Gradnja in obnova > Napeljave
Montaža stropne luči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Montaža stropne luči
#1
Pozdravljeni,
Mi lahko kdo pomaga kako bi zvezal platfonjero na že obstoječo el. inštalacijo?
Iz stropa prideta dva kabla, sam pa imam luč z dvema žarnicama.

Kateri material potrebujem in kako zvezati? Hvala!


Priložene datoteke Predogledne slike
           
#2
Ta tvoja luč z dvema žarnicama ima verjetno tudi neeke prikljućnr sponke. Verjetno so tri: L, N in PE (ponavadi ne narisan simbol za ozemljitev - ena vertikalna črtica in tri, različnih dolžin, horizontalne).
Iz stropa ti prideta verjetno dva vodnika (in ne kabla). Eden je faza, ki jo dobiš preko stikala, drugi pa nula. Zaščitnega vodnika pa izgleda nimaš. Torej fazo prikopiš v L sponko, nulo v N in to je to.
Ker pa si, sodeč po tvojem vprašanju vsaj, kar se lektričnih inštalacij tiče laik, ti priporočam, da ti prikoop vseeno naredi električar.
#3
Hvala mirator. Sem priložil slike.
Tako kot ste napisali, me pa zanima kako lahko Obe žarnici povežem - zaporedno; iz stropa v prvo žarnico in nato iz prve v drugo?
#4
Slikic sicer ne morem odpreti, vendar plafonjera z dvema zarnicama mora biti vsporedna vezana, torej prvo zico (fazo) iz stropa vezes do prve zarnice in naprej do druge zarnice ter nulo iz stropa vezes zopet od prve do druge. Navadno imajo pa plafonjere zarnice ze povezane, v tem primeru fazo in nulo le do sponk pripeljes.
#5
Daj pa ja ne boš dajal žarnic,v plafonero tak ne moreš dat kaj močnega, boljše da daš led plafonjero pa imaš mir pa še malo porabo...
#6
@mirator,iz nule,obvezno tretjo žico peljati na ozemljitev
#7
@Beri, zakaj?
Ničenje je že zdavnaj prepovedano. Z ničenjem lahko narediš več škode kot koristi. Če ima samo dva vodnika, potem jih pač naj priklopi v svoje sponke.

@Uporabnik321
Tudi jaz sem razumel, da gre za plafonjero z dvema žarnicama. Torej je treba priključiti svetilko preko njenih sponk, kot sem že opisal. Če pa plafonjero delaš sam, potem sta žarnici priključeni paralelno. Grla žarnic imajo spodnji in stranski jeziček. Kontakta spodnjega jezička priključiš na fazo preko stikal, kontakta stranskih jezičkov pa na nulo.
#8
@mirator, pri novogradnjah je ničenje že zdavnaj prepovedano,pri obstoječih napeljavah pa še vedno funkcionira.
Ničenje pa škoda?
Pojasniš prosim?
Iz ničle pelješ nulo na ozemljitev z razlogom,če slučajno gre faza na ohišje luči,nula odreagira na način,da varovalka gre v OF.
#9
Gresta Mujo in Haso po cesti in zagledata en kupček pred seboj.
Haso: "Vidi govno."
Mujo: "Nije govno."
Haso: "Je govno kad, ti kažem."
Mujo: " Ma nije govno sto posto. Ajde da probamo:"
Oba pomočita prsta v drek, potem pa v usta.
Mujo: "Stvarno je govno, skoro bi nagazili."
Zgornja razlaga okrog tega, kako priključiti eno navadno plafonjero me zelo spominja na stari vic, ki sem ga pravkar napisal.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#10
Meni je noro, da ljudje, ki sprašujejo take oslarije, sploh pomislijo, da bi se tega lotevali sami. Če si totalni analfabet, si totalni.
V bistvu niti gugla ne zna zalaufati, kaj šele žarnico zamenjati.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#11
Fery,človek dobil plafonjero zastonj sedaj pa misli da je zelo modern oziroma bo imel doma vsaj kaj novega..
Eni jo nočejo imet on pa je teško prišel do nje!!!
#12
Objavil Beri - Včeraj ob 06:02 @mirator, pri novogradnjah je ničenje že zdavnaj prepovedano,pri obstoječih napeljavah pa še vedno funkcionira.

Ničenje pa škoda?
Pojasniš prosim?
Iz ničle pelješ nulo na ozemljitev z razlogom,če slučajno gre faza na ohišje luči,nula odreagira na način,da varovalka gre v OF. 


Saj imaš prav. Stare inštalacije so pač narejene, kot so in se s predpisi ne spreminjajo, funkcionirajo pa še vedno. Vendar so latentna nevarnost  električnega udara. Ničenje je v bistvu dvorezni meč. Če ti izpade npr. nula v razdelilniku ali še prej, da se prekine v kašnem prostozračnem dovodu, potem bodo imeli vsi kovinski deli proti zemlji nek potencial, ki je lahko smrtno nevaren (na žalost je v preteklosti tudi bil, zato je ničenje tudi prepovedano).
Nisem napisal, da je ničenje škoda, temveč da je lahko več škode kot koristi. Torej, če je imel v stari inštaalaciji dvožičen priklop luči, potem naj ga ima še naprej in naj ne počne kar je s predpisi že prepovedano. In če bi želel narediti ničenje, si mu predlagal napačen postopek. Pri ničenju postane nulti vodnik najprej zaščitni in potem iz njega tvoriš obratovalno nulo.
#13
Evo, 5 min dela za borca v težavah...
Pri priklopu keramičnega okovja pazi, da bo fazni vodnik (230V) na spodnjem jezičku, ki pritiska na žarnico. Kateri je fazni, pogledaš s fazenbriferjem.
Ohišja ne priklapljaj nikamor, ozemljilni vodnik odpade.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#14
Dam za pivo če bo znal iz te sheme kaj naredit :Smile Pa ne da je shema napačna Tongue
#15
Tody, ne opletaj, tole niti ni shema za štromarja ampak kmečka vezava za laika, da mu bo čim bolj jasno... če mu bo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Si tudi vi želite na svoje?
22.10.2021 ob 12:31:47
Si tudi vi želite na svoje?
Banka s posluhom za mlade in mlade družine je lahko vaš najboljši zaveznik pri reševanju stanovanjskega problema.... Beri dalje »
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »