Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Idejna zasnova družinske hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Idejna zasnova družinske hiše
#1
Pozdravljeni,

že dlje časa razmišljamo o družinski hiši, zdaj pa se končno odpirajo možnosti, da se počasi vse skupaj realizira. Parcelo v velikosti dobrih 600m2 imamo. Hiša bi zidana.

Malo se igramo z idejami za postavitev same hiše na parcelo in z zunanjim izgledom, pa bi vas prosil, če imate kak komentar, kritiko na zasnovo, kot smo jo uspeli določiti do zdaj. V prilogi je ideja same postavitve objekta na parcelo z vključenim nadstreškom pred hišo in za avto (ob cesti) in nadstrešek za teraso.
Podane so tudi smeri neba za lažjo predstavo. V drugi prilogi pa je slika, kako naj bi zgledalo pročelje hiše (pogled iz ceste, nadstešek na severu). Gre za tipsko hišo podjetja Marles. V mislih imamo P+1 z naklonom strehe 40 stopinj, kvadratna izvedba cca 8x12 brez komplikacij v obliki.

Kakšna se vam zdi umestitev objekta na parcelo, za čim boljši izkoristek sončne svetlobe, želja je tudi da ostane čim več travnate površine za kakšen vrtiček.


Glede da bo proračun zelo obremenjen, me zanima če so kakšne omejitve, če se nadstreški in ostala okolica dela naknadno, predvidi se jih pa že takoj v projektni dokumentaciji. A je kakšen problem z vselitvijo če objekt ni čisto dokončan v skladu z gradbeno dokumentaciji (predvsem imam v mislih oba nadstreška in kaj okolice)?

Hvala in lep pozdrav


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#2
Iz pravokotne parcele in pravokotne hise ne mores kaj dosti delat. Za nadstrešek sicer preveri ampak ga lahko stisnes dosti zdraven meje. Hisa je obrnjena proti jugu tako da vec kot toliko se tudi ne da.

Hisa more imeti fasado in biti taka kot je v gd, če nima nadstreška pa to nima veze. Mi smo dobili hisno stevilko tudi brez garaze, ki se ni bila takrat narejena.
#3
Če je nadstrešek del hiše in del gradbenega dovoljenja potem mora biti izveden za pridobitev hišne številke.

Umestitev komentirati brez notranje razporeditve prostorov pa je precej nesmiselno. Osebno preferiram dopoldansko osončenje pred popoldanskim.
#4
Nadstreške kot nezahtevne ali enostavne objekte lahko gradite naknadno, ampak so potem predmet ločenega gradbenega dovoljenja, v osnovnem projektu za hišo jih ni potrebno prikazati.

Toda pozor, nadstrešek kot je prikazan na vizualizaciji je konstrukcijsko (vpetje v steno) in funkcionalno (nadstrešek nad vhodom) povezan s hišo, torej ga v takšni obliki ni možno pojmovati kot ločen objekt, temveč kot del hiše. Če se ga bo v takšni obliki delalo naknadno, bo potrebno polno gradbeno dovoljenje za prizidavo hiše, ne enostavno gradbeno dovoljenje za nezahteven objekt. Prav tako bo potrebno zagotoviti odmike od sosednjih parcel, kot so zahtevani za hišo, ne pa odmikov za pomožne objekte, ki so običajno manjši. Verjetno bo tudi komunalni prispevek na ta način višji, plus višji stroški projektne dokumentacije.

Moj predlog je, da nadstrešek nad vhodom vključite že v osnovni projekt in ga izvedete skupaj s hišo, nadstrešek za avto pa naredite naknadno kot ločen objekt ob hiši. Lahko ga višinsko in oblikovno uskladite z nadstreškom nad vhodom, ampak mora biti fizično ločen,da lahko šteje kot enostavni/nezahtevni objekt.

Če je cilj bolj racionalna gradnja, jaz ne bi dajal garaže v hišo - bo ceneje hiša brez garaže in večji nadstrešek.

Kar se orientacije tiče, JV je načeloma boljši od JZ ampak oba sta slabša od čistega juga, tako da v na tej parceli bi preferiral JZ enostavno zato ker je bližje jugu kot JV. Vplivajo pa na izbor orientacije objekta še drugi faktorji: razgledi, zasebnost itd., ki jih iz podanih slik ni možno razbrati, zato ni možno podati celostne ocene kvalitete postavitve. Za ta namen čimprej pridobite arhitektko/arhitekta.

Najbolje bi itak bilo, če bi investitorji pridobili strokovno pomoč že v fazi izbire parcele; drugače lahko pride do problemov, kot na primer če bi investitor rad imel ravno streho, parcelo pa kupi v občini, ki ravnih streh ne dopušča.
#5
Se mi je kar zdelo, da bo tako, kar se nadstreškov tiče. Kot je bilo že predlagano smo razmišljali, da bi čim bolj izkoristili parcelo tudi tako, da v 4m zahtevani odmik od parcelne meje na severni strani stisnili noter še nadstrešek , kjer se zahteva le odmik 1.5m od meje. Zdaj tudi razumem, zakaj je toliko hiš, ko so nadstreški narejeni z dodatnimi stebri ob hiši, kjer bi bilo možno tudi vpetje direkt v hišo. Hvala za opozorilo, vsekakor nam več pomeni dodatnih par metrov ''zelene'' parcele na južni strani kot vizualni izgled nadstreška.
V splošnem pa se vam zdi smiselno, da je prost dej parcele na južni strani? Ali bi bilo bolj smiselno prestavit hišo proti jugu, pa se sprosti druga stran parcele?
Moja ideja je tudi ta, da s tem, ko hišo prestavim bližje cesti nekoliko prihranimo pri dovozu... pa tudi zasebnosti je nekoliko več če smo stran od ceste (res pa so tudi hiše na drugi strani)

Garaža ni predvidena, to je pač slika za predstavo. Smo pa res imeli v mislih na tem mestu naredit ločeno stanovanje po celi širini hiše (8m) in širine 4 m. Obisk pri projektantu/arhitektu je predviden samo bi rad si malo zadeve razčistil že prej.
#6
Ali je na zunanjem tlorisu 8x12m takšna kombinacija sploh izvedljiva?
v pritličju bi bila skupaj dnevna soba, jedilnica in kuhnja, manjši WC s tušem, stopnišče in nekaj prostora pri vhodu. Vse to bi bilo potrebno postaviti na tloris nekje 7,5m x 8m, če želim, da mi preostanek ostane za ločeno stanovanje.

Kolikor razmišljam se malo zaplete s tem, kam postaviti notranji del TČ in prezračevanje z rekuperacijo. Na podstrešju je plac, ampak kolikor sem bral te stvari niso predvidene za na podstrešje Smile
#7
Vse te dileme vam bo rešil(a) arhitekt(ka).
#8
Moje mnenje je da se da..ampak pride dražje, ker moraš iskati individualne rešitve da vse not stlacis..odvisno  
kok vas je in kako želiš da zgleda. Mi smo tudi mislili najt neki tipskega pa pol nadaljevat, ampak zgleda ne bo šlo tako enostavno.  
 Defi hišo bližje cesti in tam nič oken in met plač na jugu če želite intimen kotiček, če pa ne pa ravno nasprotno.
Nadstreški poleg hiše pa so bolj hvaležni tudi zato ker ne poškodujejo ščita hiše. Zdej sem začela gledat Matta risingerja na YouTubu...ni da ni, karkol me je zanimalo, tipson ma videjoBig Grin če gledaš obnove, vidiš da voda pride not pri oknih vratih v kotih ..
#9
Zgoraj je bilo zapisano: "Toda pozor, nadstrešek kot je prikazan na vizualizaciji je konstrukcijsko (vpetje v steno) in funkcionalno (nadstrešek nad vhodom) povezan s hišo, torej ga v takšni obliki ni možno pojmovati kot ločen objekt, temveč kot del hiše."

Zanima me, ali je kot nezahteven objekt dopustna izvedba nadstreška za avto, ki bi se sicer dotikal hiše, vendar bi bil konstrukcijsko ločen, hkrati pa bi bil ta nadstrešek ravno na delu hiše, kjer je glavni vhod v hišo?

Gre še vedno za nezahteven objekt?
#10
Konstrukcijsko je ločen, funkcionalno pa ne.
Je pa svet relativen in včasih odvisen od volje uradnika na UE.
#11
Če torej nadstrešek prestavim 1-2 m vzdolž stene, da ne bo več nad vhodnimi vrati, pa bo šlo za nezahteven objekt?

Kaj pa če nadstrešek zgolj odmaknem 10 cm od stene hiše? Bo šlo za nezahteven objekt?

Dejansko se mi zdi smešno, kakšne predpise se sprejema. Če je nadstrešek nad vhodnimi vrati, očitno ni nezahteven objekt, povsod drugod ob hiši pa naenkrat postane nezahteven. Ni čudno da se potem gradi brez GD.
#12
"Je pa svet relativen in včasih odvisen od volje uradnika na UE. "

to je to. nekaj je uradno, kako naj bi bilo... drugo je pa kaj se v nekaterih uradih sprejema in kaj ne. zeloooo odvisno od lokacije...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#13
Btw tudi če uradnik izda odločbo, ki je neskladna z mnenjem ministrstva oz. s tehnično smernico ne pomeni, da je gradbeno dovoljenje nad zakonom, zadeve potem pristanejo na inšpekciji in posledično na sodišču in lahko gradbeno dovoljenje pade.
#14
Iz nove Uredbe, ki se bo sprejela k novemu Gradbenemu zakonu:

Objekti, ki se dotikajo, vendar niso konstrukcijsko, požarno, ali drugače fizično povezani in ne poslabšajo gradbenotehničnih lastnosti objekta, katerega se dotikajo, se razvrščajo kot samostojen objekt.

Ne glede na prejšnji odstavek se stavba, ki se dotika druge stavbe ter ima samo streho in nima sten, razvršča ločeno od objekta, ki se ga dotika.


Očitno so dojeli, kakšno neumnost so sprejeli s to "funkcionalno" povezanostjo, ki je sedaj izključena iz predloga nove Uredbe.
#15
Blublu hvala za pomoč nfo.
Kdaj bo to pričelo veljati?

Ali to vsaka uprava vključi šele ko sprejema nov prostorski plan?


Skok na forum:
Zadnje novice