Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Gradnja soseda na mojem zemljišču

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gradnja soseda na mojem zemljišču
#1
Wink 
Pozdravljeni, 

predzgodba: Nov lastnik zemljišča v Ljubljani, sosed s spori z vsemi mejaši


Sosed (starejši gospod - inžinir si pravi  Smile  ) je cca 4cm preko mejnih kamnov postavil neokusno betonsko konstrukcijo in mrežnato ograjo na meji. Jaz ne bom ubobožal zaradi 4 cm zemlje .... mi je pa zelo nesramno pripomnil da ko bom jaz postavljal ograjo (za skupni projekt ni bilo zanimanja) moram upoštevati odmik v taki meri da ne poškodujem njegove ograje/ temeljev... torej zelo poseben sosed za katerega pa ne mislim izgubljati živcev ... Geodet se mi je nasmehnil da je 4 cm toleranca GPSa

zanima me pa samo ali imam lahko kakšne probleme če bom jaz spomladi postavljal ograjo ker njegova že "stoji"... bi moral jaz ga "prijaviti že sedaj ker gradi na meji ali preko meje brez soglasja" ali se bom moral odstraniti 20 cm od meje da ne poškodujem njegovih temeljev ?
#2
Ali pa ga prijavis ker ni uposteval odmikov od meje... poglej kake imas v opn.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Kot je napisal pred mano, opn - obvezen odmik od meje, je različno, obicajno nekje okrog 40cm, nikakor pa ne na direktno na mejo RAZEN s pisnim ( torej tvojim) privoljenjem.
Čeprav, če je on postavil ograjo na svoje stroske ne vem zakaj bi ti postavljal se eno? 
Mogoce pozabi na spor, vzami ograjo zastonj kot nekaj dobrega, ce te moti izgled pred njo zasadi zivo mejo ali grmicevje ipd.?
#4
Ne, ker si SLovenec, se ne daj!! Prijavi ga, ker je bil nesramen. Potem pa ko bo prišel na kolenih do tebe in te prosil, potem pa naj ti poljubi roko in mu odpusti grehe.
#5
Nejasno si zapisal: je ravno zgradil ograjo ali ograja stoji od pamtiveka.

Na kratko: če ti je zabrusil, to kar si napisal, stopi lepo do njega in mu daj v podpis soglasje (njemu in ev. solastnikom njegove parcele), da ti dovoli, da postaviš ograjo do njegove. Soglasje naj overi, ti pa postaviš, ali pa zasadiš liguster.

Če ti "misli srat" z odmikom po OPN (ali OPPN) mu pa povej, da ga boš pisno pozval na odmik njegove ograje od meje po OPN/OPPN. Razen če ima soglasje prejšnjega lastnika (potem ta zgodba ne igra vloge).

Ko ga boš pozval na soglasje, za tvojo ograjo boš videl koliko je ura, hkrati pa mu boš dal vedeti, da te prav nič ne zanima če je "inženjir" ... .

Navkljub nekaterim je le prav, da poveš, da boš na svoji zemlji gospodaril sam in za vedno boš imel mir pred sosedi.

To lahko urediš brez pravde.

Če pa ti ne podpišejo in overijo soglasja za tvojo ograjo na mejo in zavrne odmik svoje ograje, ga enostavno prijaviš na občinski inšpektorat. Malo bo trajalo, na koncu bo pa obraja "šla bek" (to je po prleško - jo bo moral odstraniti).
#6
Uredba za ograje določa naslednje pogoje:

Uredba o vrstah objektov glede na zahtevnost uvršča ograjo med nezahtevne objekte za lastne potrebe, za ograje do višine nižje od 2,20 m gradbeno dovoljenje ni potrebno. Za ograje višine od 2,20 metra pa do višine 3,5 metra gre za nezahteven objekt in je potrebno gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte

Če z izvedbenim prostorskim aktom ni posebej predpisan odmik ograje od meje sosednjih zemljišč, je lahko ograja postavljena največ do meje zemljiške parcele, na kateri se gradi, vendar tako, da se z gradnjo ne posega na sosednje zemljišče;

Ograja, ki je med sosedska in označuje potek meje, se lahko gradi na meji, vendar le, če se lastniki zemljišč, ki jih razmejuje, o tem pisno sporazumejo;

Ob javni cesti zgornji rob ograje oziroma lega ne sme posegati v polje preglednosti, pred gradnjo takšne ograje pa je treba pridobiti soglasje upravljavca javne ceste.
#7
Pozdravljeni.
Na betonsko škarpo, ki meji z sosedom, sem postavil 1,20 m visoko ograjo iz lesenih letev. Kakor imam v spominu, je škarpa v celoti na moji zemlji (in ne pol pol).
Sicer je bilo to že nekaj let nazaj, a sedaj je zadeva postala problematična. Bi pravno gledano potreboval kakšno soglasje?
#8
Če je na pol, potem absolutno soglasje.
Če je na tvojem, je odvisno od prostorskega akta občine.
#9
Da ne govorim, da ima sosed zidan objekt, ki je v kapu na meji oz. še nekaj čez...ehh

Kje pa dobim inf. o tem prostorskem aktu?

A ciprese (krepko cez 2m) in ostale "žive" meje so pa lahko na meji?
#10
Vuego?
#11
@BOBoo
Mislim da imaš te info v lokacijski imformaciji. 
#12
Ja, pa 35€ moram plačati za to... Bog pomagaj.
#13
Ni treba. Kar piše v lokacijski informaciji, je zgolj prepis iz občinskega prostorskega akta.

Prostorski akt občine v kateri se nahaja nepremičnina najdeš v uradnem listu ali na internetu (bodi pozoren tudi na morebitne popravke!), na GIS portalu preveri v kateri prostorski enoti se tvoja nepremičnina nahaja, nato pa beri in študiraj... Pa ne pozabi še na določila uredbe o razvrščanju objektov.
#14
Ja... in hitro kaj spregledas.... jst bi kr dal tistih 35 eur. Pa se imas potem precej dela...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#15
Lokacijska informacija je lahko tudi popolnoma neuporabna. V naši naprimer so najprej podatki o parceli (brez tega seveda ne gre), v vseh ostalih rubrikah pa so zapisani zgolj splošni stavki: " ...v skladu z XX. členom prostorskega načrta..." In to se ponavlja do konca. Skratka, iz nje ne izveš popolnoma ničesar, tako da nam drugega kot lastno študiranje prostorskega akta ni preostalo. Še dobro, da smo jo dobili zastonj, ob nakupu parcele.

LI torej ni vedno uporabna rešitev.


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »