Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Jekleni nosilec, zmanjšanje toplotnega mostu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jekleni nosilec, zmanjšanje toplotnega mostu
#1
Pozdravljeni, 

preden bom delal fasado, želim na hišo pritrditi več točkovnih nosilcev na katere bom obesil nadstrešek. Gre za jeklene profile, ki imajo na mestu vijačenja v ploščo v prečni smeri privarjeno jekleno ploščico, skozi katero se profil vijači.

Da bom zmanjšal toplotni most, bom dal med pritrditveno ploščo nosilca in AB ploščo 5 mm debelo (plastično?) ploščico. Kakšen material naj uporabim za plastično ploščico, da bo vzdržala življenjsko dobo hiše. Ali na trgu obstaja namenski izdelek za mojo potrebo?

Hvala za pomoč.
#2
Pred fasado sidraš navojne palice, po fasadi daš distančnike dolžine debeline fasade. Pa lahko vijačiš nosilce gor
#3
Pravzaprav sem naredil zelo podobno kot si napisal. Navojno palico sem dal navariti na floh eisen debeline 10 mm ter jo v vertikalni, malo pa tudi v hoizontalni smeri ojačal s podporami (rebri). Sedaj bom floh eisen z navarjeno navojno palico našravfal v AB ploščo nad pritličjem s Hilti vijaki (+lepilo). Med floh eisen in AB ploščo nad pritličjem imam namen dati (plastično?) ploščico (debeline 5 mm) iste velikosti kot floh eisen. S to ploščico bom zmanjšal toplotni most. Zanima me iz katerega materiala naj bo ta (plastična?) ploščica. Skrbi me predvsem trajnost ploščice. Obremenjena bo predvsem tlačno, temperaturni razpon verjetno med -5 C in 45 C, občasne vlage oz. kondenzacije ob pritrdilu tudi ne morem izključiti.
#4
Eh... To si zakompliciral. Iz fasade ti morjo gledat samo navojne palice, ki so fiksirane direkt v ab ploščo. S triglav vložki, oz. na zagozdo, TSA vijak. Kakšno lepilo, zakaj? Daš M16. Pa maš toplotni most ranga enga kofeta nw leto
#5
Mogoče imaš prav, ampak za ponoven statični preračun nosilcev in sidranja je sedaj prepozno. Sedaj rabim predvsem rešitev za svojo težavo, t.j. poiskati ustrezen material za zmanjšanje toplotnega mostu med nosilcem in AB ploščo.
#6
Čisto iz firbca, je tukaj kdo ki zna izračunati toplotne izgube čez tak neizoliran kovinski nosilec? Lahko v enoti kofeta/leto?
#7
Kdo ti je določil dimenzije navojnih palic, ojačitev, sider v betonsko ploščo? Kar tako čez prst?
#8
Za distančnik lahko daš leseni ploh (hrastov, če je potrebna velika tlačna trdnost). Bo ceneje kot neka plastika in podobna ali boljša izolativnost.
Lahko ga prelakiraš, s tem mu zapreš pore da bo vpijal manj vlage iz zraka, pa bodo njegove dimenzije bolj konstantne.

P.S:
Aja vprašal si, če na trgu obstaja namenski materijal za take stvari. Obstaja, švicarski proizvajalec Dosteba to dela:
https://dosteba.eu/c/1121/mit-mechanischer-befestigung

Ampak ko sem malce vohljal za ceno sem se potem raje odločil za lesene plohe.
#9
Razmišljam sicer, da bi bile ploščice iz PP (Polypropylen) debeline 5 mm. Hrast zna biti dobra možnost, vendar ne v debelini 5 mm (pritrdila že imam).
#10
To 5mm sem spregledal. 5mm izolacije je toliko kot nič,
Če imaš samo toliko na voljo potem sploh nima smisla govorit o tem.

Jaz sem mislil, da rabiš nekaj v debelini fasadne izolacije. Manjka kakšna slika pri vprašanju oz. opisu problema.
#11
Fantocci2, pozabljaš, da je toplotna prevodnodnost npr. plastike za faktor 100-krat manjša od kovine. V prvem približku se ti toplotni tok zmanjša za 3-4 - krat.
#12
Nič ne pozabljam.
Plastika ima lambdo ranga 0.5, les ranga 0.2 in stiropor (torej recimo temu prava izolacija) okoli 0.04

Ampak za zmanjšanje dejanske izgubne energijske je pomembna predvsem upornost toplotnemu toku, ki je premosorazmerna debelini izolatorja.
Zato še enkrat: 5mm debeline plastike ni praktično nič iz stališča izolativnosti. Še če bi to bil stiropor (ki je 10x boljši izolator od povprečne plastike), ne bi pomenilo kaj dosti.


Še vedno pa nisi dal kakšne skice nameravane izvedbe, da ne filozofiramo preveč in preštevamo fižolčkov. Morda pa bi se zadeva dala drugače izvesti in uporabiti več izolacije.
#13
Fantocci2, primerjam toplotni tok za primer, če pod pritrdilo dam plastično ploščico in če je ne. Ostalo ni izvedljivo, ker pritrdila že imam. 

Izvedba: navojna palica M20 (ojačana s podporami), prečno navarjena na floh eisen dimenzije 200 x 200. Floh eisen privijačen v AB ploščo. Med floh eisnom in AB ploščo 5 mm debela ploščica, ki zmanjša toplotni tok. Večina pritrdila bo potopljenega v toplotno izolacijo fasade, ven bo gledalo le 10 cm navojne palice. Podrobnejši opis zgoraj.

Še enkrat: ne zanima me za koliko se zmanjša toplotni tok, ampak iščem obstojen material s toplotno prevodnostjo vsaj 0,5 W/mK in z ustrezno tlačno trdnostjo. Zaenkrat imam v mislih plastiko (PP), a nisem prepričan če bo zdržala 50 let.
#14
Če bo večina te železne konstrukcije znotraj fasadne izolacije potem ne vidim nobenega problema glede izgub. Če boš bolje spal, pa daj pod železo še tisti PP, ki bo imel enakovredno izolativnost kot pol milimetra EPS.

Pri takih konstrukcijah izgube niso problem, skrbi povzroča kvečjemu možnost kondenza okoli tistih navojnih palic (točkovnih toplotnih mostov), ki predirajo izolacijo.
Zato lahko na tistem mestu (ob navojnih palicah) daš kot fasadno izolacijo namesto stiropora ali volne stirodur, ki je na vlago veliko bolj inerten. Pa navojne palice naj bodo nerjaveče. So pa to že detajli, o katerih 99% investitorjev ne razmišlja.
#15
    Rabili bi nasvet glede pravokotnega nosilca za nadstrešek, sidranega v betonsko ploščo. Nadstrešek bo dimenzije 6x5m. Na sprednji strani bosta betonska nosilca, v hišo bi pa sidrali pravokotni jekleni nosilec delno sidran v betonsko ploščo (levi stran nosilca), na desni je pa predviden betonski nosilni steber. Debelostenski jekleni nosilec (100x100x6mm) smo imeli namen sidrati z ustreznimi betonskimi sidrnimi vijaki fi16.
Ker smo ravno v fazi izvedbe fasade bi ta sidra sidrali sedaj, nosilec pa smo imeli namen pritrdili kasneje po izvedbi fasade.
Ali je ta postopek pravilen, ali pa bi morali nosilec na betonsko ploščo pritrditi že sedaj. Kako globoko je primerno sidrati sidra?


Priložene datoteke Predogledne slike
   


Skok na forum:
Zadnje novice

S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »