Gradnja in obnova > Energijski viri
Kapljanje po ceveh

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kapljanje po ceveh
#1
Pozdravljeni
Upam, da tu dobim kako rešitev, ker sem že popolnoma obupana Smile
Pred časom smo se vselili v starejšo (25 let) staro hišo, ki je ima centralno ogrevanje napeljano čez celotno hišo (2 nadstropji), ogrevanje je potekalo preko kurilnega olja. Že takoj po vselitvi se je slišalo, po eni vertikali, kapljanje po ceveh. 
Spomladi smo zamenjali olje s toplotno črpalko in upali na izboljšanje stanja. Žal je ostalo enako. 
Da pojasnim: to ni pokanje v radiatorjih ampak vsakič, ko sistem požene vodo po ceveh se sliši nemogoče glasno kapljanje po ceveh. Iz zgornjega nadstropja do spodnjega, a le po eni vertikali. 
Prezračili smo vse radiatorje več kot 1x, tudi po nasvetu smo zgornje pustili vse naenkrat odzračene. Žal ne pomaga. 
Lepo prosim za pomoč, ker sedaj rešujemo situacijo z izklapljanjem gretja ponoči, ampak ker se bližajo mrzle noči bi si res želela to uredit.

Hvala vsem za pomoč in lp
Petra
#2
Če so cevi polne vode, ne more biti kapljanja. To je zvok nečesa drugega.
#3
Brez posnetka zvoka, rešitve ne bo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#4
Kot priligo posiljam se posnet zvok. https://youtu.be/4R5VIfSHGBs
Lp
Petra
#5
Slabo slišim ...ugibam: obtočna črpalka.  Dolg razvod cevi na eni OČ? Po možbnosti še stara navadna, ne eko....
#6
Kakšno kapljanje... To je kvečjemu raztezanje cevi in radiatorjev ob segrevanju/ohlajanju.
Prva rešitev je, da ogrevate 24/7 (kar bi itak bilo treba če imate TČ), tako ne bos stalnega segrevanja/ohlajanja.

Druga (težja) pa je, da pogledate, kjer cevi drgnejo ob ostale predmete (tla, stene, nosilci cevi) in tam zagotovite par mm odmika, vmes pa purpen, kakšen armafleks, gumo in podobno.
#7
Problem imate z radiatorji. Pokanje povzročajo izključno samo aklimat radijatorji (med temp. raztezki), kateri so iz aluminija. Kupite klasične pločevinaste tip 22 radiatorje in problem bo za vedno rešen....Pa še to ne ogrevajte kampanjsko ampak z nižjimi temperaturami 24/7.
#8
Jaz bi dodal še, da lahko zvok spuščajo tudi termostatske glave. Tam je zvok bolj šemenje vendar, lahko probate odpreti do konca ventil in če zvok izgine je potem to. Se pa strinjam da so verjetno radiatorji. Lp
#9
Mene pa zvok spominja na hidravlične udare termostatskega ventila zaradi zračnega žepa.
#10
Meni so aklimatovi radiatorji pokali, ko sem grel kampanjsko na kurilno olje, seveda ko se je ohlajalo ali hitro dogrevalo. Ko je bila temp. konstantna, je pokanje izginilo.Pri TČ tega pojava ni, ker vse poteka na bistveno nižji temperaturi, ta zvok ki se čuje pa je precej ritmičem in sem tudi sam pomislil na termostatski ventil. Tega lahko preprosto odstraniš, pa vidiš če bo kakšna spremba. 
Sicer pa je treba sistematično iti od radiatorja do radiatorja in z pripiranjem in odpiranjem ugotoviti, kateri povzroča omenjeno pokanje. Vklopi izklopi obtočno črpalko, spremeni hitrosti pretoka na OČ itd. Sam bi tudi radiatorje malo otipal, mogoče je kje kakšnen slab stik ali kaj podobnega. Treba je malo eksperimentirat.
#11
Definitivno ni kapljanje, ampak pokanje aklimatovega radiatorja.
#12
V vseh predložnih točkah se pridružujem predhodniku xsaviju, tudi t. i. hidravlično uravnoteženje sistema ogrevanja bi lahko omililo pokanje. 
Spodnje ventile na oddaljenih radiatorjih povsem odpreti in bližnje radiatorje ustrezno pripreti, v tem primeru bo topla voda enakomerno dosegla vse radiatorje hkrati in posledično zmanjšala oz. odpravila temperaturni šok posameznega radiatorja...
#13
Takole naredi. Odpri ventil na polno, In če bo pokanje (kapljanje vode to ni) počasi ponehavalo in na koncu ponehalo, je vzrok v Aklimatovem radiatorju, tako kot so tu pravilno ugotovili vsi, ki se na te radiatorje spoznajo,

Rešitev? zamenjava radiatorjev ali pa pogojno da ga razstavite, namažete konzole ki ga držijo in tesnila na posameznih členih in sestavite ponovno.....in nato radiator zamenjate čez čas, ko se pokanje ponovno pojavi.

Preden storiš opisano zgoraj, zapri ventil do konca...in pokanja v primeru, ga povzročajo raztezki ne bi smelo biti.
#14
Sem imel zelo podoben zvok, vzrok je bil termostatski ventil. Zvok je bil samo v določenem položaju ventila. Poizkusi odpreti ventil do konca ali pa term. glavo vzemi dol da vidiš če je to vzrok.
Oddajam apartma v Kranjski Gori
#15
Si ze kaj probala od tega?
Ce črpalka ogreva 24/7 potem bi tako pokanje zaradi radiatorja bilo tezje, ker bi bila njegova temperatura precej stalna.
Kot so rekli.
To ni kapljanje vode, ampak raztezki jekla/aluminija ob segrevanju/ohlajanju. Treba je najti mesto kjer poka. Potem pa ga sanirati.
Sonce naj sveti vsak dan!


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
29.09.2022 ob 13:16:41
Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
Najnovejše smernice bivanja in energetske učinkovitosti skoraj nič-energijskih hiš. Naselje DRENovo: naravni... Beri dalje »
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
26.09.2022 ob 12:19:36
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
Trajnostna gradnja prihodnosti  - V ŽIVO na prvi slovenski certificirani aktivni hiši V podjetju Lumar, pionirju in... Beri dalje »
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
21.09.2022 ob 07:43:24
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
Brez stresa, brez dela. Samo sprostite se in uživajte z družino in prijatelji. Vljudno vas vabimo na dan odprtih vrat v Krmelj, v... Beri dalje »
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
16.09.2022 ob 14:27:50
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
Smo vaš zanesljiv partner na področju gradnje in obnove, s ciljem uresničiti vaše projekte in nadgraditi vaše... Beri dalje »
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
05.09.2022 ob 12:41:43
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
Stanovanjski kredit Sam pojem »kredit« izhaja iz latinske besede Credere in pomeni varovati, zaupati. Pri kreditnem razmerju... Beri dalje »