Gradnja in obnova > Klasična gradnja
asfalt čez tlakovce

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
asfalt čez tlakovce
#1
Majster ki bi mi delal asfalt je rekel, da bi čez obstoječe tlakovce nasul pesek in fajn utrdil pol pa čez grobi asfalt, vse na roke, ker tu do do mene je precej strmo in s finišerjem ne pride, cesto bi malo nagnit in naredil tudi muldo, pod njo pa ddrenažno cev vkopano. Gre se za cca 40 m ceste.

Mislite da bo ok, da ne bo asfalt pokal, glede na to da bo med tlakovci pesek in utrjeno vse, al bi moral vse obstoječe tlakovce ven vržit? Pravi da ni treba ker so tk že fajn utrjeni.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#2
Iz slike naj ocenimo, če je to dovolj utrjeno? Bravo, res.
#3
Za asfalt se daje najprej okrog 50 cm  (raje več, odvisno od podlage) utrjenega gramoza (saj veš, zmrzal pa to). Čez pa dve plasti asfalta (grobi, fini), za dovoz skupaj min. 8 cm.

Za tvojo varianto škoda denarja.
#4
Ostalega ne bom komentiral, ker ni nekih relevantnih podatkov, samo glede strmine: če se boš ti z avtom vozil, se brez vsake težave da s finišerjem naredit. Zdaj, če tvoj "mojster" nima finišerja, ali pa ne zna, je to druga težava, stroj na gosenicah pa bo v klanec potegnil brez težav.
Drugače pa pošlji ga delat komu drugemu, ti pa zmeči tlakovce ven in naredi izkop, nasuj in poasfaltiraj, pa bo mir.
#5
Še dobro da sem sel sliko gledat. Neprijavljen je ne vidis.
Sem hotel napisat da daj asfalt direkt na tlakovce. Zdaj pa vidim da imaš ti neke "specialne tlakovce".
To pa spremeni zgodbo.
Predvidevam da tudi utrjeno nimaš dobro podlage.
Če ni nasutja spodaj, potem svetujem.odkop in utrjeno nasutje.
Sonce naj sveti vsak dan!
#6
mislil je nasuti čez tlakovce ene 40cm dvigniti, utrditi cesto, drugače pa finisher bi mi zdrobil zgornji del ceste katera je fajn utrjena, tam kjer je strmina, imam tudi dvojno položene travnate plošče, ne kot tu enojne kolesnice. In pa na vsaka 2 metra imam zgornji del ceste počez zabetorniran, da ne lezejo.

Torej gre se za spodnji del ceste ki je na sliki, ali nadaljujemo enako, torej da se vse obstoječe plošče ven vrže in skopa, utrdi in potem položi enako dvojne na vsaki strani, če gremo to varianto, ali bi morali dati vsaj na 10 m kakšno kanaleto čez cesto, npr https://www.merkur.si/kanaleta-2pr-wave-...ko-b125kn/

in pa ob robu naredit muldo, pod njo vkopati fi 120 drenažno cev - rumeno, verjetno bi blo treba te tlakovce ob robovih zabetonirati, da jih ne bi narazen vleklo. Položiti bi moral okoli 200 travnatih plošč, komad 1.50 eur

Al pa dražja varianta asfalt. tu je vprašanje ali čez tlakovce nasuti, kot je rekel lokalni asfalter in cesto nagnit, ta varianta me stane okoli 4.000 eur. Po tej cesti ne bo obremenitev, vozim se samo jaz.
#7
Za 40cm bi ti dvignil cesto na razdalji 40m?
A to boš potem naredil neko "krtino" na cesti?
Zastopil da bi imel cesto speljano čez neko vrtačo, ampak tule si boš naredil se večji.klanec, če jo boš za 40cm dvignil.
Sonce naj sveti vsak dan!
#8
Evo, sem danes mal poslikal. Tam kjer sem označil z rdečo od tu dol bi rihtal cesto, ker vse kar je gor je ok, fajn utrjeno, tud na vsaka 2m je čez celo cesto zabetonirano, kar je spodaj od rdečega je cesta slaba. Kaj mislite da bi bilo najblj cenovno in vredu rešitev, da kr nadaljujem po dve vrsti travnatih plošča naprej?

Kaj pa spodaj parkirišče, kako bi to bilo najbolje urediti? Verjetno z enakimi ploščami ne, ker se tam avto obrača in po teh ploščah ni glih fajn obračati.

Na tem linku so vse slike.

https://we.tl/t-8Sr4ZlGj4D
#9
Nekdo mi je rekel da je ok -

V redu bo. Zgleda utrjeno. Vsaj 5 cm (bolje 10 cm) tampona bi dal pod asfaltom.

Pazi naj edino kam bo mulda speljana, saj če boš vso vodo naenkrat do dna pripeljal, bo bil hipen odtok. Če se da, naj cesto nagne navzven, da voda odteka z nje. V tem primeru mulda pobira vodo z vkopne brežine.

v nasprotnem primeru če bo cesta nagnjena proti muldi, boš moral vmes predviditi kak odtok (jašek in nek izpust na spodnji strani), sicer bo ob nalivih preveč vode spodaj.

Sicer pa mora mojster to poznati in ti predlagati glede odvodnjavanja, da ne boš imel težav. Glede na to da ti je predlagal drenažo, pozna te stvari. Mu pa le omeni problematiko, da se razumemo...

Kaj pa varianta ki je cenejša, da kupim okoli 200 travnatih plošč, te obstoječe vse ven vržem, jih očistim, tiste ko še bodovredu jih obdržim in se po enako širini nazaj položi te plošče, še prej pa se teren utrdi in nasuje, a bi potem moral na 10m zabetonirati kanaleto da bo iz mulde ki bo narena iz peska, pod njo pa drenažna vkopana cev fi 120cm voda vsakih 10m odtekala v kanaleto, bi blo to narejeno za dolgo obdobje, ali bi moral še ob vsaki strani robov travnatih lošč betonirati po celotni dolžini da ne bi plošče lezle?

#10
Vse vun zmetat brez vprašanja ... šoder ali tampon do višine ki jo želiš začet z asfaltom torej 6 do 8cm manj . Utrdit vse po plasteh ter poravnat teren na 0 da je pripravljen za asfalt. Vse ostalo se ti ne splača. Naredi kot se za gre če že imaš namen.
#11
Koliko se te luknje v teh travnih ploščah čutijo med vožnjo?
Zakaj se mi zdi da niso ravno najbolj primerne za vožnjo. Da so bolj primerne za.parkiranje kot vožnjo?
To imaš dostop do vikenda ali do stalnega prebivališča?
Jaz ga z dodatnimi ploščami ne bi ukvarjal.
Plošče ven, preveriti teren spodaj, eventuelno urediti(zamanjati z ustreznim in utrditi) in asfaltirati z ustreznim prečnim padcem.na spodnjo stran da voda sproti odteka
Sonce naj sveti vsak dan!
#12
Kakšna je kategorija te ceste?
Gozd okoli je tvoj?
#13
Gre se za vikend, ,je pa zgornji del ceste precej strm, pozimi, oz če je mokro se ne vozim ker bi začelo kopati, je pa fajn da ima grip - oprijem, spodnji del ceste ki je slab, oz. plošče so položene preveč skupaj in s kombijem ne pridem na plošče, ker je preozko, zato. Cesta ni moj ampak imam urejeno služnost z uporabo in vzdrževanje ceste.

Drugače se je po ploščah vredu za peljati nič ne ruka. Dobil sem dve ponudbi da bi mi vse ven zmetali in da se nardi asvatlt, ponudbi prilagam da mal vidite, ampak men se to zdi preveč 9 jurjev. Eden pa bi kr čez obstoječe plošče nasul teren in položil asvalt in asvaltiral še spodnji parking bi mi vzel okoli 4 jurje. Varianta je tudi da mi kr Ponudba -

https://ibb.co/ZRstqfs
https://ibb.co/sHgJrTb
#14
Prva stvar ki jo moreš rešit je drevje ob poti. Prvo zarad korenin, ki ti bodo dvignile asfalt, drugo pa zarad tega, ker visi na pot in bo med sečnjo padalo, se vlačilo po asfaltu. Če maš samo služnost... Je moj nasvet kupi 4x4.
#15
sem glih pred kratkim kupil kombi ki pa ni 4x4 ;(


Skok na forum:
Zadnje novice