Gradnja in obnova > Energijski viri
Klima daikin 5kw

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klima daikin 5kw
#1
Pozdravljeni, prosim za mnenje glede klime daikin rxp50m5v1b. 
Imam narejeno predpripravo za klimo, baker cevi 3/8" in 1/4". Na omenjeni klimi pa je plinski priključek 1/2".
- ali se lahko priključek reducira? Linija je dolga nekje 6m.
- ali so možne kakšne težave s klimo

Hvala za pomoč, lep pozdrav Tomaž
#2
Hm...Najprej bi se vprašal čemu tako močna klima?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#3
Sassapo, Koliko pa bi priporočal močno klimo za mansardo v velikosti 140 kvadratov (betonska mansardna plošča, 40cm izolacije nad ploščo, 20cm fasade, rekuperacija)? Klima bi se uporabljala izključno za hlajenje/razvlaževanje. Prižge se začetek vroče sezone, ugasne na koncu se pravi bi delala 24/7.
#4
Najšibkejšo, ki jo lahko kupiš. Wink
#5
Kot je napisal trance. A ti si z 5kw mislil hladit ulico?
#6
Hja... pa bo najšibkejša hladila tudi na najnižji in najtišji stopnji dovolj zadovoljivo?
#7
Gledam malo specifikacije drugih klim in nekatere 5kw klime imajo priklop 3/8, druge pa 1/2. Tako da me samo zanima ali so lahko kakšne težave s kompresorjem oz. načinom delovanja? Če reduciram iz 1/2 na 3/8...
Hvala lp
#8
dvojka... glede na izolacijo in, če ni direktne sončne pripeke preko npr. nesenčenih strešnih oken, imaš 2,5 kw več kot dovolj.
Jasno boš z eno samo težko pokril celotno površino, bi ti predlagal dve po 2kw.
Nikar 5kw naprave, saj bo zelo moteča.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#9
Pri nas ena 3.5kw pokriva 180m2 na minimalni hitrosti, in še to rabi delati zgolj ko je t.i. vročinski val, na funkciji razvlaževanja. Pa ni niti približno tak izolacijski bunker kot pri @tom89. Na prvi hitrosti od štirih naša dela, mislim da z ~20db, kar pomeni, da sploh ne veš da dela, tudi če si tri metre stran.
#10
pri naš še eno malo večjo površino kot to... sem hotela manjšo in rang nižjo, ampak ni bilo takrat. je montiral, kar je imel ali pa če čakam.
#11
V pritličju imam 2x2,5kw ampak v mansardi pa nikakor ne najdemo primernega prostora za dve tako da mora ostat ena.
#12
In se ti zdi, da je potreba po 2x2,5kw v pritlicju? Ena ne bi bila dovolj?
#13
V pritličju 2x2,5kw je ravno prav. Obe sta nastavljeni na razvlaževanje in najnižjo stopnjo ter praktično neslišni. Vsaka je na svojem koncu hiše in lepo pokrijeta prostore, da so vsi hladni. Če zaženem samo eno, se pozna na drugi strani hiše predvsem v kakšni sobi, da je topleje. V naslednjem življenju bom sigurno dal kanalsko klimo na rekuperacijo, ker končna investicija ni nič dražja kot 3 ločene klime Smile
#14
Velike steklene površine, predvsem na zahod, terjajo svoj davek.
Če v hišo ne sežejo direktni sončni žarki in je izolacija takšna kot v tem primeru, je potrebna hladilna moč zelo nizka.
Takšno hišo ogreva TČ z močjo 6kw, če vemo, da mora pri -10°C premagovati več kot 30°C dT, da je pri hlajenju ta max. 10°C = 3,5 kw hladilne moči za celotno hišo, z vračunanimi toplotnimi dobitki bivanja več kot dovolj.
Jasno je največji problem centralizacija, katere z eno ali dvema klimama na tako veliki večkrat pregrajeni površini ne moremo doseči.
Če imaš v hiši centralni prezračevalni sistem, ga lahko uporabiš tudi za hlajenje. Seveda računaj, da gre zaradi nizkih pretokov tudi za nizko hladilno moč. Če so v igri direktni sončni pribitki ne bo dovolj, v nasprotnem, takšen sistem omogoča najvišjo možno kakovost bivanja.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#15
@sassapo: kako pa je pri porabi, ko je klima nastavljena na razvlaževanje v primerjavi s hlajenjem? Po moji logiki pri razvlaževanju porabi več, saj verjetno kompresor dela dlje časa in na višji moči,  saj verjetno  ne zmanjša moč/ustavi kompresorja, ko je dosežena temperatura, kot je to pri hlajenju.

Tisto, da je ventilator nastavljen na prvo stopnjo pomoje povzroči nižjo temperaturo na rebrah notranje enote, kar verjetno pomeni, da ima pri večjem dt kompresor več upora/dela in porabi več energije zaradi manjšega COP?  Verjetno  pa razlika ni ogromna.


Skok na forum:
Zadnje novice