Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Oprostitev davka na kapitalski dobiček

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oprostitev davka na kapitalski dobiček
#1
Živjo.

Morda kdo ve, katere dokmente je treba priložiti, če želiš uveljavljati oprostitev plačila davka na kapitalski dobiček pri prodaji stanovanja:
- podatki o stalnem bivališču “za nazaj”
- kopije kakih računov (npr. Elektro, upravnik)
- kaka podpisana izjava sosedov

Ima kdo izkušnje s tem? Ne gre za kako izigravanje, le v teh covid dneh se malo počasneje pride do uradnih dokumentov.

Hvala.
#2
Če je imel prodajalec tam prijavljen stalni naslov, načeloma izpostava Fursa to lahko sama preveri, ponekod vseeno hočejo posebno potrdilo.
Izjave prič oz. dokazila, da si v nepremičnini bival tri leta, če je stalni naslov drugje.
#3
Če je stalen naslov drugje, avtomatsko izpadeš iz oprostitve, obratno pa ne velja, če si stalno prijavljen, lahko Furs naredi poizvedbe in, če ugotovi, da kljub prijavi stalnega naslova, oseba ni živela tu, prav tako oprostitev odpade.....
#4
Saj ravno to: če imaš stalno prebivališče in si tam živel, je vse ok. Ampak ... a je treba Fursu predložit kake papirje, al sami to preverijo?
#5
Načeloma lahko preverijo sami - mislim, da po upravnem postopku celo morajo preverit sami. Odvisno od referenta, ali se mu da trošit miško za pogled v podatke ali raje za poslat obvestilo, da bi oni imeli pisno potrdilo.
#6
Zdravo,

vprašam kar tukaj.

Mene pa zanima ali ima kdo kakšno info glede sledečega vprašanja. Sem eden izmed treh lastnikov stanovanja, ki bi šlo konec leta v prodajo po 7 letih (po trenutnih cenah z dobičkom). Sem tudi edini s stalnim prebivališčem na tem naslovu (in dejansko stanujem v tem stanovanju že vse od nakupa).

Zanima me, kako je v primeru, da je samo eden od lastnikov prijavljen na tem naslovu s stalnim prebivališčem in kako to vpliva na dohodnino od dobička pri prodaji.
Se gleda pri oprostitvi samo moj delež lastništva oz kako je s tem.
Je imel kdo mogoče podobno situacijo?

Lep pozdrav
#7
Zakaj bi pa moral če nepremičnino prodaš plačevat kapitalski dobiček? Zdej ko sm kupil stanovanje in plačal davek in zdej ko ga bom prodal čez par let bom še pa enkrat plačal davek resno???
#8
Vsakič ko prodaš nepremičnino furs pogleda ali imas dobiček. Če živis v nepremičnini več kot tri leta, ne plačaš nič davka od dobička. Še vedno plačaš tistih 2 procenta. Če nisi stalno prijavljen na naslovu pa če prodaš v roku do 5 let 20 procentov. Vsakih pet let gre 5 procentov dol. Davek lahko zbijas s tem da dokazes da si obnavljal stanovanje. Torej računi od mojstrov, nakup materiala itd itd. Furs se lahko odloči po svoji volji in jih ne upošteva. Prav tako on lahko določi kak dobiček si naredil neglede na to kake pogodbe si jim dostavil

Če si lastnik polovice in prijavljen ti ne plačaš davka na dobička. Drugi solastnik torej plača na svoj del.  Ergo če naredite 20k profita plačas 20 procentov od 10k ce prodas v roku 5 let.
#9
Tody!

20% do 5 let se je v resnici že spremenilo in je 27.5% davka od razlike v ceni stanovanja.
#10
Uf to se grejo pa lep biznis ta država... js se sprašujem kok smo lahko v taki piz**, če za vse poberemo davek na davek... loool. Kaj pa če prodaš potem za manj bo tudi država primaknila teh 27,5%... Kaj pa če kupiš stolčeno stanovanje in ga potem obnoviš in vložiš 50k€ not kaj je pa potem...
#11
V tem primeru lahko uveljavljas stroske in si tako znizas placilo.
Moras pa imeti zato seveda vse racune.

lp,Matevz


Skok na forum:
Zadnje novice

Ujemite priložnost za dober kredit
09.06.2022 ob 13:14:06
Ujemite priložnost za dober kredit
Izjemna priložnost za stranke vseh bank Ujemite ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo ponudbo NLB Stanovanjskega... Beri dalje »
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA - podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
03.06.2022 ob 08:23:40
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA -  podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
1. junij 2022 predstavlja pomemben mejnik za skupino Etex, saj mu pri strategiji rasti poslovanja zagotavlja peto vrsto tehnologije. S... Beri dalje »