Gradnja in obnova > Energijski viri
Sončna elektrarna - off grid

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sončna elektrarna - off grid
zigec,.. ker so akumulatorji zelo omejeni in dragi,... pol pa še vse ostalo,...
Jap, strosek akumulatorjev je precejsen ... Sploh, ce gledas narejene sisteme!
Super fantje, hvala vam za razlago. Smile

Jasno da je strošek akumulatorjev precejšen. Samo če bo šlo vse skupaj v to smer kamor gre, da boš za oddano energijo v omrežje moral plačevati še omrežnino in podobno, se bo mogoče PV splačal samo pod pogojem, da boš poleg inštaliral še hranilnike energije.

V avstriji se mi zdi da si do subvencij upravičen samo v primeru če imaš PV kombinirano s hranilniki.

Se pravi razen cene, so offgrid sistemi v vseh pogledih boljši od klasičnih sistemov, priklopljenih na EE omrežje?

So preklopi med različnimi viri (PV - akumulator - omrežje) dovolj hitri, da porabnikov ne zmoti?
Pozimi sonca ni. Poleti ga je veliko. Baterija ti koristi samo poleti. Pa še to ni vedno dovolj...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
TO z baterijo je cisto mimo.
Ce bodo ukinili neto meritev potem se mora elektrika prodajati, tako imajo sedaj narejeno v AT.
@zigec - drži zato pa izkoristi sedaj opcijo za vključitev v neto meritve. Če le dobiš soglasje. V prihodnosti pa se bodo seveda zadeve spremenile. Kot vedno in pri vsem - na slabše za uporabnike.
@jprednik

Žal bom imel možnost postavitve elektrarne šele v l. 2025. Prej tud bajte ne bo. Smile Zato razmišljam o vseh ostalih opcijah samooskrbe in kolikor vidim, je offgrid boljša rešitev od ongrid (za situacijo, ki bo po 31.12.2024). Razen če ne bodo spremenili zakonodaje, da boš višek elektrike lahko prodajal, to pa vprašanje kakšne bodo odkupne cene.
Ma na neto meritve je kr realno računati. Tja do leta 30... država ni sposobna sama pojačati zelene elektrike... zna pa bit kak dodatek pri nakupu panelov. Razgradnja. Tako kot pri avtu. Razgradnja naj bi koštala 30 al 40 eur po panelu. "Dobička" pa 3 eur...
Pozdravljeni,
tale tematika me precej zanima,sploh po zavrnitvi vloge za on grid sistem elektrarne. Ker se na off grid sisteme ne spoznam spračujem za splošno mnenje poznavalcev. Sem v fazi odločitve za off gred SE , najraje za kompletni sistem po konceptu eurodiskont ponudbe;https://www.eurodiskont.net/izdelek/li-ion-solarna-elektrarna-growatt-45kw-5-000w-bms-wi-fi-kopija/
Naj povem da je letna poraba na mojem odjemnem mestu 6500 kwh in je precej enakomerno porazdeljena preko celotnega leta.
Zanima me ali bi takšna elektrarna pokrila moje potrebe-v kolikih procentih. Ali se na omenjeni komplet lahko priključijo še štirje omenjeni solarni paneli. Naj ob tem povem da je objekt na katerem načrtujem postavitev SE na zelo sončni legi apak naklon strehe je 45*.
Dobrodošlo vsako realno mnenje.
LP Slavc
Torej mesečno porabiš približno 550kWh. Tale elektrarna 3.8kW bi lahko naredila okoli 4500 kWh na leto. Če bi bili vsi mesci enako osončeni pa seveda niso je to 375 kWh na mesec. Ker bo tvoj pridelek v decembru in januarju verjetno v rangu 30-40kWh boš ostalo seveda pridelal poleti. Zelo verjetno boš tako med majem in septembrom pokrival potrebo v 100% odstotkih. Februarja, oktobra in novembra morda okoli 50%. Januar in december žal le cca 10%-15% tvoje porabe. Moje mnenje je, da je to zate kar ustrezna moč elektrarne. Naklon 45 je ok ker ti bo naredil nekaj več pozimi, poleti boš itak imel presežke in ti večji naklon nebo toliko "škodoval".
Tale komplet izgleda pa precej zanimivo. Ok, v samogradnji bi, kar se akuja tice, prisel skozi se nekoliko ceneje, a spet ne tako zelo.

Elektriko imas enofazno? Koliko mocno? (5 kW za celo bajto zna biti (pre)malo, ce pa bi invertet obesil samo na eno fazo in nanjo zmetal stalne porabnike, bi bilo pa kul)

Lp, G

Lp, G
Torej letno prihraniš ene 500 eur. Ajd, 800 ce se še full dvigne cena el. Za komplet in montažo pa daš 10k. Splača ali ne... You decide!

Torej letno prihraniš ene 500 eur. Ajd, 800 ce se še full dvigne cena el. Za komplet in montažo pa daš 10k. Splača ali ne... You decide!
Aja, se 4 panele zal ne mores dodati, 10 panelov zaporedno je max. Razen, ce bi delal 2 vzporedni veji po 7, ni pa to optimalno. Bi pozimi in v slabih pogojih dobil vec, ne vem pa, ce se splaca ...

Aja, se 4 panele zal ne mores dodati, 10 panelov zaporedno je max. Razen, ce bi delal 2 vzporedni veji po 7, ni pa to optimalno. Bi pozimi in v slabih pogojih dobil vec, ne vem pa, ce se splaca ...
Pozdravljeni,
hvala za konstroktivno debato in predloge. Kar se dokupa dodatnih panelov tiče me zanima predvsem zato , da bi bil v od pomladi do konca jeseni čimbolj samozadosten in pozimi posledično malenkost bolj produkniven. Sprašujem pa zatradi tega , če je to v praksi pri omenjenem sistemu sploh mogoče brez druge dodatne investicije kot je razsmernik,baterije...?

LP Slavc
Kaj pa panele dat na nadstrešek za avto? Pa še kritine ne rabiš... Na hrvaškem 1200€ za 2 avta, seveda brez panelov.

https://www.solarno.hr/katalog/proizvod/...la-solarna

Skok na forum:

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »