Nepremičnine > Finančna plat
Finančna plat gradnje hiše danes in DIY izvedbe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Finančna plat gradnje hiše danes in DIY izvedbe
#1
Zdravo,

S partnerko se trenutno odločava med tem ali bi gradila novo hiško ali pa bi kupila že obstoječo. Uspela bova napraskati nekaj denarja, cca 260-270k, prej 260k.

Če se bova odločila za gradnjo, bo to moralo biti nekje do 40 min iz Ljubljane, ker so parcele tudi noro drage. Računam, da bi kupila parcelo nekje do 65k.

In z vsemi dajatvami in stroški gradnje, sem v dvomih, da bi nama uspelo zgraditi malo hiško (cca 120m2) na ključ. Zato sem se sam pripravljen naučiti gradbenih del. Sedaj me pa zanima v katerih fazah bi se dalo največ prišparati. Mislim, da nimam dveh levih rok in bi se lahko marsičesa sam priučil in tako prišparal.

Če se odločiva za gradnjo, bi bil plan tak, da imava enega izvajalca za pripravo terena, drugega za izvedbo temeljne plošče, tretjega za zidanje hiše do tretje faze(vključno z streho in krovskimi deli). Mogoče bi lahko prišparala kaj pri pripravi terena, če bi sama izvedla ravnanje in morebitno nasutje. Drugače pa za vsako stvar svojega izvajalca (notranji ometi, estrih, vodovod...)

Kar si mislim, da bi lahko še izvedel sam, je štemanje in grobo električno napeljavo, polaganje vinila po sobah, montaža parne ovire na ostrešju in izolacija z volno, zapiranje kolenčnega zidu in postavitev spuščenega stropa v mansardi z montažo mavčno-kartonskih plošč. Za tole zadnje, bi se po znanje verjetno odpravil do znanca, ki se je s tem ukvarjal.


Tiste, ki ste delno gradili z lastnimi rokami, kje bi se še dalo prišrarati ?
#2
Živjo

Jaz sicer, nisem naredil s svojimi rokami ampak, tudi s svojimi rokami je lahko to problem. Rabis orodja, rabis znanje in predvsem cas. Nekateri to vzamejo kot hobi nekateri kot nujno zlo.  Zna pa to vplivat tudi na vajin odnos.. kar se mene tiče, gres komot do gradbincev in se zmenis kaj bos ti in kaj oni. Če bos zbiral izvajalce sele potem ko bodo na vrsti, pripravi velik vedr zivcov in odpri denarnico
#3
Ja glede teh živcev sem veliko slišal, zato mnogi svetujejo, da kupiva pač nekaj starega že narejenega ali vsaj narejenega do 3.gfz.
#4
Nažalost, se noben ne bo s tabo pogovarjal dokler ne bos mel parcele v tem trenutku pa si se že odločili. Mores razmislit kaj ti je pomembno. Pikniki, vrt, sadovnjak, garaza, delavnica... Če imas samo za prespat pa spet nekaj drugega.  Popravljati stare bajte pa spet ni lahko...
#5
Vsekakor je bolje novogradnja, kot pa kupiti nekaj starega ali pač narejenega do neke faze (lahko kupiš mačka v žaklju), pri starih bajtah pa spet nikoli ne veš kaj te čaka ko boš začel razbijati in odpirati.... Cenovno pa te lahko pride še dražje in mariskaj ne moreš imeti po svojih željah.

Z ženo sva gradila prltično hišo 120m2 več ali manj vse v lastni režiji in s pomočjo kolegov/znancev..
Med gradnjo gre kar nekaj živce, pa če delaš sami ali če daš preko, ker itaq večina gradbincev samo čaka kje te lahko nate*ne in opehari...

Teren boš sicer sam težko priprvil in ravnal, to je tako še drobiž proti ostalim...
Sam lahko narediš ogromno in ne rabiš en kombi orodja za to.

Glede odnosa pa se tudi morata z partnerko dogovoriti, saj gradnja vzame ogromno časa, če so tukaj še otroci je potem lahko to problem, mi2 sva sicer gradila pri meni doma, sosednja parcela tako da sem bil vedno v bližini, ni bilo nepotrebne vožnje in izgubljanja časa v avtu (kar je pač prednost).

Če te zanima kaj več pa z veseljem na ZS Smile

lp, D
#6
Če želiš čim več prihraniti oz. delati v lastni režiji, se odloči raje za skeletno gradnjo. Pri zidani hiši so prihranki minimalni, sploh pri teh zadevah kot si napisal jih ni, saj ni veliko dela, material pa plačaš precej dražje kot gradbinci (zate je cena tudi do 50% višja od njihove oz. imajo cca. 30% popusta, ker kupujejo količinsko in običajno v istih trgovinah).

Moraš pa vedeti, da vse kar delaš sam, vzame zelo veliko časa. Se lotiš neke stvari in misliš, da boš uredil v eni soboti, potem pa kar naenkrat minejo trije tedni (če delaš pretežno med vikendi).
#7
Ne vem zdaj, kakšne vile gledaš, ampak za 250k se je dalo pred dvemi leti na obrobju Ljubljane z nekaj iskanja in sreče dobiti solidno hišo, staro nekaj let. Res pa, da je šlo bojda v tem času vse skupaj še precej gor.

LP, g
#8
grmovje.travca ,
vsekakor moj glas za gradnjo v lastni režiji.
Kaj pa to pomeni, pa dvomim, da si predstavljata!
Če, gradnja v lastni režiji, do štemanja boš bolj malo delal sam. Tu je tudi tvoja omenjena opcija, da kupiš v III. gradbeni fazi.
Sedaj, kaj boš lahko spremenil po zgrajeni hiši....? Tu naj opozorim, na papirje = vse komplet. Izkušnje v zadnjem času = katastrofa . Imej vse na papirju kar se boste dogovorili.
Lep pozdrav
#9
@mucek Jah, mislim da te sreče danes več ni Wink Če pa je kakšna taka solidna, pa takoj vidiš, da npr nima uporabnega dovoljenja itd.. Neke stare bajture mi pa ne dišijo, ker se prenova finančno ne izide.

@som16 Ja se nekako nagibam v to smer. Si pa predstavljam, da bo naporno. Časa bo sicer verjetno kar dovolj, če ga pa ne bo, bo pa več denarja Wink Razmišljam v smeri Ytong samogradnje, ker naj bi bil malo enostavnejši sistem od navadnega modularca. Material pa mogoče lahko dobim ceneje preko prijateljeve firme, ki kupuje veliko gradbenega materiala.

Hvala vsem za mnenja in @Dawid, da si se oglasil še v inbox. Vsekakor bom še prekleto dobro razmislil, ampak na eni točki se moraš pač odločiti. Če se odločim za gradnjo nove hiše, bom tu gor videl vsak dan in vam težil Wink

@ebit

Zakaj je pri skeletni montažni gradnji kaj lažje ? Sem drugače razmišljal tudi o Mehlinu in podobnih, les imam sicer rad, ampak imam predsodke, sicer niso utemeljeni.

Mogoče je največji pomislek pri montažni gradnji ta, da bi hišo moj sin težje prodal čez 40-50 let...Ne vem zakaj imam tak občutek, da lažje prenoviš zidano hišo, kot montažno. Še enkrat poudarjam, da so moji dvomi neutemeljeni Wink
#10
halal breakfast  Find the best halal food in America at one of these 25 top spots ... To figure out the best halal restaurants in the United States


Skok na forum:
Zadnje novice