Gradnja in obnova > Napeljave
Napeljava kablov po zunanji steni?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Napeljava kablov po zunanji steni?
#1
Prenavljam eno manjšo zidanico pri kateri pride tudi fasada. Glede na to da. So notri lepi ometi se mi zdi kar malo škoda da bi vse prestemal. Je OK če potegnem kable po zunanji strani stene (gre se za mogoče ene 25m kabla) pokrila bo pa itak fasada?
#2
vredu je, pazi samo da če greš čez kak toplotni most, da za silikoniraš cev zaradi kondenza.
#3
Itak boš naredil po svoje.
Funkcioniralo bo, ni pa skladno spredpisi. Gre predvsem za varnost. Teh kablov v fasadi ne bo nihče pričakoval, če bodo potrebni kakšni kasnejši posegi.
#4
Gre se za objekt 3x4m, sedaj bo prenovljen in ne pričakujem da se ga bo naslednjih 20 let tikalo.
#5
S katerimi predpisi ni skladno "mirator"? Nisem zasledil, da bi tehnična smernica določala po kateri strani zidu mora biti napeljana inštalacija. Sem mogoče kaj spregledal? Si bom vzel čas in jo še enkrat prebral, je tolk stvari, da človek hitro ka spregleda, čeprav vsak dan delam z elektriko.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#6
Eksplicitno res ni zapisano je pa posredno.
Prvo pravilo, ki pa je zapisano je, da mora biti električna inštalacija izvedena tako, da se prepreči električni udar.
Potem tudi piše, kako se v prostoru polaga vodnike (nikjer pa ni omenjeno, da se lahko polaga tako, da prehaja skozi drugi prostor ali celo zunanjost nazaj v prostor). Seveda je drugače, če inštalacija napaja zunanje porabnike.
Pravilnik o varstvu pri delu pred nevarnostjo električnega toka ima sledečo definicijo:
"18) Električna instalacija je celota medsebojno povezanih električnih naprav in električne opreme v določenem prostoru ali na prostem in je predvidena za določene namene. Imeti mora usklajene značilnosti in biti v skladu s tehničnimi normativi in standardi. "

Seveda so tudi izjeme, kot je npr. v primeru OP, ki pa je skrajno neobičajno. V takem primeru je inštalacijo pač potrebno še dodatno mehansko zaščititi ali pa vidno označiti.

Smernica je pač smernica, zato ima tudi spisek standardov, ki jih je potrebno upoštevati ter tudi drugo zakonsko regulativo kot je zgoraj omenjen Pravilnik, pa požarno varstvo itd.
#7
Da ne bo pomote, tudi meni se zdi samoumevno, da izvajam inštalacijo po isti strani zidu kot so porabniki. Ker pa se v določenih primerih rajši držim pravila, da je dovoljeno vse kar ni prepovedano, me je zanimalo prav kje natančno to piše, da se inštalacija ne sme polagati po drugi strani zidu. Res je tudi da delam več na terenu in predpise preberem vsakih toliko časa tolk da osvežim spomin, tako da čisto vseh detajlov pa res nimam v malem prstu.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#8
Ko boš naredil, poslikaj s kakšnim metrom zraven in shrani. Pa ne v telefonu.
#9
Očitno se moram posuti s pepelom. Izgleda, da predpisi izrecno res ne prepovedujejo razvoda inštalacij po zunanji steni. Spomnim pa se, da so inšpektorji to odsvetovali ravno zaradi tega, da se tam mogoče ne pričakuje el. inštalacije.
Tako da, kar se mene tiče je tudi tako v redu. Je pa dober nasvet @fantocci-ja2, poslikati izvedeno inštalacijo.
OP-ju se opravičujem, če sem ga slučajno zmedel.


Skok na forum:
Zadnje novice

Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »