Gradnja in obnova > Energijski viri
Sončna elektrarna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sončna elektrarna
#16
Kdaj je to bilo?

Kdaj je to bilo?
#17
Oktober 2021.
#18
Ja, 300 evrov vse skupaj. Pi postavkah se tocno vec ne spomnim.
#19
Zakaj je tak problem pridobiti soglasje elektro službe?

Zakaj je tak problem pridobiti soglasje elektro službe?
#20
Infrastruktura. Le ta ni neomejena. Moči SE ki jih postavljamo pa so v bistvu velike. Seveda morajo pri elektru upoštevati maksimalen odvzem energije ki ga pridelamo čeprav le teoretično in kapacitete zato hitro padejo.
#21
@patriot35
V sosednji temi je en napisal, da na sončne dni na vtičnici nameri 245V.
Elektrike se ne da kopičiti in če je proizvodnja v nekem trenutku veliko večja od porabe (poleti na sončne dni) to pomeni težavo za sistem. In obratno težavo pozimi, ko je proizvodnja iz sončnic mala, poraba pa velika (ogrevanje na elektriko itd). Takrat bo pa napetost na isti vtičnici padala. Skratka preveliko nihanje, ki obremenjuje trafo postaje in škoduje napravam.

Mi rabimo stabilne vire, ki se jih da regulirati, recimo NEK2.
#22
@Fantocci2
Oprosti, ampak NEK2 ne moreš regulirat...vsaj ne v takem smislu, kot ga omenjaš. To kar omenjaš je regulacija (primarna, sekundarna in terciarna), in NEK (ali NEK2) bo obratoval v pasu. Npr. TEŠ ali plinske, pa imajo to sposobnost, da se lahko izrazito prilagajajo.
Sicer pa je taka miselnost stara 50let, zaradi večjih potreb energije, OVE virov v omrežju, se posodablja tudi omrežje in način prilagajanja. Aktivni odjemalci, smartgrids, in drugi razni projekti, bodo zmanjševali ključen vidik sistemskih storitev (regulacija) v elektrarnah na fosilna goriva.
#23
Vem, da se ne da od sekunde do sekunde in na kW (GW) natančno, se pa v grobem da. V pasovih kot praviš, pa naj bo tako. Oni temu pravijo, da vozijo elektrarno Smile Šofer je pa moj kolega, ki se samo s tem ukvarja. Sem gledal izračune in optimizacije.

OK, se bom popravil: rabimo stabilne vire, ki niso odvisni le od sonca, politikov in kvaziekologov, ki se ogrevajo na TČ in bi se radi vozili z EV.
#24
Zanimivo, kako je pri NEK 2 problem da "se ne more prilagajati porabi", pri sončnih elektrarnah pa ni problema to da pozimi mesece ni sonca. Še več za SE smo pripravljeni uvažati elektriko kadar je manjko, zapraviti miljarde za baterije, nadgradnjo omrežja, uvesti fleksibilne tarife cene elektrike in razvijati pametna omrežja. Da bi pa recimo pri NEK vklapljali porabnike kadar je preveč elektrike ali pa višek elektrike izvozili pa bog ne daj, to pa ni kosher...
(vem da se ponavljam, ampak ne morem mimo teh klasičnih nebuloz)
#25
pametnjakovic,SE so bile in so še naprej v osnovi napačno predstavljene,namesto da bi spodbujali šparanje, ne naši spodbujajo čim večjo porabo pa ne samo pri nas.
Cena elektrike pa narašča, ampak predstavljena zadeva je pol leta še zanimiva in se lahko kolko tolko obvladuje druga polovica leta pa bo stalno bolj problematična zimo mislim ko so sončnice na strehi samo da so. Mislim da boš edini razumel kaj je bistvo problema,zdaj pa glej kak udarijo po takem zapisu.
#26
No sončnice da so pozimi samo da so seveda ni res. Pač pridelek je znatno manjši, daleč od tega pa da ga ni. Za zmerno gospodinjsko uporabo celo dovolj - ne pa za gretje s TČ. Seveda se da narediti SE ki bo tudi pozimi naredila dovolj za ogrevanje, je pa res da bo potem poleti veliko presežkov.
Postavitev SE tudi načeloma nima veze s šparanjem ampak je samo drug vir energije. Šparanje bi bilo nabava varčnejših aparatov. Hoja ponoči brez prižgane luču, kuhanje pod lupo in podobno,...
#27
Naceloma naj ne bi smela imeti, ampak ce spremljas malo debate, potem bos videl, da je janez zelo nenaklonjen temu, da bi viske, ako jih pridela njegova SE, šenkal in si zmisljuje in isce ideje, kako jih porabiti, da ne bodo sli v nic, ceprav grejo zdaj se huje, kot v nic.


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »