Gradnja in obnova > Energijski viri
Kaj bo, ko se ponudnikom netmetering ne bo več izplačalo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj bo, ko se ponudnikom netmetering ne bo več izplačalo
#1
Kot razumem, se samooskrba ponudnikom izplača, ker se 70% elektrike proda drugim strankam po visoki tarifi, omrežnina pa itak ni njihova stvar.
Sprašujem se kaj bo, ko bo socialističnega tarifnega sistema konec, in bo morala biti elektrika v času sonca poceni, da bodo ljudje in gospodarstvo stimulirani, da jo rabijo ko bodo viški.
V bistvu morajo imeti že danes težko izgubo, viške prodajajo po cca 70c (vsaj gospodinjstvom), kupujejo pa po 140, kolikor je trenutno pasovna elektrika.
Klauzul o prekinitvi pogodbe, ko se jim ne izide, verjetno ni niti pod drobnim tiskom. Bo kot pri Telekomu, najdite drugega ponudnika, mi se ne gremo več samooskrbe. Bodo uporabili obligacijsko zakonodajo. In kaj po njej lahko pričakujemo.
#2
Nič hudega ne bo. Stvari se spremenijo in gremo naprej. Kot že neštetokrat v zgodovini...
#3
Ja ampak tebi se potem zadeva ne izplača, ko bo sijalo sonce boš prodajal po par centov, če sploh, pozimi kupoval po 20, plus omrežnina za vse kar boš prejel.
#4
Nekaj sreče imamo tisti s SE zaradi velikih porab ravno takrat ko je sonce. Cena ne bo po par centov. Takrat dela vsa industrija.
Sem slišal že, da veliki porabniki v industriji razmišljajo o delu ob sobotah in nedeljah ravno zaradi cenejše elektrike. Bodo raje plačali delavcem nedeljske nadure.
#5
Ne vemo, kako se bodo dobavitelji odzvali v prihodnje, zato jaz ne grem v to zadevo, ker je preveč "meglena" (poleg tega da imam napačno obrnjeno sleme in pol zime dejansko meglo). Sem ta denar raje dal v druge naložbe.
Pri SE bi šele na nulo prišel po 10+ letih.
#6
Pozdravljeni, imam 9kw SE od 21.5.2021.Obračun je pokazal 600kw viška, celoletna poraba je bila 7508kw. Super zadovoljen. Imam TČ za ogrevanje, bazen 44m3, ki ga ko segreje sanitarno vodo s pomočjo 10m2 sončnih kolektorjev 800l zalogovnik dodatno ogrevam, cirkulacija bazena dela cel dan. Sedaj razmišljam še o nakupu savne in čez par let mogoče avto na elektriko. Letos sem tako prihranil 501 €. SE je bila 8000€. Želel sem jih dati na banko vezati za 2 leti obresti 0,2%.
Kaj bo po letu 2023 nihče ne ve, vem pa da bom kakor koli že bom plačeval elektriko v sončnih dneh bistveno ceneje kot če je ne bi imel. Imam 21 let staro Škodo octavio ki me je v vsem tem času stala govorim napamet sigurno več kot 50000€, sedaj gre v razrez ( sprašujem ali je avto naložba ki se splača ), za SE sem prepričan da se. To je samo moje mnenje, lahko pa da se motim.

Lp
#7
Avto ni naložba, je bolj kot ne nuja. Kakšen avto kupiš, za koliko € je pa odločitev posameznika. Tudi kruh ki ga kupiš/spečeš, ga poješ in gre na koncu v kanalizacijo verjetno ne gledaš kot naložbo, ki si jo odplaknil v wc školjki. Pri SE vsi gledajo kako se čez 10 let povrne naložba...seveda pa je do tam marsikaj in nekomu se poklopi, marsikomu se pa naložba tudi nikoli ne povrne. Komu bo delala 20 let bp, marsikdo jo bo pa preklel čez 10 let. Mnogi kupci se ne zavedajo, da je vse lepo dokler vse dela, če in ko so težave so tudi stroški, ki pa v takih naložbah niso zaželjeni, saj se roi potem naenkrat krepko odmika, da sploh do nule prideš, kaj šele do nekega "plusa", po katerem pa spet pridejo stroški odstranitve/razgradnje itn. slej kot prej.
#8
Golobova idja je do 2030 5000MW sončnic 13 x več kot danes. Takrat bo, ob soncu, elektrika zastonj tudi ob delovnikih.
#9
@bonbon,kaj si ti letos prihranil? Daj malo razloži od kod ti 500 evrov prihranka?
#10
Ja za 500€ elektrike je dobu za đabe, investicija je pa že mimo, ta ne šteje.
#11
10 let je hitro okoli. Kmalu bo 3 leta odkar je priklopljena na omrežje. Proizvedla je že 39.500 kWh. Od tega 30% porabimo direktno pred omrežjem. Do sedaj nobenih težav. Naj tako ostane. Prihrankov pa ne računam, vem pa da so.
#12
mislim, da je prihodnost v tem, da gre čim manj presežkov v omrežje, ampak si jih doma shraniš v baterije. pričakujem, da bodo kmalu na voljo tudi subvencije za baterije. v tem je edini smisel, ker se nobenemu ne bo splačalo elektrike poceni prodajati in drago kupovati. tudi omrežje ne bo preneslo takšne rasti solarnih elektrarn.
#13
"2030 5000MW sončnic 13 x več kot danes. Takrat bo, ob soncu, elektrika zastonj tudi ob delovnikih."
Tako kot je v Nemčiji in drugih državah z večjim deležem SE.
#14
Tona gas:

Mesečni pavšal znese 13,6€ ( junij-december = 95€).
Od januarja do priklopa maja sem plačal cca 300€.
Skupaj to znese cca 400€.Porabil sem za cca 900€ elektrike.
 900€-400€=500€ prihranka.

Lp
#15
ti nisi prihranil 500€, ampak si znižal strošek za 500€ in si še vedno krepko v minusu. To ti hoče povedat...


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »