Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Delno rušenje stare hiše in zidanje nove

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Delno rušenje stare hiše in zidanje nove
#1
Na parceli sta 2 hiši. Starejša iz 1920 in novejša iz 1990. Vsaka s svojo hišno številko.
Starejša je bila delno porušena (tretjina hiše) in na njenem širšem mestu grajena nova (takrat izvedeno kot nadomestna gradnja), ki se fizično drži stare.
Sedaj želimo porušiti še drugo tretjino (ostane še zadnja (natančneje sredinska) tretjina) starejše hiše in na tem mestu postaviti novo hišo - kot novogradnjo, ne nadomestno gradnjo (vem, da se je zakon spremenil in je nadomestna gradnja samo pod določenimi pogoji). Zadnja (sredinska) tretjina stare hiše bo ostala med novima (1990 in 202x) hišama in bi jo kasneje tudi podrli (trenutno mora ostati).

Kje naj začnem preverjati kaj lahko na parceli delamo? Kaj lahko preverim sam, preden se obrnem na arhitekta?
Gledal sem PISO in občinski OPN, vendar ne dobim (najdem) konkretnih informacij.

Za začetek me zanima predvsem ali je ideja izvedljiva - je možno podreti del stare hiše in graditi novo, ki bi stala na širšem območju kot stara hiša.

Prosim za kakršno koli usmeritev kako naprej.

Hvala!
#2
Za začetek na občini zaprosi za lokacijsko informacijo. Tam boš našel kar nekaj informacij. Za vse ostalo bo pa treba zaviti k projektantu.
#3
K novi hiši bo potrebno določiti gradbeno parcelo, ki bo izpolnjevala vse zahteve iz OPN (velikost parcele, odmiki objekta od mej, parkirna mesta itd). Seveda morajo na drugi strani ostati parcele za obstoječi hiši, ki morajo prav tako izpolnjevati vse pogoje. Predvidevam, da za srednjo hišo, ukleščeno med drugi dve, takšne parcele ne bo možno zagotoviti. V tem primeru bi bila novogradnja možna le ob popolni porušitvi stare hiše.
#4
Se pravi da je treba narediti razdelitev parcele, čeprav sta trenutno na eni parceli 2 hiši (fizično povezani z eno stranico), vsaka s svojo hišno številko?
Ni dovolj da je velikost parcele ustrezna za 2 ali 3 hiše (skupaj z ostalimi zahtevami iz OPN)?

Kaj pa v primeru delnega rušenja stare hiše (ko opisano v prvotnem zapisu) in gradnji nove hiše kot prizidek/rekonstrukcija... stare hiše, klasificiran kot novogradja in pod obstoječo hišno številko?
Je to možno na kakšen način?
#5
Kater del odgovora oz nasveta, ki ti je dal m555 nisi razumel?
#6
Pred leti smo urejali dokumentacijo za gradbeno dovoljenje za manjši objekt v večjem kompleksu objektov. Na upravni enoti so zahtevali, da dokažemo izpolnjevanje urbanističnih zahtev (faktor izkoristka, število parkirnih mest, ...) za celoten kompleks.

Par let kasneje smo urejali dokumentacijo za gradbeno dovoljenje za nov objekt v tem kompleksu. Na upravni enoti so zahtevali, da novemu objektu določimo gradbeno parcelo, neodvisno od preostanka kompleksa, in izpolnjevanje urbanističnih zahtev dokažemo le za to parcelo.

Vsled tega vam na vaše vprašanje težko podam jasen odgovor, ker je ta odvisen od trenutne konstelacije astroloških teles in kot tak meni nedoumljiv. Bi pa naj bila ta druga zahteva bolj "po pravilih".


Skok na forum:
Zadnje novice