dodajanje dodatnih vtičnic TEM

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dodajanje dodatnih vtičnic TEM
#1
Pozdravljeni,

pred kratkim smo dogradili del stanovanja in v ta namen napeljali požirke za kable, da bi dodali 3 nove vtičnice. Kupili smo standardne TEM čatež vtičnice v mišljenju, da jih bo enostavno vezati.

No, seveda so se stvari zaciklale. Vtičnice imajo zadaj dva dovoda. Iz že obstoječe vtičnice (ki je tudi TEM) sem vezal direkt iz N in L v novo vtičnico. Enako sem naredil za PE (vem da tako ni najbolj prav). Enako sem naredil potem za naslednji dve vtičnici. 

V zaporedju je delala nato samo "originalna" vtičnica in vtičnica takoj za njo. Vtičnici 2 in 3 več nista delovali. Vzel sem fazenprüfer in začel stikat po žicah. V "originalni" vtičnici je tok na L in nič na N, ter rahel tok na PE. Zakaj, ne vem. Vtičnica sicer normalno deluje. Te napeljave nismo delali mi. Ne vem niti ali je ta vtičnica bila dodana naknadno ali je bila tam že v štartu.

Enako je potem seveda v vtičnici 1. Tudi ta vtičnica pnačeloma deluje.

Na vtičnici 2 se pa potem vse ustavi. Tam pa je tok kar na vseh treh fazah in mi ni jasno zakaj. Kako se na N pojavi tok, če ga na prejšnji vtičnici ni.

Ali sem narobe vezal? Vezano je bilo vzporedno. Torej vodniki vedno na isti dovod na vtičnici. Vezal sem tako kot vsi podatki, ki sem jih našel navajajo.

Vtičnice 3 potem sploh nisem več meril ko sem to videl in se raje vse odklopil in vrnil v prvotno stanje, dokler stvari ne pridem do dna.
#2
Za v kristalno kroglo pogledati je prevroče.

Daj še slike te tvoje instalacije.
#3
Vse vodnike na vtičnicah se lahko "šiva" (veže vzporedno) naprej na naslednjo vtičnico. Zato sta za vsak kabel dva "vhoda". Slika bi veliko razložila.
#4
Pardon, sem bil prepričan da sem dal fotko v prvo objavo. Drug kabel, ki gleda iz stene je za 3. vtičnico na drugi steni. Desna vtičnica deluje normalno, leva, ki je povezana na desno pa ne več.

IMG-20220625-081821
#5
Neke logične razlage na prvi pogled ni - edino, če nisi abizoliral (snel izolacije) žic na katerikoli strani, ko si priklopil levo vtičnico.
#6
Glede na to da sem imel tok v vseh treh fazah bi sklepal da je bilo vse dovolj dobro posneto da je tok sel v drugo vticnico. Ta strom na nuli me bega, ker ne najdem logicne razlage zanj, razen da je vticnica fuc. Sem obrnil vticnici in spet enak problem.
#7
Težko je na daljavo odkriti težavo. Fizična težava je lahko še, da si žice vtaknil mimo ploščice z vijakom in imaš slabe spoje.
Drugače pa v prazni vtičnici nimaš nobenih tokov, ampak le fazno napetost. Probaj jo z fasngo in žarnico.
Še bolje pa, da ti pride to čudo rešit en štromar.
#8
Zdaj pa multimeter v roke vzami, ter vtičnice premeri, če imaš napetost 230V v vtičnici. Sicer bi ti morala tako ali tako izpasti varovalka ali fid, če bi bilo kaj v stiku.
#9
Smonzrihtali. Ne vem kaj sem tokrat naredil drugace. Sumim da sem vodniki potisnil pregloboko in je kje zmanjkal stik. V glavnem, zdaj delajo vse 4 vticnice kot morajo.


Skok na forum:
Zadnje novice