Gradnja in obnova > Energijski viri
Sončna elektrarna - off grid

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sončna elektrarna - off grid
#1
Pozdravljeni, 
za sončno elektrarno po principu netmetering se nisem odločil, ker jo ne želim imet na strehi (stari strešniki) in majhna poraba električne energije (ogrevanje na drva, toplotna črpalka za sanitarno vodo, itd). Na mesečni ravni znaša povprečna položnica 40 eur. Investicija v običajno soncno elektrarno bi se vrnila v zelo dolgi dobi (razen v primeru da bi povečal porabnike električne energije, kar bi bi ponovno predstavljalo veliko investicijo - nakup toplotne črpalke, bojlerja, štedilnika na elektriko, električnega avtomobila itd). 
Po spletu sem zasledil samooskrbne sončne elektrarne off grid z akomulatorji (ali celo brez), ki naj bi delovale tako, da električno energijo, ki jo proizvajajo porabis v tistem trenutku oz. viški se shranjujejo v akomulatorje in jih porabis ko ni sonca. V primeru ko celice ne proizvajajo dovolj električne energije se primanjkljaj uporablja iz omrezja. 
Ker je majhna poraba električne energije bi bila dovolj tudi majhna off grid elektrarna npr. 2,3 kw. Okvirne cene taksne elekrarne so nekje 2500 do 3000 Eur oz. nekje pol manj kot netmetering (te imajo seveda večje moči). To pomeni, da s takšno malo elektrarno ne bodo pokrite v celoti potrebe po električni energiji, le položnica bi bila manjša. Ker ima hisa velike balkone in zelenico bi lahko sončni paneli bili postavljeni na tem delu. Zanima me ali bi tak sistem deloval kot sem opisal zgoraj. Zanima me tudi kako je takšna mala elektrarna priklopljena. Ali se jo kar vklopi v vtičnico suko kot t.i. balkonske elektrarne.  Kaj se zgodi če ni porabe in so akomulatorji polni. Hvala v naprej za pojasnila.
#2
Timur, v začetku te takšen sistem pride še majn. Ne rabiš takoj vzpostavit celega kompleta ampak greš sprva na Inverter ter na panele potem pa dodaš akuje. Gre pa že skozi z recimo tam okrog 1500 evrov.
lahko pa na gsm kako rečemo kak smo mi začeli.
#3
Growatt SPF inverter, poceni paneli (pazi, drag je montaxni material za betonsko/opecnato streho!), vse stalne porabnike na izhod inverterja in akcija. Paneli (10 kom) + 3.5 jW Growatt dobrih 1k5 eur, kot je napisal predodnik.
#4
nO SAJ NETMETERING SONČNICA TUDI NE RABI BIT VEDNO 11.1 ALI PA 13.5KW. sE PAČ DIMENZIONIRA GLEDE NA TVOJO PORABO IN JE POTEM GLEDE NA TO DA PLAČUJEš 40€ NA mesec bistveno cenejša in pravilno dimenzionirana pokrije 100% tvoje porabe. Off grid seveda tega ne naredi brez ogromnih akumulatorjev, ki so pa zelo neugodnih cen. Če imaš možnost je absolutno netmetering bistveno ugodnejša varianta, dokler si jo še lahko zagotoviš.
#5
Pozdravljeni.

Prosil bi za eno pomoč
Rad bi si naredil manjšo off grid elektrarno, manjše moči. Na spodnji povezavi prilagam hibridni razsmernik sicer bi bil moči 3KW.
Priključek je 1F 25A to je mislim, da 6 KW priključek.  Ali to pomeni, če bi bi potreboval več moči npr. teoretično 6KW, da ne bo delovalo ali, ti razsmernik preko bypasa pusti preko nazivni priključek, katerega imam na hiši?

https://www.eurodiskont.net/izdelek/hibr...nilec-50a/

lp
#6
Dobiš elektriko prek omrežja seveda. Toliko o off grid Wink
#7
Lahko pa tudi z obema (iz omrežja in iz panelov) istočasno?
#8
piag,kaj je to mišljeno kot vprašanje ali trditev?
#9
Tona gas, zakaj trditev?
#10
Ti itak moč trošiš iz akumulatorjev, ne iz panelov direktno. Akumulatorje pa tu lahko polniš iz panelov ali pa iz omrežja. Ponavadi lahko iz obeh hkrati.

Škatla torej vsebuje polnilec akumulatorjev iz dveh virov:
-  iz sončnih panelov (max moč panelov je 600W in 55V odprtih sponk)
- iz omrežja (230VAC na 12VDC) (poenostavljeno rečeno, ker DC napetost ni konstantna ampak se prilagaja napolnjenosti)

... in razsmernik 12VDC na 230VAC. Nazivna moč razsmernika je 1000W.

Ampak: da bi to moč 1000W (pri tem bi iz akumulatorja vlekel tok teoretično 83A oz. v praksi blizu 100A ker izkoristek razsmernika ni 100%) lahko varno uporabljal recimo 30 minut, bi moral imeti na voljo deep cycle akumulator (npr. GEL izvedba) ranga nekje 200Ah. Njih lahko z nekaj rezerve prazniš na cca. 50% kapacitete (če greš čez to mejo se jim življ. doba zelo krajša)

Torej dva taka recimo, da bi bil na varni strani:
https://www.akumulator.si/izdelek/C2%200...1200-cikli

(najde se tudi kaj cenejšega, vendar vedno velja you get what you paid for)

In ko bi jih po pol ure izprazil na to dovoljeno polovico, bi jih z 600W paneli (kar je vršna moč ki je v praksi ne dosežeš) zelo dolgo polnil spet nazaj. Lahko jih pa hitreje napolniš iz omrežja, če ga imaš na voljo.... to seveda potem ni samooskrbnost ampak bolj back-up. Lahko tudi iz agregata, če še bolj zakompliciraš.
Zadeva je sicer zanimiva tudi ali predvsem za avtodome, kjer imaš dostop do 230VAC le občasno, vmes pa si pomagaš s soncem. V avtodomu lahko akumulator hitreje polniš še med vožnjo iz alternatorja preko DC/DC pretvornika (še ena naprava vmes...)

Sončni paneli v taki izvedbi so pač za manjše porabnike, 1000W (to je ena plošča indukcije recimo ali pa mikrovalovka) pa je že precej velika moč.
#11
¸Fantocci2,daj malo popravi te tvoje izračune, malo mimo tučeš.
Druga daj si prečitaj kaj je človek napisal, on bi imel takšen pretvornik samo 3kw moči!
Na njega pa se priklopi 4500w panelov in kar lepo sam tera dosti stvari brez baterij.
Pa pretvorbo A iz enosmerno na izmenično malo poravi 80A za 1000w je zelo mimo vsekano. Popravi me če se motim!
#12
Motiš se v tem, da Fantocci2 ni predvideval, da tovrstni sistemi delajo na nominalno 48V, ne 12V. 80A za 1 kW je kar prav pri 12 VDC. Ampak za tako moč jaz vsekakor o 12 V niti ne bi razmišljal ... Ampak ja, gre tja proti 80 A tudi pri 3,5 kW in 48 V sistemu! Zato pa 25/35 mm2 kabli med Growattom in akumulatorjem!

Svinčev akumulator se dandanes ne izplača več, ne cenovno ne s stališča hrbta, če ga moraš nositi ... LiFePO4 EVE280K ima deklarirano življensko dobo 6000 ciklov pri DOD 90% (res kvaliteten svinčev ima življensko dobo 3000 ciklov pri DOD 50%, se pravi tam koristiš samo polovično kapaciteto) me je prišel ranga 120 EUR po komadu (16 celic za 48 V sistem, cca. 15 kWh). Preračun za svinec 25 kWh pride več!

Fantocci2, glede doseganja nominalne moči panelov pa sem bil sam izredno  (pozitivno) presenečen, saj se občasno dosega tudi 120 % nominalne moči! (verjetno na račun "garancije" na panele, da bo čez xx let še vedno vsaj toliko in toliko)

Skratka, RS84, preberi si še enkrat drugo temo o fotovoltaiki ali pa moj opis na https://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=51521

LP, g
#13
Tonagas, ne bom prav nič popravljal zapisa.

Tista škatla iz linka katero sem komentiral pa dela kar na 12V.
 Poznam te sisteme iz prakse, imam podobno zadevo doma in vem, kaj lahko dajo dejansko od sebe.
#14
Fantocci2, ne se jezit,človeku si naračunal vse za ta razsmernik iz linka on pa je lepo napisal da bi imel takega samo 3kw moči ta pa je potem 24v in na njega lahko priklopiš 1500w panelov,če pa greš še samo malo gor na 3,5 pa lahko priklopiš 4500w panelov in potem zadeva že špila.Je tako ali ne?
#15
Jaz sem komentiral tistega, katerega link je pripopal.


Skok na forum:
Zadnje novice

Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
23.02.2024 ob 14:22:34
Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
Sploh od epidemije dalje veliko bolj cenimo trenutke na prostem, preživite z družino in najbližjimi. Zakaj ne bi torej preobrazili... Beri dalje »
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
23.02.2024 ob 13:21:40
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
Vabimo vas, da nas obiščete na dnevu odprtih vrat, ki bo v petek, 1.3.2024, od 14:00 do 18:00 in v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »