Nepremičnine > Finančna plat
Gradnja mansarde in možnost kredita

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gradnja mansarde in možnost kredita
#1
Živijo,

sem že malo obupana in ne vem več, vsak pravi nekaj drugega...imam par vprašanj Smile predvsem me zanimajo mnenja 

S partnerjem bova dvignila hišo v kateri živijo njegovi starši in uredila mansardno stanovanje, cca. 100m2.  Po popisu del in zbranih ponudbah ocenjujeva, da bo celotna investicija cca. 120k. Ponudbe sva zbirala še pred korono in upava da bodo cene v 2022 "normalne".

Sva šla okoli bank in bi partner lahko dobil 80k na hipoteko hiše, brez hipoteke je kredit okoli 50k, kar je premalo. Problem je, da zaenkrat še nič ni njegovo in mislili so prepisati, ko bo vse narejeno. Na banki nama ni povedal nič pametnega.

Zanima me kako bi se vi lotili pridobivanja kredita v najini situaciji. Je možno, da bi pred gradnjo naredili etažno lastnino in bi dobil kredit z rastočo hipoteko? Ima kdo podobno izkušnjo? Je še kakšna druga opcija, ki nama omogoča hipotekarni kredit?

Hvala!
#2
120.000 samo za dvig mansarde? Hec, verjetno?
Moderna mansarda na hiši, letnik? Etažna lastnina, GD, lastništvo?
#3
Dovolj bo denarja, kaj strašiš
#4
120k za mansardo???? Seriously? Malo huda je tale, razen ce sta si hudo zmisljevala in nic sama zelela narediti. Ali pa, ce sta racunala se vse pohistvo itd.

Ampak tule jaz vidim drug hakeljc: lastnistvo. Brez urejenega etaziranja in lastnistva se tega niti podrazno ne bi sel: je bilo ze precej zalostnih zgodb na to temo.

Kaj pa tvoje lastnistvo, tvoj kredit in vlozek?

Lp, G
#5
potem ko dvigneš hišo, menjaš streho, vse inštalacije, tlake, omete itd itd itd... je 120k kar pravilna ocena. itak da ne bosta sama delala...

Ampak, ja, NAJPREJ prepis lastništva, in ločitev inštalacij, in urejeni papirji! Za "njega in njegove" je to odvečen strošek, ker se itak razumete. Zate pa je to nujno potrebno. Ali pa že v štartu greš v to z vedenjem, če KARKOLI zaštrika bo šlo velik denarja iz tvojega žepa (ali njim, ali pa odvetnikom)...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#6
In ko prideš s predlogom etažne lastnine, se začne nerganje, potem kreg, potem pa dojameš, da raje na svoje, pa tud če maš gajbe na surovih tlakih.
#7
Seveda. Če ne izboriš s odvetniki. Ko se zaštrika, gre logika in odnosi skozi okno. Sem dal skozi pri mojih tastarih "pred kratkim" in ja. Jeba. Tudi če imaš papirje poštimane je jeba. Ampak imaš vsaj nekaj opore za sabo tako.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#8
Za tak denar bi jaz raje razmišljala o drugi nepremičnini (stanovanju).
OK, starši so verjetno še razmeroma mladi in bodo z malo sreče na svetu še vsaj 20, če ne 30 let. Ima mož brate in sestre, da je torej več dedičev? Kako si njegovi starši predstavljajo svojo starost, če bodo želeli v manjše, manj zahtevno stanovanje ali potrebovali nego - nekateri jo lahko tudi 10, 15 let. S svojo hišo zaradi vaju ne bodo več mogli prosto razpolagati. Bosta vidva realno lahko poleg odplačevanja kredita tudi kaj prihranila, če bo treba koga izplačat oziroma doplačevat dom oziroma staršem kupit drugo nepremičnino?
Po sedanjih zakonih za ureditev dvo- ali večstanovanjske hiše rabiš tudi ustrezno gradbeno in uporabno dovoljenje. Bo to v vaši konkretni občini mogoče urediti, je v vašem kraju predvidena večstanovanjska gradnja? Brez tega hiše/stanovanja skoraj ni več mogoče prodati po delih ali pa pod ceno.
#9
Zdravo, tudi jaz imam podobno vprašanje in sicer, če bi mi lahko kdo iz lastnih izkušenj povedal kako gre pridobivanje kredita za izdelavo stanovanja. V najinem primeru, nameravama izdelati stanovanje v hiši staršev. Ne bo pa tipično mansardno stanovanje, ker gre za izdelavo stanovanja iz garaže za tovornjaka, ki je v sklopu hiše (ista streha, temelji,...) In mansarde nad njo. Vse skupaj Ca. 95m2. Vse skupaj je v grobem stanju, brez ometov,...
Ta del bo tudi pisan na naju. Zdaj pa me zanima kakšne kredite ste dobili ostali za podobno stvar? Ste morali vzeti hipoteko na celo hišo ali je bil dovolj samo vas del? Hvala in lep dan vsem.


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »