Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Cena PID

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cena PID
#1
Pozdravljeni,

zanima me, koliko ste kaj plačali za PID? Za izjavo želijo imet 1500e, za sam PID pa je cena 30% višja kot za celoten PZI delan pred tremi leti, tekom gradnje sta se pa zgodili zgolj dve manjši spremembi temelja in armiranega nosilca, torej statike in tudi zunanjega videza hiše (ne na našo željo, morali smo, zaradi slabega PZI, kjer nosilec ni bil vrisan v arhitekturo, v statiko pa)
#2
Ceno za PID je težko definirati. Zelo je odvisna od sprememb, ki so nastale med gradnjo in od tega kateri projektant (ali isti, ki je izdelal PZI ali kakšen drug) bo PID izdelal in ali je imel projektantski nadzor. Običajno ima projektantski nadzor samo arhitekt, medtem ko projektanti strojnih in elektroinštalacij dobijo samo v PZI-ju vrisane spremembe od izvajalca.
Sama izjava je sicer za investitorja res samo en podpisan list papirja, medtem ko tisti, ki jo izda, nosi odgovornost za eventuelna kasneje ugotovljena odstopanja od PZI.
Meni se je že zgodilo, da mi je investitor zagotavljal, da je vse narejeno po mojem PZI načrtu, ko pa sem si izvedbo na objektu vseeno ogledal, sem ugotovil, ne da je en kup odstopanj, temveč so bile brez mojega soglasja narejene spremembe, ki so v nasprotju s predpisi.
#3
Bezkuča,
v kolikor imaš v gradbenem dnevniku zapisano, da je to napačno izrisano v nartih = napaka na strani projektanta, nisi upravičen , da plačaš to spremembo. To naj pokrije projektant.
Sem nekaj časa nazaj zapisal, kako sedaj razni prijektanti lupijo investitorje, ker se zahteva izdelava PID-a.

mirator, mi je znano !!
Lep pozdrav
#4
Mogoče bo off-topic, vendar vseeno, treba je vedeti kaj za plačilo dobiš.
S tabo (som16) se strinjam. Kar nekaj projektantov je, ki na kolege mečejo slabo luč. Žal pri nas, vsaj kar se projektive tiče, tržna ekonomija še ne deluje (krivdo pripisujem zbornicam, ki so po mojem mnenju, same sebi namenjene).
V tem primeru, ki ga opisuje OP in če mu gre verjeti, je sprememba v načrtu gradbenih konstrukcij, ki na druge načrte ne vpliva. Torej bi po tej logiki lahko arhitekt in projektanti inštalacij dali izjavo, da je izvedba skladna s PZI načrti, medtem, ko bi moral projektant gradbenih konstrukcij narediti PID brezplačno (oz. z enako ceno, kot so zaračunane izjave). Kot pa sem že v svojem postu omenil, je vprašanje, če so projektanti inštalacij sploh imeli projektantski nadzor. Kar tako na "lepe oči", se pa izjav z žigom o verodostojnosti,  tudi ne daje.
Vseeno pa je tukaj še vprašanje, kako se bo plačilo  PID-a  delilo med projektanti (običajno ima pogodbo arhitekt, projektanti gradbeih konstrukcij in inštalacij pa so njegovi podizvajalci).


Skok na forum:
Zadnje novice

Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »