Gradnja in obnova > Energijski viri
ogrevanje na drva vs toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ogrevanje na drva vs toplotna črpalka
#1
zanima me kaj mi priporočate pri novogradnji. imam lasten gozd, ali se na drva še izplača kuriti ali raje dam toplotno in drva prodam in kaj dejansko zdaj potrebuješ ker dobivam različne informacije, od filtrov zalogovnikov itd.

tisti kateri imate izkušnje iz enega ali drugega kaj so plusi minusi. in pa pri toploti če ima kdo izkušnje z vrtino in koliko pride dražje od navadne doplotne in razlika pri položnici.

hvala za pomoč
#2
Če boš imel ustrezno debelino fasade,brez velikih toplotnih mostov,kvalitetno stavbno pohištvo,talno ogrevanje... bi jaz brez dvoma izbral toplotno črpalko.Ni dimnika,(sploh ni poceni) ,tudi ni dimnikarja in nobenega dela z ogrevanjem.Če narediš kurilnico (dodaten prostor,rabiš tudi prostor za drva,  pripravo drv) kot je treba -uplinjevalna peč,zalogovnik,vse kar gre zraven...bo investicija kljub subvenciji primerljiva z  toplotno. Vseeno lahko nekam postaviš dimnik ,pa si  nabaviš lepo kaminsko peč  ...
#3
Uf, to se bo spet razvnela vojna...

Se strinjam z yakijem, toplotna + talno. V dnevni toplozračni kamin za backup.
Za sodobno novogradnjo zrak/voda, kvečjemu če imaš dobro in veliko parcelo + poceni bagerista - zemeljski kolektor. Pa še to se splačalo verjetno ne bo, bo pa tišina.

Svoj les prodaš ali ne, kakor ti bo pasalo in kakor boš imel časa. Če bi šel na drva, ti ne uide draga kotlovnica z uplinjakom in ogromnimi zalogovniki + obvezno pripravljanje drv iz svojega gozda. Pri TČ pa se boš lahko odločil, kaj boš počel s svojim gozdom.
#4
Vgradiš TČ in talno. Če se ti bo ljubilo boš drva prodal in pokril strošek elektrike za ogrevanje, če drv ne boš mogel pripraviti se boš še vedno lahko ogreval.

Če boš imel dobro izolacijo poglej še električno peč (+: nizka cena, ni zunanje enote, manj elektronike; -: višji strošek za elektrko) namesto TČ. Izračunaj v koliko letih se ti bo povrnila razlika v ceni med TČ in električno pečjo.
#5
Jaz imam tudi svoj gozd, ampak takrat me ni prav nič zanimalo, če je mogoče a drva ceneje. Kaj dosti ne bi moglo biti, ker že tako malo porabimo. Ni se mi skrbelo za drva, pripravo, nalaganje ipd Ker potem je mus. In je šla notri TČ. Potem pa malo po vasi gledam in TČjke takim, ki niso "leni", rastejo kot gobe po dežju. Pravijo, da se bolj splača nabaviti TČ in potem plačevati elektriko in drva prodati (se pravi, si ravno tako dajejo delo s tem in je tudi boljše potem vrednoteno, ko če bi jih v lastno peč metal).
#6
Čez 10 let bo pa najbolj ugodno ogrevanje SE na strehi in grafične kartice v vsaki sobi.
#7
Moderna hiša z talnim gretjem in drva mi nekako ne gredo skupaj.
Če je hiša izolirana po najnovejših standardih, potem je tudi vprašanje, kdaj se bo invensticija v geosondo povrnila. Dejstvo je, da so toplotne črpalke zrak -voda z generacije v generacijo vedno boljše in tudi tišje.
#8
Definitvno talno in tč, ali morda električna peč, če je hiša zelo dobro izolirana in ni veliko m2.

Če denar ni problem še dimnik in kamin za gušt ali prihodnost, če se morda elektrika res kaj močneje podraži (čeprav majhna verjetnost, ker je preveč kritična zadeva za vse ljudi).

Drva prodajaš in plačuješ elektriko. Če pridejo kake zdravstvene težave in ne moreš narediti drv, ogrevanje ni problem v takem primeru. Še vedno lahko drva v tem primeru prodaš na način, da si jih nekdo gre podret sam v tvojo hosto in ti malo popuca zadeve.

"Čez 10 let bo pa najbolj ugodno ogrevanje SE na strehi in grafične kartice v vsaki sobi."

Trenutno so letne obresti na dolarje v kripto 8%, kar je totalni posmeh navadnim bankam, kjer ti še zaračunajo, če imaš preveč denarja na računu. Dnevno izplačilo. Na Nexo račun si nakažeš 10k in boš v enem letu dobil 800, ki jih imaš za elektriko. Izplačano vsak dan 2,19. Zadeva je zavarovana.

Skoraj boljša investicija kot SE trenutno, ker ti 10k še vedno ostane.
#9
Vodni talno narediti v vsakem primeru. Za povprecno veliko in dobro izolirano hiso nima smisla investirati 10 jurjev v uplinjevalno kurilnico. Das jurja ali dva za toplovodni stedilnik/kamin in sevtoliko za slab m3 kombiniranega  zalogovnika z montaznim materialom in ogrevas s kaminom/stedilnikom celo hiso. 
Tistih 5m3 drv bos ze pokuril v stedilniku/kaminu. Ker si podoben tip kot jaz sodeč. Prevec drv segnije v gozdu in drugod. Cena elektrike pa je šla nekaterim v zadnjem letu tudi ze za cetrtino gor....
Kamin in stedilnik bo pa tudi tako dolgo zdrzal kot TC najbrz. 
Pa se zavedam da bi tc pokurila za nekaj 100 evrov elektrike v celem letu. Lahko pa seveda vrzes 20 jurjev v ogrevanje novrjse hise. Poznam tudi take. 
Uplinjevalna pec, zidan  toplovodni štedilnik, kamin, stc...
Sonce naj sveti vsak dan!
#10
Hm... da ne boš mislil, da je 20 jurjev veliko. Samo v opremo kotlovnice in geo vrtine za sicer preko 500m2 hišo je investiral 55k€.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#11
Te štedilnike na drva je tudi problem dobiti, ker ji tudi ne smejo več prodajati, kot se ne smejo več prodajati navadne peči na drva.

S toplotnimi črpalkami se pa zna zgoditi enako, kot se je s kurilnim oljem. Zna se cena elektrike toliko povečati, ali pa si  bo država izmislila še kak dodaten davek za toplotne črpalke, da se jih ne bo več splačalo postavljati.

Naredi vodno talno gretje, s čim boš pa to vodo ogreval se boš pa moral odločiti.
Jaz se bi verjetno za drva. Za takšno hišo rabiš eno švohno peč. Sam bi gledal da ima kurišče 50cm. Mislim, da bi se dalo postaviti kurilnico na drva tudi za kakšnih 6000€ z dimnikom. Sicer nevem kakšne so kaj cene peči, ampak kaj veliko dražje kot toplotna črpalka nebi smelo priti.

Pri pripravi drv za prodajo ostane veliko drv, ki jih ne moreš prodati, lahko pa jih skuriš v svoji peči in se tako rekoč ogrevaš zastonj.
#12
asvi6377...

Odločitev je samo na tebi.
Čeprav sem globoko v TČ poslu, nikoli ne bom zagovarjal samo tega načina ogrevanja.
Vsi odgovori temeljijo na nekem finančnem vzorcu, nihče se pa nikoli ne vpraša kaj človeku pomenijo čustva, užitek pri kurjenju...
Za nekoga kurjenje in vse kar je s tem povezano predstavlja svojevrstno zadovoljstvo in tega občutka ne bi zamenjal za nobeno TČ na svetu.
Kljub idealni parceli za zemeljski kolektor, se je Franc pri prenovi ogrevalnega sistema odločil za najsodobnejšo kotlovnico na drva.
Čeprav drva kupuje in je investicija presegla investicijo v TČ.
V marsikaterih očeh je butelj. Pa je res??
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#13
Sassapo je zelo lepo povzel bistvo, vzami kar ti paše so + in - za vse načine ogrevanja.
#14
Sebek komot lahko kupis stedilnik
https://www.emundia.si/ogrevanje/stediln...tedilniki/
Lahko tudi zidanega ce ti samostojeci ne sedejo. 
Sassapo.
Verjamem da denar lahko zapraviš. Koliko pa vos zaradi tega imel večje udobje in manjse strodke je pa.... 
Ampak kdor je je dal 55 jurjev za ogrevaoni sistem si ne bo las pulil ce mu bo tc porabila 52 evrov elektrike mesecno namesto 50.
Sonce naj sveti vsak dan!
#15
Jaz bi komentiral samo tole stalno mantro: "Ni dimnika,(sploh ni poceni)" - če se odločiš, da ne boš imel kamina za rezervo za primer izpada elektrike, poskrbi da imaš neko drugo možnost. Naj bo prenosna plinska peč, zibro, webasco ali generator (ki pa more preverjetno zdržat obremenitev TČ).

Izpadi elektrike bodo zaradi ekstremnega vremena vedno bolj pogosti. Tudi zato ker bomo menda isto ekstremno vreme uporabljali za proizvodnjo elektrike.

Sicer pa, ob neki rezervi, kakor vam paše. V dobro izolirani hiši kurjenja drv ni prav veliko, elektrika pa tud ne stane skoraj nič...


Skok na forum:
Zadnje novice

Si tudi vi želite na svoje?
22.10.2021 ob 12:31:47
Si tudi vi želite na svoje?
Banka s posluhom za mlade in mlade družine je lahko vaš najboljši zaveznik pri reševanju stanovanjskega problema.... Beri dalje »
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »