imam kaminski vložek ki je polkrožen in je vse skupaj pozicionirano v središču stopinišča.
Prosim za nasvet kako najbolj učinkovito obzidat vložek in realizirat da bo kamin čimbolj funkcionalen.
Dimnik je predviden kot je skicirano na sliki in je bilo mišljeno da bo v celoti izven obzidave torej inox izoliran z neizoliranim priklopom.
Moja želja je bila da kamina ne zidam višje kot je kondenzna posoda (zeleno) da ne zaprem stopnišča, torej vi bilo vse skupaj le do te višine in zgoraj preko ravna plošča.
Kako in kje zidat s šamotom in kako prilagodit zračnike da bi dobil optimalno funkcionalnost oz. imate kakšno boljšo idejo.
ja morda ne pa sem mislil glede na morebitne padavine če karkoli pride noter.
Bolj me zanima zidanje višine kamina in če bo tale "komora" samo do kondenzne posode dovolj po višini saj nebi rad preveč zapiral stopnišča nekam v višino z zidanjem "stožastega kamina".
Moja ideja je bila da ga zgoraj zaprem naredim malo pod zgornjo ploščo tri zračnike in da se to kar se bo segrelo od sten kamina preko teh odprtin oddajalo v prostor. Namen je bil tudi znotraj obzidat kamin s šamotom ampak spet vprašanje do katere višine... ob tej obzidavi potem nastane levo in desno mali prostor kjer...
vem, da je o kaminih in njegovih obzidavah napisno že veliko pa vendar ne najdem ničesar o obzidavi tristranega kamina.
Nabavil sem kamin znamke KRATKI, točen model je NBC 7kw.
Ker nimam dveh levih rok, se bom (morda) obzidave lotil sam. Vse kar je napisano tukaj o kaminih sem že prebral, prav tako pregledal kar nekaj youtube materiala.
Kamin je toplozračni, zidan bo iz navadne polne opeke, šamotne opeke in šamotnih plošč.
NEKAJ PA MI ŠE KAR NI JASNO...
1. Lahko recimo spodnjo vrsto ali dve zidam z navadno opeko, po tem pa naslednjih nekaj vrst s šamotom ali lahko imam probleme s pokanjem ?
2. Kako nadaljevati zidanje od stekla navzgor saj je tristrano in ga dejansko nimaš kam obesit? Ali se dobi kakšen namenski nosilec katerega pritrdiš na zid in ga obdelaš s šamotnimi ploščami? Tukaj zna po moje biti problem z različnim raztezanjem materiala in posledično pokanjem? Kamin imam namen zazidati do stropa. V priponke sem dodal trenutno situacijo stene z dimnikom ter lokacijo kamina in mojo vizualizacijo projekta za lažjo predstavo.
Je kakšna druga rešitev?
Zelo bi bil vesel, če seveda kdo ima in je pripravljen delit kako se je lotil obzidave tristranega kamina. Dobrodošle predvsem fotografije. :rolleyes:
Pozdravljeni,
oblekel sem kaminski vložek, pod polico s siporexom, zgoraj pa s thermax ploščami (Vermikulit) ter ga nato obdelal kot knauf... mrežica,kitanje, izravnalno.
Zanima me če je že kdo na kaminu uporabil kakšen zaključni sloj za fasado, kaj v stilu Baumit Mosaiktop? Bi dovolj prijel na izravnalno maso? Temperaturna nihanja tudi ne bi smela biti tak problem, saj so tudi fasade izpostavljene velikim nihanjem? Ima kdo kaj izkušenj oz. prosim za mnenje.