Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nakup polovice hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup polovice hiše
#1
Zdravo, si ogledujemo hišo iz 60ih, v 90ih dozidano še eno nadstropje.
Prvič me zanima kakšna specificka, ki jo je potrebno paziti pri gradnji iz 60ih plus groba ocena obnove, če imamo 200 kvadrotov bivalnih površin, ki so potrebni popolne obnove. 
Druga stvar je tudi, če ima kakšen izmed vas izkušnjo deljenja hiše (ločene etaže) in s tem dogovarjanja glede obnavljanja zunanjosti hiše oz. delov, ki so skupinske lastnine.

Hvala in lp
#2
Potresna varnost je slaba. Potresna sanacija ni poceni.
Jaz.osebno ne bi šel nikdar v tak nakup hiše. Moraš imeti dobre živce, odlične pogajalske sposobnosti, pa vsaj malo sreče s solastnikom.
Jaz bi najprej probal zmeniti za najem z možnostjo odkupa. Bolje eno leto najemnine požreti, kot pa kupiti nekaj kar si boš celo življenje lase pulil.
Sonce naj sveti vsak dan!
#3
vprašanje je ali sploh imajo uporabno dovoljenje,brez njega ni kupčije.
#4
Ja potresna varnost - to sploh nisem pomislil glede vseh ostalih skrbi. Dokumenti in gradbeno dovoljenje je - iz devedesetih, ko so dozidali nadstropje... Tako, da statik je takrat moral dati podpis. Tudi dovoljenja za naknadne dozidave in podobno - je že vsa odobrena dokumentacija
#5
@miha188

Uporabno dovoljenje pri nakupu mora bit,ostala dokumentacija niti ni toliko važna.
brez uporabnega dovoljenja ni nakupa.
#6
Takole bom  rekel.
Lažje je urediti in dogovoriti vzdrževanje in obnovo objekta s 100 enotami kot z dvema. 
Če ne drugega, imaš tam rezervni sklad ki ga vidva ne bosta imela..
Sonce naj sveti vsak dan!
#7
To,kar je @Hanzi omenil je tudi v razmislek.
#8
Se popolnoma strinjam - sem tudi sam tako razmišljal... bomo videli še pri naslednjem podrobnem ogledu... Se pa strinjamo, da je zahtevana višina are v višini 10% vrednosti hiše ogromno?
#9
Še to bi dodal, kar so mi povedali - hiša ima gradbeno dovoljenje in da uporabnega dovoljenja objekti zgrajeni pred letom 2018 po nekem zakonu ne rabijo?
#10
Take hiše jaz ne bi nikoli kupil!
#11
Ok, hvala za mnenje. Bi te prosil, ker res rabim čim več razlag - kje je lahko problem, če ni uporabnega dovoljenja, gradbeno dovoljenje pa je? Bom pa te vprašanja še postavil v sosednji forum, ki je bolj za to dokumentacijo. Hvala
#12
Je bilo že zgoraj napisano. Če že kupuješ dvostanovanjsko hišo, kupi takšno, ki je bila že v izhodišču narejena kot dvostanovanjska, tj. kot dvojček, da si s sosedom deliš le eno steno.
#13
Res je, pred letom 2018 enostanovanjski objekti niso potrebovali uporabnega dovoljenja, ampak tu je ogovora o dvostanovanjskem objektu.

Pa tudi če bi bil objekt enostanovanjski, bi lahko bili problemi, če ni izveden skladno z gradbenim dovoljenjem - zato pa se po novem zahteva uporabno dovoljenje za vse objekte, ker je ta izjema povzročila preveč težav. Nov zakon sicer ne more veljati za nazaj, tako da za takšne objekte ni zakonske zahteve po pridobitvi uporabnega dovoljenja, so pa lahko druge zahteve - na primer, banke ga lahko zahtevajo za odobritev kredita.
#14
@miha188 , banka ne odobri kredita,notar ne sme overiti kupčijo brez uporabnega dovoljenja...to kar ti omenjaš leta 2018,to pomeni za novogradnje,da se sploh useliti ne smejo,dokler nimajo uporabnega dovoljenja,ne dobijo hišne številke ipd.
Za letnike pred 2018 se Malo bolj pozanimaj,...... recimo tale link https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepre...nje-325856
#15
@Beri, hvala ti za tole, sedaj me pa resno skrbi.. hiša narejena pred letom '68, dozidana pa 87, postopek legalizacije prizidka 2019 - čakam še hrbtno stran dokumenta, ki kaže štempelj pravnomočnosti


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »