Gradnja in obnova > Energijski viri
Ureditev ogrevanja- TČ, el. peč itd.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ureditev ogrevanja- TČ, el. peč itd.
#1
Pozdravljeni!

Trenutno imamo v nepremičnini (Grosuplje, gradnja cca 1960, minimalna izolacija) peč na kurilno olje, s klasičnimi radiatorji. Sedaj, ko hočemo nepremičnino oddati se je izkazalo, da je ta peč za najemnike problem (visoka cena fosilnih goriv itd).

Kako se lotiti celostno te problematike? Slišim pohvale peči kot so Vaillant, vendar je vprašanje, če so najemniki pripravljeni plačevati večje stroške ogrevanja. Morda torej bolje TČ, paneli itd?

Hvala vnaprej za morrbitne odgovore!
#2
Trenutna situacija ni ravno rožnata, razen za lastnike gozda in SE.
Vseeno mislim, da je TČ še vedno najcenejša opcija proti ostalim komfortnim načinom ogrevanja (plin , kurilno olje, paneli, elektro blok). Seveda bo pa treba podati malo bolj detajlne podatke o sami hiši.
#3
Če je hiša slabo izolirana in ogrevanje preko obstoječih radiatorjev, bo to kar zalogaj za TČ.
Dobro bi bilo preverit, ali so radiatorji dovolj veliki oz. povečat radiatorje.
#4
Glede na to, da omenjaš panele, se oglasi pri energetskem svetovalcu (Ensvet), ki si bo vzel čas in ti razjasnil osnove ogrevanja. S seboj vzemi podatke nepremičnine (mere, vrsto in kvadraturo oken, debelino izolacije nad in pod stanovanjem, sten,) predvsem pa podatke o porabi kurilnega olja. Ne nazadnje so opcija tudi peleti, kjer si bo najemnik sam krojil ceno (jih kupil, kjer so cenejši). Ni jasno za kateri kotel gre, mogoče bo zaenkrat dovolj montaža novega peletnega gorilnika. Ker so praktično vsi energenti vezani na ceno elektrike in nafte, je po moje zelo dobra opcija toplotna črpalka, a šele po izračunu in ogledu s strani strokovnjaka. Na oko ne bo šlo.
#5
Problemi z oddajo neizolirane hiše bojo tako ali tako, ker bo najemnik pobegnil tisti trenutek, ko bo našel kaj manj potratnega.
Tudi če zamenjate kurilno napravo kaj dosti z vidika porabe ne boste naredili - zgolj menjava enega energenta s (mogoče) trenutno drugim cenejšim.

Verjetno, bi jo vsi najbolje odnesli z visokotemperaturno toplotno črpalko zrak voda. Investicija? Realno okoli 12 jurjev....

Direktnega ogrevanja na elektriko se jaz ne bi šel v nobenem primeru.

Ena od opcij je tudi ta: V vsako nadstropje (recimo da sta dva nadstropja, z nekje 60 kvadrati) montirajte malo boljšo klimatsko napravo (ranga 1.500 EUR po kosu z montažo) in naj imajo klimi vklopljeni čez celo zimo, vmes se zgolj dogrevajo z drugim energentom.
Tu je vaš strošek 3.000 EUR kot investicija, najmenik pa bo na letni ravni garantirano prihranil 1.000 EUR na ogrevanju.

A načeloma: Izolacija objekta (na dolgi rok druge ni).
#6
Vincent je povedal vse. Dolgoročno vsekakor dobra izolacija. Najlažja in najcenejša opcija so pa trenutno klime, prihranki bodo ob trenutnih cenah res solidni, pa še lahko jih prodaš kot plus (da jim poleti ne bo vroče).
#7
...vse odvisno o kaki kvadraturi govorimo in koliko je trenutna poraba olja. Klime so načeloma ok rešitev za manjše kvadrature. Pri večjih kvadraturah pa niso najboljša rešitev. Za večje kvadrature (od 150 do 250m2) in slabše izoliranje objekte je trenutno tč + SE najbrš najcenejša rešitev dolgoročno. Seveda tudi odvisno koliko staro steho imate in če bodo vsi ki imajo netmetering letni obračun tako imelu tudi v prihodnje.
#8
Na stavbo za v najem menda ne bo dajal kupa novcev za SE in TČ. Možnost je, ali samo TČ, če izgube niso prevelike, sicer pa pelete. O tem sem že napisal (kateri kotel ima, možnost montaže gorilnika direktno na kotel?) V nasprotnem najemnina ne bo pokrivala stroškov. Kot napisano, kaki butasti paneli za direktno nažiganje štroma res ne pridejo v poštev. Niti ˝varčni˝ radiatorji, ista figa kot paneli. Sicer se zasajamo v prazno, možakar je poniknil...


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »