Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Je tu potrebna škarpa ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Je tu potrebna škarpa ?
#1
Zdravo,

Danes sem bil na ogledu ene parcele, ki je že predpripravljena za gradnjo temeljev. Kar nekaj materiala je nasutega. Ne vem katerega točno, mogoče boste znalci iz slik kaj razbrali.

Zanima me ali je potrebno na zunanjem robu parcele delati škarpo. Pošiljam slike parcele. Tule je ta zunanji rob, kjer se vidi koliko je dvignjena parcela z nasutjem.

[Slika: IMG-20211025-093524.jpg]

Tole je pa cela parcela.

[Slika: IMG-20211025-091841.jpg]Lastnik mi zagotavlja, da v tem primeru ni potrebno zidati škarpe.  Kaj menite vi ? Sprašujem namreč zato, ker bi škarpa zajetno podražila investicijo.
Predno grem po nasvet do geomehanika, ni slabo še tule povprašati brihtne zidarske glavce.  Wink 


Aja, pa gradil bi 1-stanovanjsko hišo, cca 10x8 in ne Trump hotela Smile
#2
Odvisno, koliko od roba bi moral postaviti hišo. Če je dosti od roba, potem ok. Ampak prvo vprašanje je, zakaj je lastnik navozil material? Verjetno si ni delal veliko stroška s tem. Kako veš, da spodaj ni en kup odpadnega materiala? Poznam primere, ko so vozili v jamo svašta, potem pa delaj hišo na takem. Absolutno bi jaz pred nakupom povprašal sosede, če so videli izvedbo. Nato bi naročil geomehansko preiskavo, vsaj zbitost nasutja, če ne tudi vrtino. Če material ni bil zbit po slojih med vgrajevanjem, se bo dalj časa posedal. Problematični so diferenčni posedki. Koliko časa je že nasuto? Če je par let, se je glavni del posedkov že izvršil.
#3
Do kje pa sega parcela? Do gozda zadaj?

Škarpa najbrž čisto nujna ni, moraš pa vedeti, da brežina vzame kar nekaj prostora in terena brez škarpe ne boš mogel izkoristiti do konca parcele. Priporočam posvet z geomehanikom.
#4
grmovje.travca,
ali jo rabiš al ne , se boš moral ti odločiti.
V podobnem primeru, v naših koncih sem investitorju obrazložil kako in kaj; smo pustili podobno parcelo + hiško na parceli.
Menim, da jo boš slej ko prej naredil.
Kje pa je ta parcela?  Confused
Lep pozdrav
#5
Hvala vsem za odgovore.

@som16
Parcela se nahaja na notranjskem, v Begunjah pri Cerknici. Hiša bi lahko stala kar nekaj metrov od brežine. Ja, saj tako sem razmišljal, da eventuelno bi jo že naredil, samo ne takoj, če ni potrebno.

@wolfram, slike kako so delali bom dobil. Baje je bilo vse po slojih zbito z valerjem.
Ne vem pa koliko časa je že nasuto.

@integral tako je, parcela sega do gozda zadaj.

#6
Kot že napisano čudno zakaj so že sami navažali teren?

Kolega je kupil bajto (neravna parcela), kjer se je za nasutje vozilo vse živo, samo tisto ne kar bi se moralo.

Na koncu sta pristala na sodišču (teren se je posedel, razpoke na hiši)....

Vsekakor geomehanik in preveri kako in kaj - hiša je le življenjska investicija.
#7
Lahko računaš da se bo teren posedal še leta in leta  dolgo,ne glede na to  koliko je utrjen in četudi daš škarpo ,saj škarpa ne bo preprečila posedanja. Previdno s to parcelo ,dobro premisli da ne boš po nekaj letih imel velike težave. ..Ko sem delal tampon ,nasutje za asfalt so mi teren utrdili spomladi prvo leto in v jeseni drugo leto  pred polaganjem asfalta .Vsega skupaj je bilo cca pol metra ali malo več nasutega materiala,teren je bil utrjen maximalno,po 2 letih so se začele pojavljati majhne razpoke ,sedaj po 15 letih so razpoke ob robovih velike več cm,vsako leto za kakšen mm več...
#8
Raje kupi ono čez cesto. Jaz te nebi kupil brez dokumentacije o trdnosti tal in geomehanskega poročila.
#9
Na tej parceli je velika verjetnost neenakomernega posedanja. Če boš delal hišo s temeljno ploščo, se bo verjetno nagnila, če pa s pasovnimi temelji, boš pa lahko kopal nekaj m globoko.
Če ti prodajalec ne more jamčit, kaj je nasuto in kako je utrjeno, potem se 100% izogni parceli.
#10
Problem bo nastal, ko bo geomehanik rekel, da je so zadostno trdna tla 3m ali več pod nivojem. 
To potem pomeni, da boš moral cca 3m ali več nasipati tampona in zbiti. To je dodaten strošek. 

Ko prideš do trdnih tal potem ni več težava, da se ti hiša povesi ali nagne. 
Se bo pa okolica še intenzivno posedala vsaj 3leta in potem še pomalo naprej. 
Tako, da ne zrihtaj v fino še takoj, ker je bv

Tudi če narediš  škarpo se bo teren posedel sploh, če je na novo nasipan

Lp
Marjan
#11
@Dawid Investitor teh parcel je speljal cesto in uredil vse priključke. Ta cesta gre v strmino, vspodaj sta dve parceli poravnani, potem pa je klančina , vzgoraj se pa cesta zravna , kjer sta spet dve parceli poravnani s cesto. S tem, da je verjetno pod cesto skala in tudi na levi strani ceste. Na desni strani ceste, kjer je ta parcela pa verjetno ni bila skala v isti liniji in je bilo treba izravnat teren, zato so nasuli. Ne vem, tako si jaz razlagam.

Sedaj sem klical enega geomehanika, in sicer za dve parceli. Tole in še eno drugo, ki imam ogledano na istem območju. Za tole bi mi prišel dati samo mnenje, ker ne delajo testa trdnosti, tako da bom moral najti nekoga drugega. Tudi malo čudna so mi ta geomehanska mnenja, meni se to res ne zdi dovolj, da samo vrže uč na parcelo in napiše svoje mnenje za 200 eur. Potem se mi že splača konkretno plačati 600 eur ali koliko je že, da mi pridejo narediti konkreten test, tako kot je opisano v temle posnetku

https://www.youtube.com/watch?v=mRQl-HmIRzY&t=160s

@čukimuki, ostale parcele, ki so v sklopu teh parcel, so prodane.

@ivank ja malo je res čudno. Tudi ko sem gor hodil, mi je delovalo malo premehko vse skp. Wink

@Origin 3m bi bla pa kr huda. To je 1800 kubikov, kar bi naneslo 36k, če računam, da je 20 eur/m3 za nasutje.


Ja sj parcelam se je načeloma zelo easy izogibati, ker se že same po sebi zelo rade meni izogibajo, tako da se sploh ne rabim jaz njim izogibati Wink  Saj veste,  da je danes že težko dobiti kakšno normalno parcelo, vse takoj gre, še predno se sploh objavi na kakšen portal. Wink Vse gre iz ust do ust.
#12
Mnenje na uč je metanje denarja stran. Rabiš konkretne preiskave. Vsaka malo večja firma, ki se s tem ukvarja, ti lahko to ponudi.
Jaz bi delal klet na takem nasipu, da so temelji na raščenem terenu.
#13
Pri nas je ob prihodu geomehanika bager na več mestih skopal luknje glede na zahtevo geomehanika.
Mislil sem, da bomo skopali za temelje in to bo to. Pa ni bilo tako. Odstranili smo tudi do 1,7 m globoko plast zemlje in ilovice (do trdne podlage), potem filc, rizel, drenaža, rizel, filc in nasutje peska zbitega z valjarjem po plasteh. Ko je bilo pripravljeno na višino, je nadzorni pripelal ekipo, ki je zmerila trdnost. Potem se je šele pričelo razmišljati o pričetku gradnje. Znesek priprave terena ni bil zanemarljiv Smile
Če bom še kdaj kupoval zazidljivo parcelo bom obvezno zahteval geomehansko poročilo terena ali pa ga pred nakupom naročil sam in plačal, seveda če bi se prodajalec strinjal. Brez tega ne bi šel v nakup.
Zakaj pa samo še ta parcela ni prodana?
#14
"Zakaj pa samo še ta parcela ni prodana? "

Ker se je vsi izogibajo z razlogom morebitnih kasnejših komplikacij. Prodajalec ti lahko proda mačka v žaklju. še posebej, ker je nasul material verjetno s sosednjih parcel. Ugibat, kaj je spodaj, zna biti kasneje drago.


Skok na forum:
Zadnje novice

Premierno na ogled pritlična hiša Lumar Terra-V 158
17.05.2022 ob 12:41:47
Premierno na ogled pritlična hiša Lumar Terra-V 158
V Lumarju v okviru Lumar Zero Emission Tour pripravljajo premierno predstavitev naše izjemno priljubljene in sodobno zasnovane... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »