imam vrtino iz katere z globine cca. 100 m črpam vodo preko potopne črpalke v hidrofor oz. ekspanzijo. Spodnji tlak pri katerem se vklopi črpalka imam določen cca. 1,8 bar, zgornji tlak pri katerem se izklopi črpalka pa cca. 3,0 bare. V hidroforju imam tlak meha cca. 1,5 bar.
Imam težavo, da ko se črpalka izklopi ko doseže tlak vode v hidroforju 3,0 bar tlak še zmeraj raste na cca. 6,0 bar. Ne vem od kje ta pritisk.
Tudi ko sem zaprl glavni dotok vode iz omrežja, da bi onemogočil morebitni tlak iz omrežja (sistema sta povezana) je ravno tako prišlo do dviga tlaka.
Ko pride do porabe vode tlak pade in se ne dvigne več do 6,0 bar.
Ali ima morda kdo kako idejo kak bi povzročalo nekontrolirani tlak?
To imaš star sistem, ki je nekoč deloval sedaj pa ne več, ali je vse skupaj na novo zvezano?
Če se obe črpalki ugasneta je malo čudo, da bi pritisk še naprej naraščal, razen če imaš cev za hidroforjem speljano na višino 60m. Samo v tem primeru nebi delovalo, oziroma ti voda nebi tekla na izhodu.
Bolj se mi zdi, da tebi manometer kaže kak podtlak, če nimaš pri potopni črpalki zmontiran kak nepovratni ventil. Lahko je manometer že presiljen in sploh ne kaže več prav.
Za začetek nariši skico z točnim tipom potopne črpalke, hidroforjem ter vsemi raznimi ventili do izstopa vode iz hidroforja.
sistem je star 6 let in je do deloval do pred pol leta brezhibno, hidrofor je v kleti in na njem je zmontiran nanometer, povratnega ventila ni. Iztop vode je zvezan na 3 wc kotličke v hiši in na en izhod na vrt. Zadeva zelo preprosta.
Če bi blo vprašanje bolj razločno postavljeno pa mogoče kakšna skica zraven bi mogoče dobili kakšen pameten odgovor. Najbolj mi pade v oči globina vrtine 100m. Pri tej globini bi morala potopna črpalka potiskati vodo z več kot 10 bari, da bi sploh lahko pritekla na površje.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
23.6.2022 ob 10:31 (*Zadnja sprememba objave: 23.6.2022 ob 10:54 uporabnik Dreber.)
Nimamo podatkov o velikosti hidroforja, velikosti meha in velikosti črpalke ter ali je mehanski ali elektronski način krmiljenja, ki so ključnega pomena.
Možno je, da meh pušča in je v veliki meri napolnjen z vodo in nima elastične kapacitete, posledično se bo tlak v sistemu v sekundi ali v nekaj sekundah po izklopu, zaradi vztrajnost črpalke, dvignil čez nastavljene parametre.
Da je zračna blazina premala ali pokvarjena, le-to prepoznaš po pogostem vklapljanju črpalke in po kratkočasnem delovanju. Takrat se bo črpalka po vsakem minimalnem odvzemu vode iz sistema neprestano vklapljala.
To sem že na tvoj drugi post odgovoril..., še brez znanih podatkov.
- Razjasnimo, kakšen je hidrofor, velikost 5 ali 200 litrov?
- ima hidrofor gumijasti meh (kot recimo raztezne posode za CK) ali ima le zgoraj t. i. zračno blazino? (kot so imeli starejši večji sistemi.)
- Bi predlagal, da izklopiš črpalko in vodo iz sistema iztočiš do te mere, da iz pipe na vrtu ne teče več.
- drugi korak: preveri tlak v mehu, (kot lahko ugibam, je to le nekaj litrski hidrofor, in ima gumijasti meh), ki naj ima 1.5 bara (če se ti črpalka vklopi pri 1.8 bara). Če bo pri ventilu meha zaznati vodo, je potrebno meh (oz. hidrofor) zamenjati.
- V primeru, da ima hidrofor le zgoraj zračno blazino, je potrebno pri iztočeni vodi in zaprti pipi na vrtu, hidrofor z zrakom na 1.5 bara dopolniti.
- istočasno boš lahko ocenil stanje manometra, dela ali ne dela. O vztrajnosti črpalke sem pa že zgoraj pisal.
23.6.2022 ob 10:56 (*Zadnja sprememba objave: 23.6.2022 ob 10:59 uporabnik vialj.)
Pozdravljeni,
odgovori spodaj in priložena slika hidroforja:
Nimamo podatkov o velikosti hidroforja, velikosti meha in velikosti črpalke ter ali je mehanski ali elektronski način krmiljenja, ki so ključnega pomena. CCA.30 L, MEHANSKO KRMILJENJE
Možno je, da meh pušča in je v veliki meri napolnjen z vodo in nima elastične kapacitete ČE SPUSTIM IZ NJEGA KOMPLETEN ZRAK NE ŠPRICNE VOODA VEN, posledično se bo tlak v sistemu v sekundi ali v nekaj sekundah po izklopu, zaradi vztrajnost črpalke, dvignil čez nastavljene parametre. TLAK ZAČNE NARAŠČATI PO PARIH MINUTAH
Da je zračna blazina premala ali pokvarjena, le-to prepoznaš po pogostem vklapljanju črpalke in po kratkočasnem delovanju. TO LAHKO ELIMINIRAMO Takrat se bo črpalka po vsakem minimalnem odvzemu vode iz sistema neprestano vklapljala. ČRPALKA SE VKLOPI PO PARIH NAPOLNITVAH WC KOTLIČKA
To sem že na tvoj drugi post odgovoril..., še brez znanih podatkov.
- Razjasnimo, kakšen je hidrofor, velikost 5 ali 200 litrov? CCA 30 L
- ima hidrofor gumijasti meh (kot recimo raztezne posode za CK) TAKO JE ali ima le zgoraj t. i. zračno blazino? (kot so imeli starejši večji sistemi.)
Dodatna pojasnila:
- Bi predlagal, da izklopiš črpalko in vodo iz sistema iztočiš do te mere, da iz pipe na vrtu ne teče več. TO SEM ŽE VEČKRAT, NANOMETER PADE NA NULO, V MEHU NI VODE IN IMA TLAK 1,5 BAR
- drugi korak: preveri tlak v mehu, (kot lahko ugibam, je to le nekaj litrski hidrofor, in ima gumijasti meh), ki naj ima 1.5 bara (če se ti črpalka vklopi pri 1.8 bara). Če bo pri ventilu meha zaznati vodo, je potrebno meh (oz. hidrofor) zamenjati.
- V primeru, da ima hidrofor le zgoraj zračno blazino, je potrebno pri iztočeni vodi in zaprti pipi na vrtu, hidrofor z zrakom na 1.5 bara dopolniti.
- istočasno boš lahko ocenil stanje manometra, dela ali ne dela. O vztrajnosti črpalke sem pa že zgoraj pisal.
Dodatna pojasnila:
- Bi predlagal, da izklopiš črpalko in vodo iz sistema iztočiš do te mere, da iz pipe na vrtu ne teče več. TO SEM ŽE VEČKRAT, NANOMETER PADE NA NULO, V MEHU NI VODE IN IMA TLAK 1,5 BAR
Dodatna pojasnila:
- ko bo tlak narastel na 6 barov, takrat poskusi na ventilček (na mehu) priklopiti tlačilko ali kompresor, ki ima svoj manometer in tako preveri realno stanje tlaka v mehu, ki bi moral biti enak tlaku v hidroforju.
- tukaj poskusi za čink zraka iz meha izpustiti in pozorno spremljaj manometer na hidroforju.
- Na vrtni pipi lahko tudi po občutku oceniš moč curka pri treh barih in šestih barih.
Na pipi se očitno občuti višji tlak. Imate idejo kje bi bil lahko vzrok, da tlak tako naraste...teoretično črpalka sploh ne more producirati takega tlaka če je 13 barska in črpam vodo iz globine 100 m
V tvojem primeru sploh ne veš kadar deluje črpalka, saj je ne slišiš, ker je v globini. Lahko, da ti je v okvari tlačno stikalo, ki ga imaš montiranega nad raztezno posodo in ti ta vklopi črpalko. Snami tisto črno plastiko in z multimetrom premeri če je slučajno stikalo sklenjeno takrat ko narašča tlak. Ali pa si dobi električarja da ti premeri.
Brez podatkov je težko ugotoviti na daljavo napako, če ni pravilnega opisa.
vsem bi se rad zahvalil za pomoč in odgovore. Zadevo sem rešil in sicer tako da sem odmontiral (odvil) tlačno stikalo. Dovod do njega je bil zamašen in pritisk vode v raztezni posodi je na njega deloval z zamikom in nepravim tlakom. Dotok sem očistil z jekleno žico in zadeva funkcionira.
Vse pohvale da si še podal rešitev. Si eden redkih ki objavijo še rešitev.
Za vse ostale, ki bodo čez leta naleteli na podoben problem, pa svetujem, da že v štartu podajo čimveč podatkov o črpalkah, skico hidravlične in elektro vezave, če je možno ter nekaj slik. Dandanes to ni več težko narediti, saj ima vsak telefon že dober fotoaparat.
Pozdravljeni,
danes sem končno lahko odprl stran in se zahvaljujem vsem, ki so mi svetovali pri problemu ko mi je voda iz hidropaka odtekala nazaj v štirno. problem ni rešen voda na hidropaku še vedno odteče do višine nivoja vode v štirni, zamenjal sem hidropak z pretočno črpalko in voda je ostala v cevi tako kot mora biti.
Sedaj imam pa novo idejo, imam hidrofor ki bi ga uporabil za zalivanje vrta.
Vprašanje je ali bi bilo 150 litrov vode v zalogovniku dovolj da bi pokrival porabo vode pri kapljićnem namakanju pri porabi ca 3000 l/H in višinski razliki od črpalke do najvišje točke je ca 10 m. Hidrofor ima 3f 5 stopenjsko črpalko.
Pozdrav in hvala za nasvete
Pozdravljeni,
da ne odpiramo nove teme. Imam vprašanje.
V planu imam zabiti cev za črpanje podtalnice , nekje cca. 7-8 metrov v globino.
Ker hidrofora ne bi rad imel zunaj, bi za črpanje, od zabite cevi 5/4 cole naprej uporabil že obstoječo cev, katera je že napeljana pod zemljo do hiše od mesta zabijanja.
Edin problem je v tem, da je cev 1/2 cole, kolikor vem je na hidroforju priključek za eno colo. Se pravi, hidrofor bi rad imel v hiši, kjer je do dolžine črpanja cca. 10 metrov. Bom pa uporabljal samo eno pipo namenjana zalivanju vrta in pranju avtomobilov.
Ali mislite, da bo šlo, oziroma ima že kdo tako narejeno?
Vsaka informacije bi mi prišla prav.