Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
rušenje objekta, novogradnja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rušenje objekta, novogradnja
#1
pozdravljeni, začenjam z zadevo in me zanima vaše izkušnje mnenja glede sledečih zadev.

in sicer podrl bi trenutno hišo katera je zgrajena iz starih zidakov, prijavljena je pod ruševino, hiša je prazna nima fasade samo stari zidaki, beton in streha. Zdaj me zanima koliko bi lahko sam podrl (v nadaljevanju napisano kaj imam v mislih). Seveda se bom še obrnih do arhitekta za gradbeno dovoljenje za rušenje, ker bi šel potem v novogradnjo
.
Bolj me zanima kakšna opicja, da jaz kar prej že podrem ostrešje do zgornje plošče preden hodim do arhitekta da vsaj nekaj privarčujem, ali je to kje zavedeno kakšen objekt je, če bi bila kakšna težava če to že prej podrem sam.
V mislih sem imel tudi v nadaljevanju kar je zidakov, da bi sam porušil jih zložil na paleto in prodal če je to kaj vredno. Kar je betonskega (spodnji del hiše), bi pa rušil z mehanizacijo in bi porabil za zasutje na delu terena na parceli.

Ali je to legalno vse izvedlijvo, kar imam v mislih oziroma kako je v praksi in kaj svetujete ker nvem kako zdaj ti postopki gredo. Hvala za pomoč
#2
Odstranitev objekta se lahko izvede brez gradbenega dovoljenja, potrebna je samo prijava začetka gradnje in dokumentacija za odstranitev, ki jo izdela projektant. Se pa za odstranitev objekta smatra, da se odstranijo vsi nadzemni in podzemni deli, v nasprtotnem gre za rekonstrukcijo.
#3
torej če jaz prvo objekt odstranim sam in potem urejam vse za novogradnjo, kako je potem v primeru, da so zdaj priklopi na parceli komunala in elektrika, hiša ima hišno številko. ali se potem komunalni prispevek upošteva od prej?
#4
Kar se komunalnega prispevka tiče, se izračuna ločeno za obstoječi objekt in za novega in se potem plača razliko, če je za prispevek za novi objekt večji. Zato je seveda pomembno, da lahko za obstoječi objekt dokažete vse podatke, ki so pomembni za izračun, torej velikost, priključki in podobno. Če vam občina pri izračunu komunalnega prispevka za obstoječi objekt naračuna premalo, vi ste ga pa medtem že podrli, potem težko dokazujete, da bi vam morala naračunati več.

Najmanj, kar morate pred rušitvijo počakati, je na izdelavo geodetskega načrta, da bo vsaj v enem dokumentu, za katerega jamči pooblaščeni strokovnjak z žigom, evidentirana dimenzija objekta. Verjetno pa bi bilo dobro tudi, da arhitekt naredi terensko izmero notranjosti objekta za načrt obstoječega stanja. Pa vedno je dobro imeti nekje shranjeno izdatno fotografsko gradivo.

Včasih se je komunalni prispevek računalo na neto kvadraturo stavbe, sedaj naj bi se ga na bruto, ampak nimajo še vse občine posodobljenih odlokov tako da ne morem rečti, katera kvadratura je za vas bistvena, zunanja (razvidna iz geodetskega načrta) ali notranja (razvidna iz načrta obstoječega stanja).


Še to: načeloma boste na koncu za uporabno dovoljenje potrebovali dokazila, da ste gradbene odpadke od rušitve ustrezno deponirali. Nekaj, na kar morate paziti, če rušite v lastni režiji.
#5
hvala zaenkrat za izčrpen odgovor.


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »