Gradnja in obnova > Energijski viri
Toplotna črpalka za sanitarno vodo DA ali NE?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplotna črpalka za sanitarno vodo DA ali NE?
#1
Pozdravljeni,
Potreboval bi nasvet glede toplotne črpalke. V hiši mojih staršev bi bila potrebna menjava načina ogrevanja. Hiša je stara cca. 40 let in na njej še ni bilo menjano ničesar. Torej bi bila potrebna konkretna adaptacija, vendar po korakih.
Trenutno ogrevanje je na kurilno olje, vendar se v glavem ogreva bolj sanitarna voda, saj kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo ogreva kamin in tako bo tudi ostalo v bodoče. Ogreva se še kopalnica in občasno spalnica. Vse skupaj je zastarelo, saj je peč neka stara nemška, kjer je bojler v peči in ne posebej. Radiatorji pa so montirani na steno tako, da so praktično pritisnjeni na steno…
Pred dnevi sem videl, da se dobi tudi toplotna črpalka za sanitarno vodo in zdi se mi, da bi bila to dobra rešitev. V spalnice in kopalnico bi montiral električne radiatorje, ki bi se vklapljali po potrebi, kuhinja, jedilnica in dnevna soba pa bi se ogrevala s kaminom, tako kot do sedaj.
Glede na napisano me zanima, ali je ta rešitev v mojem primeru sploh možna in dobra, oziroma, ali obstaja še kaj, kar bi bilo bolj optimalno?
Poleg tega bi želel, da se obstoječe centralno ogrevanje  (peč, radiatorji itd…) odmontira in odstrani.
Vsekakor se bom obrnil tudi na monterje toplotnih črpalk, vendar me zanima mnenje tistih, ki imajo s tem izkušnje.
#2
Toplo priporočam, da še malo razmislite o celoviti prenovi.
Sklepam, da sta starša preko 60let - kamin je super, ampak zahteva kar nekaj napora. Mogoče naj ostane za užitek in ne kot primarno ogrevanje.

Sanitarno črpalko lahko montirate, vendar upoštevajte da rabi se odtok za kondenz - če ga ni je potrebno nastaviti kanister in ga ob visoki vlagi pogosto prazniti. Je glasna ko dela in močno ohladi prostor kjer je.
#3
Električni radiatorji niso ravno optimalna rešitev, zna bolet glava ob obremenitvi denarnice.
V vašem primeru bi bila veliko boljša rešitev TČ, kak monoblok ala LG, Hitachi...,pa imate rešeno ogrevanje in sanitarno vodo , kamin pa naj bo za gušt.
#4
Če vzamemo kot izhodišče pocenitev ogrevanja sanitarne vode, potem je namenska toplotna črpalka vsekakor prava rešitev. Ogrevanje sanitarne vode na do sedaj opisan način je zelo potratno, še posebej v času izven kurilne sezone.
V kolikor se bo z leti prešlo na kakšen bolj moderen način ogrevanja, toplotna črpalka za sanitarno vodo še vedno opravlja svojo funkcijo, v kombinaciji z namensko ogrevalno toplotno črpalko le ta ni obremenjena še z ogrevanjem sanitarne vode, kar je odlično za njeno enakomerno delovanje in s tem boljše izkoristke ogrevanja.
#5
Potrebno se je zavedati, da vsaka sanitarna toplotna črpalka terja toplotno energijo v prostoru kjer se nahaja.
Posredno tako še dodatno ohlaja hišo, poleg tega se za dva starejša stanovalca verjetno niti ne izplača, saj verjetno ne porabita veliko tople vode.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#6
Pri današnji ponudbi el. bojlerjev to definitivno drži. Z vidika varčnosti pa je vgraditev na mestu. Glede na to, da se uporablja kamin, verjetno z ohlajevanjem hiše ne bi smelo biti večjih problemov. Ne nazadnje, črpalka se vklopi mogoče 2 x na dan.
#7
Zmontirajte 2x talno klimatsko napravo (strošek cca. 3K€), ki so namenjene tudi ogrevanju, bonus je hlajenje poleti, tam kjer ne doseže toplota pa mali el. radijator, da dogreje tiste par stopinje ko ne bo več volje ali moči za kurjenje v kaminu, zagotovo ne ogrevata celotne bajte. 
Sanitarna TČ je odlična zadeva sploh izven kurilne sezone ali kjer so stare peči s slabim izkoristkom, npr. pri nas fura 2. gospodinjstva z 5.osebami 200l (strošek cca. 1,5K€) odlično opravlja svojo nalogo, celoletni strošek el. energije izmerjeno z merilcem je okoli 130-150€. Res pa je da je 200l kar hitro premalo sploh, če se vsi na enkrat tuširamo, naslednja bo vsekakor 300l, doba amortizacije napram bojlerju je nekje 4-5.let, postavljena je v kurilnici poleg izoliranega zalogovnika katerega ogreva ogrevalna TČ - ta je bila montirana naknadno, nisem hotel da se jo obremenjuje še z ogrevanjem sanitarne vode, pretirano ne ohlaja kurilnice (pozimi nikoli pod 18C), dela pa nekje 2x na dan po cca. 2-3ure, čas segrevanje vode je veliko daljši kot z navadnim bojlerjem, za ta namen ima vsaka dodaten el. grelec, ki pospeši zadevo kadar je potreba...
#8
Za dva človeka je sanitarna stenska stolitrska toplotna črpalka vrh glave. Naj se montira čimprej, cena je 1.207,80 EUR z 22% DDV-jem, z montažo in 9,5% DDV-ja je lahko še ceneje. Poraba elektrike cca 5 € mesečno, izmerjeno. Naslednji korak nabava enega monobloka, po napisanem bi morala zadoščati LG 123 monoblok. Imam popolnoma enako stanje, govorim iz lastnih izkušenj, več lahko na z.s. Olje v pokoj, kamini za rezervo in gušt.
#9
Zakaj potem takoj ne TČ za ogrevanje in SV? Zakaj si strošek delat s sanitarno TČ
#10
Namenski bojler za TČ je precej dražji od STČ.
#11
Moj bojler je bil cca. 700 eurov, s tem da m2 kače ni najbolj optimalna. Danes bi z veseljem doplačal tistega jurja za STČ, da ne bi motila ogrevalne v zimskih mesecih., pa takrat bi še 250 € subvencije dobil za njo.
#12
Jaz imam tega:
https://www.instal.si/index.php?id=12639

Kaj mu manjka? Kača premala?

800€+DDV redna cena, kaj šele dejanska...

Ne vem, se mi zdi da bi tčjka manj trpela poleti, ko bi morala za 1h/dan se vklopiti, kot pa pozimi, ko se jo tera na hujše obrate 24/7, zdaj pa se malo bolj, da pokrije ohlajevanje s STČ. Ali bi stcjko poganjali le poleti par mesecev, ko ogrevalna ne bi delala? Takrat naj pa za tistih par litrov raje grelec zalaufa v tistem Bollyju oz slično. 50 evrov dodatnega stroška. Ali pa recimo 100, da bo gvisn. Kakor obrneš, ne razumem stcjke v primeru, da je ogrevalna TČ montirana v kurilnici.
#13
Saj ni le bojler, je tudi dražja vezava, ventil, krmilje za TČ, vse je treba prišteti k bojlerju. Ker še nimam izkušenj s LG monoblokom, nisem želel napisati, kar je napisal Xavi o motenju TČ, sem pa za to vedel. STČ sem v pol ure sam priklopil, strošek dva vijaka in 2x po pol metra gibljive cevi.
#14
Ta tvoj bojler je vredi. Jaz imam dve kači skupaj povezani (2,5m2), bojler Galmet. Za nianso premalo pri 300 litrih. Dejansko pa nisem računal stvari, ki jih je Doktar naštel (mešalni ventil, ratezna posoda, dodatni fitingi, cevi). Kar nekaj nanese.

Ta tvoj bojler je vredi. Jaz imam dve kači skupaj povezani (2,5m2), bojler Galmet. Za nianso premalo pri 300 litrih. Dejansko pa nisem računal stvari, ki jih je Doktar naštel (mešalni ventil, ratezna posoda, dodatni fitingi, cevi). Kar nekaj nanese.
#15
Dejansko ne vem povedati, koliko je to pri meni stalo, ker nimam računov takle spisanih. Pa moj bojler je 300L, ne 100...

Ampak če to stane, da se pokrije razlika potem je bila praktično sama TČ zmontirana zastonj. Če je pa bojler bistveno dražji, potem je pa ze plačeval, da je lahko k meni hodil. Mi boste mogli pa na besedo verjeti, da nisem tok fejst.


Skok na forum:
Zadnje novice