Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Cena PID

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cena PID
#1
Pozdravljeni,

zanima me, koliko ste kaj plačali za PID? Za izjavo želijo imet 1500e, za sam PID pa je cena 30% višja kot za celoten PZI delan pred tremi leti, tekom gradnje sta se pa zgodili zgolj dve manjši spremembi temelja in armiranega nosilca, torej statike in tudi zunanjega videza hiše (ne na našo željo, morali smo, zaradi slabega PZI, kjer nosilec ni bil vrisan v arhitekturo, v statiko pa)
#2
Ceno za PID je težko definirati. Zelo je odvisna od sprememb, ki so nastale med gradnjo in od tega kateri projektant (ali isti, ki je izdelal PZI ali kakšen drug) bo PID izdelal in ali je imel projektantski nadzor. Običajno ima projektantski nadzor samo arhitekt, medtem ko projektanti strojnih in elektroinštalacij dobijo samo v PZI-ju vrisane spremembe od izvajalca.
Sama izjava je sicer za investitorja res samo en podpisan list papirja, medtem ko tisti, ki jo izda, nosi odgovornost za eventuelna kasneje ugotovljena odstopanja od PZI.
Meni se je že zgodilo, da mi je investitor zagotavljal, da je vse narejeno po mojem PZI načrtu, ko pa sem si izvedbo na objektu vseeno ogledal, sem ugotovil, ne da je en kup odstopanj, temveč so bile brez mojega soglasja narejene spremembe, ki so v nasprotju s predpisi.
#3
Bezkuča,
v kolikor imaš v gradbenem dnevniku zapisano, da je to napačno izrisano v nartih = napaka na strani projektanta, nisi upravičen , da plačaš to spremembo. To naj pokrije projektant.
Sem nekaj časa nazaj zapisal, kako sedaj razni prijektanti lupijo investitorje, ker se zahteva izdelava PID-a.

mirator, mi je znano !!
Lep pozdrav
#4
Mogoče bo off-topic, vendar vseeno, treba je vedeti kaj za plačilo dobiš.
S tabo (som16) se strinjam. Kar nekaj projektantov je, ki na kolege mečejo slabo luč. Žal pri nas, vsaj kar se projektive tiče, tržna ekonomija še ne deluje (krivdo pripisujem zbornicam, ki so po mojem mnenju, same sebi namenjene).
V tem primeru, ki ga opisuje OP in če mu gre verjeti, je sprememba v načrtu gradbenih konstrukcij, ki na druge načrte ne vpliva. Torej bi po tej logiki lahko arhitekt in projektanti inštalacij dali izjavo, da je izvedba skladna s PZI načrti, medtem, ko bi moral projektant gradbenih konstrukcij narediti PID brezplačno (oz. z enako ceno, kot so zaračunane izjave). Kot pa sem že v svojem postu omenil, je vprašanje, če so projektanti inštalacij sploh imeli projektantski nadzor. Kar tako na "lepe oči", se pa izjav z žigom o verodostojnosti,  tudi ne daje.
Vseeno pa je tukaj še vprašanje, kako se bo plačilo  PID-a  delilo med projektanti (običajno ima pogodbo arhitekt, projektanti gradbeih konstrukcij in inštalacij pa so njegovi podizvajalci).


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
29.09.2022 ob 13:16:41
Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
Najnovejše smernice bivanja in energetske učinkovitosti skoraj nič-energijskih hiš. Naselje DRENovo: naravni... Beri dalje »
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
26.09.2022 ob 12:19:36
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
Trajnostna gradnja prihodnosti  - V ŽIVO na prvi slovenski certificirani aktivni hiši V podjetju Lumar, pionirju in... Beri dalje »
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
21.09.2022 ob 07:43:24
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
Brez stresa, brez dela. Samo sprostite se in uživajte z družino in prijatelji. Vljudno vas vabimo na dan odprtih vrat v Krmelj, v... Beri dalje »
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
16.09.2022 ob 14:27:50
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
Smo vaš zanesljiv partner na področju gradnje in obnove, s ciljem uresničiti vaše projekte in nadgraditi vaše... Beri dalje »
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
05.09.2022 ob 12:41:43
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
Stanovanjski kredit Sam pojem »kredit« izhaja iz latinske besede Credere in pomeni varovati, zaupati. Pri kreditnem razmerju... Beri dalje »