Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
nujni delež

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nujni delež
#1
pozdravljeni,,
z očetom in mamo smo imeli sklenjeno pogodbo o dosmrtnem preživljanju,,
ker je oče umrl  sem jaz dobil polovico hiše,ostala je samo še pogodba z mamo,,ker si je mama želela da njena polovica preide v mojo last,sva pogodbo o dosmrtem preživljanju prekinila in sklenila pogodbo o preužitku tako sem postal lastnik cele hiše s tem da za mamo skrbim do smrti,,ima dosmrtno bivanje v hiši,,plus vse drugo kar piše na pogodbi,,sestra mi nagaja s tem,da govori  mami da je oče naredil to in ono in da je on plačal,,vse to se je naredilo pred pogobo o dosmrtnem preživljanju,,,sedaj pa me zanima kaj lahko sestra na vse to zahteva,,za nujni delež vemlep pozdrav  plavko
#2
Mogoče tale link za začetek. Pogodba o preužitku ne pomeni, da preužitkar ne sme več ničesar vlagati v premoženje ... Pa sklenjeno pogodbo natančno preberi, k čemu si se zavezal z njo. https://www.pravozavse.si/vpliv-sklenitv...zapuscino/
En izsek: Četudi bi dediči preužitkarja v pravdi zatrjevali, da jih je preužitkar s sklenitvijo pogodbe o preužitku hotel prikrajšati za njihov nujni delež, tak nagib za sklenitev pogodbe po stališču Vrhovnega sodišča RS, ne bi bil nedopusten. Vsakdo ima namreč pravico, da s svojim premoženjem razpolaga po svoji volji. ... Preužitkar ima zato vso pravico, da s svojim premoženjem razpolaga, kot ga je volja. Lahko je do sebe neusmiljen in neizprosno varčuje, lahko po mili volji zapravlja, lahko živi v odrekanju, lahko “na veliki nogi”. Kot si želi, kar mu ustreza, ga osrečuje in izpolnjuje. Vse to posamezniku zagotavlja tudi ustavno jamstvo nedotakljivosti zasebnega življenja.
#3
Nam je notar svetoval da smo vsi 3 podpisal, tako ni več dileme kaj in kako. Mi ne vemo kaj je v pogodbi, tako pa lahko en obisk notarja ali primernega odvetnika resi zadeve.
#4
Daj su v vlogo sestre pa ti bo mogoče bolj jasno.
#5
S premoženjem razpolaga lastnik in ne dedič(i)!
Nujni deleži gor ali dol. Sestra lahko ostane z dolgim nosom. (brez centa dediščine). Pa se naj postavi v vlogo kogarkoli. 
Mogoče se je sedaj prepozno postavljati v vlogo kogarkoli. Ali pa je (bila) premalo "politična" pri odnosu s starši in sodediči
Sonce naj sveti vsak dan!


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »