Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Preboj stene

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preboj stene
#1
Živjo, 

prosil bi za nasvet mnenje. 

V hiši letnika 1954 bi želel narediti preboj nosilne stene med kuhinjo in dnevno v širini 120cm. Arhitekt mi pravi, da načeloma ni problema, naj dodam preklado in bo ok... v to močno dvomim... mnenje statika še pridobivam, preden pa se dokončno odločim ali ja ali ne (ker ni nujno potreben, bi bilo pa fino) me zanima, če je kdo že imel podobne izkušnje. 

Hiša je zidana tako, da so vse stene nosilne, kar pomeni, da so zidane na kletno ploščo od pritličja do podstrešja (identični tloris pritličja in nadstropja). Plošča med pritličjem in nadstropjem je montažna (prenovljena - izolacija, nasutje in suh estrih). 

Dodatna težava je, da imam točno na mestu preboja trenutno pomivalno korito (voda in kuhinjski odtok), ki bo kasneje na drugem mestu in to mesto ne bo več v uporabi, nimam pa ločenega ventila na glavnem ventilu za to pipo. 

Se lotimo tega ali bolje, da ne?  :Smile

načeloma sem celotno prenovo prepustil arhitektu, tu mi pa logika nekako govori, da če  zidu, ki je dolg 5m in visok 5m, ima že ena vrata v širini 90cm, delaš preboj 1,5m stran od teh vrat,  odvzameš cca 2m2 podpore, zna nastati problem v statiki in potresni varnosti. 

Hvala vsem
#2
Če ti potresna varnost kaj pomeni, potem ne. Preklado zna vsak izračunati. Ampak nobena preklada ne nadomesti dela stene pri potresu, tudi če narediš okvir. Eni statiki take stvari kar podpisujejo, mene pa kar zmrazi, ko vidim podiranje sten v že tako nezadostno potresno odporni stavbi. O objektu sicer nič ne vem, razen letnika in da ima zelo visoke stropove  Smile
#3
Sem delal še malo širšo zidno odprtino v star kamnit zid, zidan z blatom, debeline 70cm. Tudi par kolegov. Ni kej dosti računat če mene vprašaš. 

Rušiš, dodatno se samo ruši. Levo in desno 15-20cm nej bo odprtina večja. Zgoraj sm delal 20cm preklade. Armatura nej bo primerna. Js sm kar precej nagosto fi14 rebrasto zložu in precej stremen.

Najprej zbetoniral levo in desno stran. Sidral že pred tem v tla in tako da je betonsko železo seveda ven gledalo zgoraj. Tako imaš osnovo za preklado. 

Ni tako enostavno kot pri novi hiši ker tam vlivaš beton komot, tukaj pa moreš narest vhodno točko betona višjo od same preklade, da jo bo lepo zalilo. Obvezno vibriraj da lepo zalije kamne. 

Ne skrbi, mene so tudi strašili. Bajto bom porušu, zid se mi bo na glavo sesul...vse se da...
#4
Ti kar podri, _luke_ na forumu je rekel, da lahko.
#5
Ne js sm povedal da sem to naredu in da ni težav. In še zdaleč nisem edini.

Sosed sanira hišo staro 270let in je naredil isti poseg. HIŠA SEZIDANA Z KAMNI IN BLATOM. Pa da se razumemo, ni sezidana kot piramide, kamen do kamna. Kar je blo pr roki. Edina betonska preklada v hiši je ta ki jo je on naredu na preboju. 

Se pravi stala je 270let, preživela potrese, kateri so vidni na notranjih ometih. In zdej se bo zrušla ker je naredil en preboj na nosilnem zidu in ga primerno utrdil?

Predlagam da k vam pride statik, v svoje  formule vnese dimenzije kamnov, specifikacije veziva (blata), študira, plačaš 500€ in ti pove da ni varno. Vsekakor bolj varno kot moj predlog.
#6
pozdravljeni,

imam vprašanje, v bloku ki ima 5 nadstropij se nahaja stanovanje v tretjem in me zanima sledeče, stena je dolga 417cm in debela cca 33cm (ena široka opeka in ena ožja) vrata so narejena 70cm stran od notranje stene (na drugem koncu te dolge stene je pa zunanja stena) zanima me če lahko z dvema prekladama (ena ob drugi) dosežem ustrezno nosilnost stene. torej odrstanil bi tistih 70 cm do notranje stene in 40cm da bi dosegel sredino celotne stene, torej bi na koncu bila odprtina velika 208cm.

ali je to možno in seveda tudi drugi predlogi so dobrodošli.

lep pozdrav,
#7
Po mnenju nekaterih tukaj na forumu lahko brez problemov. Narediš prekladico in si nadomestil steno. Do sedaj še ni bilo problemov. Beri: ni bilo pravega potresa, česar pa žal ne morejo trditi v Zagrebu ali Petrinjah.

Brez gradbenega dovoljenja je poseg v nosilno konstrukcijo nelegalen. Sploh pri večstanovanjskih objektih je to lahko zelo problematično, saj s svojimi posegi vplivaš na celoten objekt. Če ne veš, ali je stena nosilna (skoraj sigurno je glede na debelino), pokliči statika na objekt. Tudi če stena ne podpira stropov, je lahko pomembna strižna stena za primer potresa.
#8
Povzročitev splošne nevarnosti. Tudi če se takoj ne zruši (kar se verjetno ne bo) si oslabil nosilno steno v večstanovanjskem objektu.

Kar statiki tukaj na forumu opozarjajo je, da nosilne stene nimajo samo funkcije, da nosijo, temveč prevzemajo tudi horizontalne sile v primeru potresa. V takšnih situacijah so te lahko veliko bolj pomembne od same nosilne funkcije.
#9
It is always a good idea to get your work done by the professional. They know exactly what works for it. When I needed a resume I pay someone for resume who is professional and have an idea what is good for the market and best for the industry.
#10
Pozdravljeni,
najprej vsem dobro v 2022Smile
zdaj pa vprašanje.
Imam podoben problem s preklado/novo odprtino. Obnavljam stanovanje od starih staršev. Sicer spodnji del dvojčka, zgrajenega cca 1970. Obstoječa vrata iz hodnika v dnevno sobo/kuhimjo bi pozidal in jih prestavil za 20cm. Imel bi samo odprtino. Stena je nosilna, spodaj in zgoraj monta pošča. Po načrtih sodeč so bila že trenutna vrata prestavljena. Ko sem snel podboj od vrat pa videl da nad vrati ni nobene preklade ali karkoli. Samo opeka. Vprašanje je ali naj odprtino samo pozidam, počakam da se zadeva posuši in naredim novo odprtino in preklado naslonim na pozidana vrata? Ali naj čez obe odprtini cca 2500mm najprej vzidam HEB profil in nato pozidam obstoječa vrata in naredim novo odprtino? Nosilna stena je širine 200mm. Prilagam sliko...

hvala vsem


Priložene datoteke Predogledne slike
   


Skok na forum:
Zadnje novice