Gradnja in obnova > Energijski viri
Menjava 30 let starega bojlerja ob menjavi atmosferske peči za kondenzacijsko?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Menjava 30 let starega bojlerja ob menjavi atmosferske peči za kondenzacijsko?
#1
Več kot 30 let staro Junkers atmosfersko peč bomo menjali za kondenzacijsko. Trenutno imamo na enem ogrevalnem krogu vse skupaj, radiatorje in solarni bojler TVT SAT 302 DUO. Pri gradnji hiše ob koncu osemdesetih je bila ideja, da se uredi še gretje vode na kolektorje, ampak do tega nikoli ni prišlo.

Zdaj bomo naredili gretje na dva kroga, eden za radiatorje in eden za sanitarno vodo. Dobil sem ponudbo za dobre 4 jurje za menjavo peči z vgradnjo za Vaillant ecoTEC plus VU 25CS/1-5 (N-INT2), mi pa hkrati priporočajo menjavo bojlerja.

Je bojler po 30 letih res vreden menjave?
#2
Najbrž je tudi problem za rezervne dele dobit za to peč.
Ok,ampak mene zanima kako so oni prišli na 4 jurja?
Peč je cca 2 jurja.
#3
mene je prišla mesec dni nazaj menjava plinske peči z novo plinsko kondenzacijsko pečjo menjava 3.000 EUR, sem pa menjal s pečjo Bosch condensa 7000 iw,. Zraven pa sem že vzel termostat bosch easycontro ct200, ki že sam stane tam nekje okoli 350 EUR. Je pa res, da sem na to ceno oz. še bom dobil vrnjeno 1.500 EUR subvencije, tako da me bo prišla menjava peči s controlorojem 1.500,00 EUR.
#4
@laguna1 

Imaš pretočno gretje vode ali eksterni bojler za sanitarno vodo? 


@Beri 

Hja, malo so dragi, sem poslal še par povpraševanj


Bolj se mi postavlja vprašanje 30 let starega bojlerja. Kaj bi lahko šlo narobe, kakšno interno puščanje, apnenec na izmenjevalcu? 
#5
@mcmare, eksterni 120 litrski bojler.

Glede bojlerja pa je tako, vse odvisno tudi od kvalitete vaše vode, lahko bo služil še 10 let ali več, lahko pa pusti že danes ali jutri.
#6
Mislim, da je v 30ih letih tudi bojler odslužil svoje. Če se že dela na novo, naj bo nov tudi bojler.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#7
Stari bojlerji so še kvalitetno emajlirani in tukaj kvaliteta vode manj vpliva, verjetno je vgrajena tudi magnezijeva sonda in verjetno tudi prirobnica, skozi katero je mozno preveriti stanje notranjosti. Skrbi me pa cevni toplotni izmenjevalec za kolektorje, ki ni bil priklopljen oz.  zaprt, v tem primeru je z notranje strani nevarnost korozije velika.


Pred odločitvijo vsekakor pregledati obstoječe stanje in brez nekih indicev ne bi razmišljal o menjavi. Novi bojlerji so bistveno manj trpezni.
#8
Vse nove stvari so bistveno manj trpežne! Nekako pa poleg nove peči ne sodi 30 let star bojler Wink
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#9
Ne samo, da je star 30 let. Večina novih cenenih bojlerjev ima slabo izolacijo, ta pa ima že v osnovi slabo in 30 let staro. Porabi enostavno preveč energije.


Skok na forum:
Zadnje novice