Gradnja in obnova > Energijski viri
izbira gretja vode v stanovanju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
izbira gretja vode v stanovanju
#1
Pozdravljeni.

Ker v našem malem kraju imamo toplarno, katera dovaja segreto vodo samo na 40 stopinjah v stanovanje nam to koristi zgolj za talno gretje oz. ogrevanje stanovanja. 
Zaradi tega smo stanovalci v bloku za ogrevanje vode (tuš, kuhinja ipd.) nabavili električni "bojler". Ker zaradi bojlera prejemam visok račun elektrike (okrog 65 EUR) bi vas vprašal ali je kakšna druga alternativa segrevanja vode? Ali je smiselno bojler zamenjati za pametni bojler?
Prosim za nasvete in vnaprej sem tudi hvaležen za kakršnokoli pomoč.
#2
Pemeten bojler ni nek čudež. Gretje prilagaja porabi, se "uči", kdaj je potreba po vodi večja,tako da večino časa, ko ni porabe tople vode, le ta ostaja na nižji temperaturi in s tem manjša izgube. Ima smisel, če imaš dvo tarifni štrom.

Boljša je toplotna črpalka, ampak ker si v bloku, verjetno to odpade.

Najprej preveri/poglej, če je kaj vodnega kamna na grelcu. Če je bojler star, ga lahko zamenjaš za novega z več izolacije, predvsem pa pomaga racionalna raba tople vode.
#3
Če slučajno imaš možnost je TČ dobra opcija.

Če imaš kljub temu da si v bloku še kaj več prostora (in dvotarifno merjenje) lahko kupiš  večji bojler, po potrebi dvigneš temperaturo vode in daš bojler na stikalno uro, da dela samo ponoči.

To te potem tudi malo prisili da si varčen ker ko enkrat sprazniš bojler ni več tople vode do večera. Jaz imam to rešeno s tedensko stikalno uro, tako da je lahko čez vikend (ko je ves čas nižja tarifa) bojler vklopljen ves čas in si lahko privoščim. Čez teden pa malo bolj pazim...

Seveda to deluje samo, če si se pripravljen malo prilagajat. Pametni bojler se pa verjetno (???) da nastavit da ti ponoči greje na višjo temperaturo in tako naredi zalogo za čez dan, da več elektrike porabiš v poceni tarifi, po potrebi pa vseeno dogreva v časi "drage" tarife.
#4
Čudeža z navadnim bojlerjem ne bo naredil. Tudi če vzame večjega in ga greje samo v NT, bo zaradi precej višje temperature toliko več izgub, da bo skoraj na istem, pa še lahko se zgodi, da bo vode čez dan zmanjkalo. Edina res delujoča rešitev je, da se porabi manj tople vode...
Če ni možnosti za sanitarno TČ.
#5
A 40°C ni dovolj za tuširanje?
Drugače pa lahko to vodo napelješ v bojler in jo samo dogreje - poraba bo tako bistveno nižja kot, če greješ mrzlo vodo.
#6
V bistvu je spet problem, da v ne vemo koliko elektrike gre v bojler in koliko za ostale porabnike.  Za neko povprečno gospodinjstvo je verjetno res da čudežev ne bo.

Res pa je tudi, da če imaš bojler samo na NT in je potem tople vode omejena količina, razni najstniki in podobni nimajo možnosti točenja vode v nedogled in je zato zagotovo bolj varčno Big Grin


A je mogoče opcija, da bi pač cel blok nabavil TČ?
#7
Da rabite 40C vodo dogrevati, da zadostuje za tuširanje je pa mislim da posebnost. Meni že 35C zadostuje...je pa res, če se želiš bariti, potem mora biti višja temperatura  Big Grin.
#8
Citat:A 40°C ni dovolj za tuširanje?
Drugače pa lahko to vodo napelješ v bojler in jo samo dogreje - poraba bo tako bistveno nižja kot, če greješ mrzlo vodo.

Ne, ne moreš. Ker kača v bojlerju dela v obe smeri. Boš dogreval s štromom še ogrevalno vodo...

Ali je 40 dovolj za tuširanje ali ne, je pa osebno vprašanje. Moja bi zajamrala, če bi začela iz tuša teči manj kot 40° voda. Kar se hitro zgodi, če imaš termostat na 40°, saj temperatura v bojlerju niha in ima termostat histerezo.

Sploh pa v bloku verjetno ni placa za 300L+ bojler, da bi se dalo kaj igrati z NT.
Mi na 65° ogret 300L bojler spraznimo pod 40° v manj kot 1 dnevu. Za igrat se z NT, bi jaz rabil 500L bojler.
#9
Če je narejeno tako, da je vstopna voda v električni bojler 40°C, potem dogrevanje za par stopinj več ne more biti posebej velik strošek. Upam seveda, da to ni ista voda kot za talno gretje.
#10
Hm.
Po eni strani se mi zdi da je celoten blok nabavil en velik električni bojler, porabljeno elektriko bojlerja pa razdelijo po stanovanjih in on dobi za plačat 65€ elektrike. Sicer verjetno vse elektrike in ne samo za bojler.

Po drugi strani pa je sam vgradil električni bojler, in dobi skupno položnico za elektriko 65€.

Če ima svoj bojler, potem naj si kupi števec porabe elektrike in ugotavlja koliko elektrike dejansko porabi za bojler.

V vsakem primeru če se za eno tuširanje porabi vsa topla voda v njem, potem tale cena elektrike niti ni velika.

Ena izmed rešitev je tudi da v bojler spelje že predgreto toplo vodo na 40°C in jo samo dogreje.

Za kakšne dodatne rešitve se bo moral Dejannnn še kaj oglasiti in pojasniti zadeve, ker je vse skupaj malo čudno napisano. Skoraj tako kot bi to en bot skupaj spacal.
#11
pametnjakovic Napisal:Jaz imam to rešeno s tedensko stikalno uro, tako da je lahko čez vikend (ko je ves čas nižja tarifa) bojler vklopljen ves čas in si lahko privoščim. Čez teden pa malo bolj pazim...
Ufff, folk škratari na topli vodi. Kakšno lepo življenje.
Upajmo da bo vsaj zabogatel zaradi tega in si nekoč kupil, za kar si že pritrguje od ust. Oz. zaradi česar se umiva z mrzlo vodo.

Zakaj bi se ti zdelo, kaj je blok nabavil? A nimaš jezika, da vprašaš in da ti pokažejo? Za 65 evrov mesečno je težko porabiti toplote za ogrevanje sanitarne vode. Sploh če je prej predogreta. 
Bolj verjetno gre za kompleten štrom in na bojler odpade kakih 10 evrov. Kar ni neka bogatija.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#12
Brez skrbi, paziti na porabo vode ne pomeni umivati se z mrzlo vodo Wink
Če sem zato malo manj podoben raznim amerikanom ki razsipavajo kWh in m3 v tri dni pa mislim da tudi ni nič narobe...
#13
ne sikiraj se, itak so se v starih časih samo v soboto kopali Big Grin ....ponavadi vsi v isti vodi...

PS ne more "dogrevat" vode, je @Energetik81 napisal zakaj....razen, če hoče bankrotirat....
Dobra opcija je 120lit. STĆ namenjena prav za stanovanja v blokih....
#14
Če sanitarno vodo, ki ima tistih 40°C od toplotne postaje, spelje še skozi svoj električni bojler recimo 80l, nebo dogreval nič drugega kot sanitarno vodo, ki jo porabi.

Sicer je pa brezveze kaj komentirati, še če se dejannnn nič ne oglasi. Mi že mlatimo prazno slamo.
#15
Ne morem urediti toplotne crpalke ker zal nimam prostora ob tem bi bil pa vlozek kar visok.. zato sem mislil ce ima kdo kaksno idejo o tem kako drugace izboljsati zadevo


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »