Gradnja in obnova > Energijski viri
toplotna črpalka za starejšo hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
toplotna črpalka za starejšo hišo
#1
Pozdravljeni.

Vem, da je poplava tem o toplotnih črpalkah, ampak glede tega se ne znajdem najbolje in vidim, da ste tukaj stručkoti, ki mi lahko svetujejo.

Gre za to da bi radi staršema ki sta že precej v letih uredili toplotno črpalko. Zdaj se ogrevata na pelete (s pečjo na pelete sta sicer zadovoljna - imata waltisovo peč iz leta 2010, ampak oče po zlomu kolka ne more več tovoriti peletov v kotlovnico in skrbeti za to, mi pa smo tudi predaleč da bi lahko tedensko polnili zalogovnik in skrbeli za to).

Hiša je iz 50. let, okna so vsa nova plastična, fasada ima 8 cm izolacije, ogrevanje je radiatorsko in ogreva se okoli 120 kvadratov in 13 radiatorjev. Gre za okolico Slovenj gradca kjer zna včasih kar dobro pritisniti mraz. Rada imata zelo toplo (okoli 24 stopinj) in doslej sta na zimo pokurila okoli 5-6 ton peletov.
Imata pa enofazni tok in obračunsko moč: 6 (1 x 25 A).

kaj nam svetujete na kaj naj bomo pozorni pri pogovorih s ponudniki? Kaj je smiselno narediti da bosta starša na toplem in nas ne bo skrbelo kako si bosta kurila?

Hvala vsem
#2
nikanikita, kot prvo za 120 m2 je zelo velika poraba energenta.
Za temperaturo 24 stopinj bo tudi toplotna porabila kar nekaj energije.
Pa še v osnovi bo potrebno elektriko spremenit na 3faze.
Bojo pa še majstori tu na forumu povedali svoje.
#3
Ja res veliko pokurita. Oba sta postala fejst zmrzliva in imata rada zelo toplo (ko pridemo na obisk, smo tako rekoč v kratkih rokavih in kratkih hlačah, njiju pa še kar zebe, pa imata 24, 25 stopinj) in kurita dejansko od septembra pa do junija. Pa še poleti kdaj vmes zakurita če se kaj ohladi.
Saj niti ne gre toliko za samo porabo in strošek tega ampak bolj za to da ne moreta več skrbeti za ogrevanje s peleti (oče ne more več vsak teden nasipati žakljev v zalogovnik peči) in bi jima radi uredili zanesljivo toplotno črpalko da bosta lepo na toplem in ne bosta v skrbeh kako si bosta ogrevala.
#4
Sicer nisem noben ekspert, ampak poraba je tako velika da bo treba dobro 3fazno TČ. Če je električni priključek problem, pa mogoče kakšno kombinacijo kotla, zalogovnika in TČ. Glede na porabo sklepam, da ogrevate 120m2, je pa še kar nekaj neogrevanega.

Samo ideja: kaj ne moreš ti znesti teh 6 ton peltov malo bližje zalogovnika?
#5
zabex,za 6 ton pelet rabi svoj prostor pa tudi gospod z operacijo kolka ni več najbolj vitalen za dvigovanje vreč in nasipavanje zalogovnika.Otroci pa če so daleč je pa tudi malo neracionalno naredit določeno število km samo za dosip peletov
#6
Si mogoče razmišljal o zalogovniku za pelete in dodajanjem s polžem? Če sta s peleti zadovoljna, bi mogoče bila tudo takšna opcija.
#7
Najbolj racionalno bi bilo prositi soseda za pomoč. Za enkrat na teden pa ni vrag, da se ne bi našel eden, ki bi jima pomagal.
#8
Pa če mu daš 20 eur na uro..
#9
Sama peč (pelson od waltisa) ima na vrhu zalogovnik za okol 150 kil pelet. Za kak drug zalogovnik pa v kurilnici niti ni placa.

Tudi to smo doma že premleli da bi jima nekdo hodil nasipat zalogovnik vsakih nekaj dni pa se ata ne da. Saj veste kakšni so starejši. Malo so trmasti malo pa jim ponos ne da sprejeti pomoči ker se pol počutijo da so že za odpis. Drugače so starši se agilni ne more pa oče več nasipat peletov od zloma kolka... In res tuhtamovse žive rešitve. Sestra živi v tujini, jaz pa na drugem koncu Slovenije tak da ni variante da hodiva nasipat.
#10
Kaj pa če bi naredili fasado? In potem TČ.
#11
CTC toplotno vzami, nimaš kaj falit.
#12
Mogoče tudi nova fasada .... No, zdaj ima 8 cm izolacije ... Saj pred leti ko sta ogrevala na neko normalno temperaturo je bila poraba peletov na sezono tam okoli 3,5 do 4 tone, kar se mi ne zdi tako veliko ... Zadnja leta imata pa res savno v hišo ker ju pač zebe
#13
Preden sploh kaj razmišljate, na elektru vprašajte za trofazni priključek ali vsaj povečanje moči obstoječega. Potem šele sledi odločitev. 8 cm fasade ni tako malo, deset dodatnih centimetrov fasade ne bo zmanjšalo porabe za pol.

Sam imam podobne razloge za TČ, na srečo je štrom 3x25A.
#14
Pri 8 cm fasade je treba že dvakrat premislit, če se splača dodajat stiriopor. Ampak, tako, čez palec, bi rekel, da ne.

5-6 ton pelet naj bi bilo nekje med 25MWh in 30 MWh, kar je za 120 kvadratov res veliko.

A je dejansko velika samo samo 120 m2, ali pa se ogreva smao 120m2?

Piše "plastična okna". Kaj to pomeni? Dvoslojno ali troslojno zasteklitev? Ostrešje je izolirano? Kakšne navade imata starša pri luftanju - cel dan na kip?
#15
Hiša ima drugače slabih 200 kvadrature, ogreva se pa okoli 120 m2 ker drugi prostori kot sta garaža kotlovnica , pralnica nimajo radiatorjev.
Okna so mikova, dvoslojna s petkomornim profilom iz leta 2009. Luftata pa z okni na stežaj. Kot pravim, poraba je velika ker ogrevata na 25 in sta postala zmrzla. Na podstrešju pa je položena kamena volna.

Za trifazni tok vemo da ni mogoč. Se bom pa ta teden pozanimala na elektru glede povečanju moči enofaznega priklopa.


Skok na forum:
Zadnje novice