Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Vlaga in zatohlost v več let nenaseljeni hiši - cena sanacije?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vlaga in zatohlost v več let nenaseljeni hiši - cena sanacije?
#1
Živjo,

razmišljam o nakupu zidane hiše, stare dobrih 10 let, ki pa je že približno 5 let nenaseljena. Zato je trenutno v hiši močen in vseprisoten vonj po zatohlem, ki bi - ugibam? - z daljšim zračenjem izginil. Sklepam, da je to posledica tega, da je hiša že več let (razen za oglede) zaprta in se ne prezračuje. V kleti je tudi zaznati problem z vlago (pripete slike) oz. se na zidovih nabira plesen, odstopa tudi omet. V zgornjem nadstropju pa se je napihnil laminat po tleh; plesni sicer vidno ni zaznati.

Razen tega drugih večjih problemov s hišo ni videti.

1. Je mogoče takole po občutku oceniti strošek sanacije zidov zaradi vlage?
2. Je realno, da je zatohel zrak prisoten le zaradi nezračenja in bi ga že slednje odpravilo? Ali v taki situaciji realno lahko pričakujem tudi nezaznane probleme z vlago drugod? Na otip je sicer vse suho.
3. Kolikšen je okviren strošek menjave laminata, če je potrebno še kakšno izsuševanje? Ali je napihnjen laminat nujno znak tega, da je vlaga morda v tleh? Skrbi me, da ne bi bilo dovolj samo zamenjati laminata, ampak bi bilo treba še kaj rofkati po samih tleh.

Vem, da se točnih številk tako ne da napovedati, bi pa rad imel predstavo, ali gledam rang stroškov sanacije 10000€ ali 50000€. Zato prosim znalce za kakršnokoli pomoč ali napotke, saj se žal na zadeve ne spoznam dovolj dobro in bi se rad izognil negativnim presenečenjem. Ima kdo izkušnje s podobno situacijo?


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#2
Zatohel zrak je normalen, če je hiša nenaseljena in zaprta. Ni pa normalna poškodba laminata. Jaz bi poleg hidro izolacije preveril vodne napeljave in odtoke v hiši.
Kako izgleda streha, obstaja talno gretje... Zamenjava laminata ni tak strošek. V vsakem primeru bi ga zamenjal, da se vidi kaj je pod njim.
#3
Hvala miro2x. Hiša ima sicer talno gretje in že več let ni priklopljena na vodovod, ne vem če je to lahko povezano z napihnjenim laminatom. Ali pa mogoče samo ni ustrezno narejene dilatacije, ne vem.
#4
Citat:1. Je mogoče takole po občutku oceniti strošek sanacije zidov zaradi vlage?
2. Je realno, da je zatohel zrak prisoten le zaradi nezračenja in bi ga že slednje odpravilo? Ali v taki situaciji realno lahko pričakujem tudi nezaznane probleme z vlago drugod? Na otip je sicer vse suho.
3. Kolikšen je okviren strošek menjave laminata, če je potrebno še kakšno izsuševanje? Ali je napihnjen laminat nujno znak tega, da je vlaga morda v tleh? Skrbi me, da ne bi bilo dovolj samo zamenjati laminata, ampak bi bilo treba še kaj rofkati po samih tleh.

1. ni mogoče, ker nimamo niti približnega pojma, kaj je vzrok vlage, ker ne vemo ne iz česa je hiša, ne kako je izolirana, ne vemo ali je vkopana, skratka nič

2. Malce zatohel je lahko samo zaradi nezračenja, ampak očitno je tukaj zatohle zaradi plesni v kleti in/ali drugih težav z vlago.

3. odvisno ali boš delal sam ali drug. Če je samo laminat, potem računaj na par jurjev. Seveda odvisno kakšen laminat boš nabavil in od kvadrature, ki je tudi nisi napisal. Lahko je jurja, al pa 10 jurjev.

Skratka, najami kakšenga gradbenika ali nadzornika, naj gre s tabo pogledat bajto. Glede na tvoj opis ti tule na daljavo ne moremo nič povedati.
Če se boš pa potrudil in zadevo poslikal od zunaj in notri, izvedel iz česa dejansko je zgrajena hiša, potem morda lahko damo kakšen nasvet.
#5
Energetik81 ja, saj vem, da je takole nekaj na pamet težko karkoli rečt. Na tej točki mi zadošča čisto gol občutek tistih, ki se bolj spoznajo, v smislu "hmm ne tole nekaj ne štima oz. je veliko tveganje" ali pa na oko ocena velikostnega reda. Skratka kakršnakoli informacija, ki bi jo na tej točki lahko mogoče bilo podati, tako kot je ta opazka o laminatu. Tudi čisto kulturen odgovor "informacij ni dovolj za kakršnokoli oceno, niti grobo" je ok. Kot sem predvideval pač kaže, da je lahko problem relativno minimalen ali pa ogromen. Vseh informacij, ki bi jih želel tudi jaz (izolacija itd.) pa dejansko nimam oz. jih nihče ne ve točno, kar je tudi del problema.

Nobenih del ne bi sicer delal sam. Zadoščajo tudi ocene po kvadratu.
#6
Zato pa pravim, da ti realno oceno da lahko le kakšen znalec, ki bo šel s tabo na objekt.

Ne vemo niti ali je hiša montažna ali zidana, lahko da je vlaga v kleti zaradi zamakanja meteorne vode, ker ni dobro narejena hidroizolacija pod zemljo, ali pa je vse skupaj samo posledica nezračenja in kondenza.

Razlika v ceni je lahko par k€ za laminat in beljenje, ali pa par 10k€ za odkopat estrihe, poštimat napeljave, novo talno, odkopat vse okoli kleti in novo HI ter XPS...
#7
tale klet... meni ne deluje 10 let stara gradnja... razen če so hidroizolacijo hudo zašuštrali... dobro preveri kak je dejansko problem!
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#8
Bolj kot zatohlega zraka se boj počenih cevi zaradi zmrzali. Če je voda v ceveh in je zmrznila (tudi talni sifoni npr) je večja veselica kot zatohel zrak.
Zatohel zrak poleti spraviš ven a konkretnim zračenjem, pozimi pa se kurjenjem in zračenjem. Sami če je razgnali cevi talnega gretja, potem
Sonce naj sveti vsak dan!
#9
V novejših stavbah tudi brez ogrevanja ne bi smelo biti nevarnosti zmrzali.
Je pa res, da je 10 let že kar veliko. Pures je bil sprejet leta 2010, torej pred 11 leti. Če je bilo gradbeno dovoljenje za hišo izdano, preden je predpis stopil v veljavo, potem je možno, da je hiša premalo izolirana, da bi brez ogrevanja lahko vzdrževala temperature nad lediščem samo s sončnimi dobitki. Odvisno je seveda tudi od lokacije stavbe in orientacije oken.

Če se hiša ni zračila, ko je bila še mokra od gradnje, potem so poškodbe lahko nastale takoj po gradnji zaradi interne vlage v betonih, malti, estrihih, ometih. Če pa so poškodbe novejše, pa najbrž gre za napake v hidroizolaciji objekta.
#10
Lahko da so bila okna zasenčena, kar pogosto naredijo pri zaprti hiši. Leta 2018 je bila konkretna zima, tudi mene je strah počenih cevi.
Treba bi bilo dat vse pod pritisk in nekaj dni spremljat manometre. Povsod - na talnem in vodovodni napeljavi. Na ogled bi moral iti torej tudi vodoinštalater, če se sam ne spoznaš.
#11
Hvala vsem za zelo dobre nasvete in pomoč!

Okna so bila res vsa zasenčena in zaprta. Recimo, če od zunaj gledaš notri skozi okna, se na notranji strani okenskih stekel vidi vlaga oz. vodne kapljice, čeprav so okna zunaj suha na otip.

Sklepam, da so toplotna nihanja skozi čas tudi razlog, da se npr. balkonska vrata zelo s težavo odpirajo in zapirajo, ravno tako npr. nekateri predali v kuhinji (drugega pohištva ni).

Hiša je zidana in ne montažna. Končana je bila že pred 2010. Streha izgleda neproblematična, ravno tako fasada (na pogled) od zunaj. Klet je delno vkopana pod zemljo (v klanec približno 30 stopinj). Laminat v prvem nadstropju je dvignjen le na določenih mestih, ampak občutno. V pritličju so položene ploščice, kjer pa ni zaznati nobenih vidnih problemov: ploščice so ok, plesni in vlage ni zaznati niti po stenah. Slednje postane očiten problem šele s spustom v klet.

Klet ima približno 70 kvadratov, ravno toliko je okvirna površina laminata.

Po zapisanem sodeč je tveganje torej za:
- problematično hidroizolacijo, vsaj v kleti;
- možnost počenih cevi za talno gretje, vodovod ipd.

Ugibam in popravite me, če se motim, ampak v najslabšem primeru je to verjetno poseg za najmanj kakšnih 20k€, če upoštevamo neke povprečne materiale in stroške dela. Verjetno pa si hitro tudi na bistveno višjih zneskih.
#12
Težko zapiranje predalov kaže na to, da je v hiši velika vlažnost; ali je samo zaradi kondenza ali česa hujšega pa težko vedeti. Kot je že nekdo omenil, napolnit vodovod in talno na nek tlak in merit par dni z manometri.

V najslabšem primeru pušča meteorna voda v klet, hkrati pa so popokane cevi za vodo in gretje zaradi zmrzovanja.
Potrebno odkopat komplet klet do temeljev in na novo HI +TI.
Razkopat vse estrihe do betona in na novo strojne inštalacije, estrihe, talno, obloge.
Več kot 20k vse skupaj.
#13
Da je laminat dvignilo je lahko krivo tudi premalo dilatacija ob steni ali pri vratih (med prostori) 
To ni težko sanirat
Sonce naj sveti vsak dan!
#14
Uspelo mi je izvrtati še nekaj gradbenih podatkov:
  • temelji: armiran beton,
  • zidovi v kleti so iz betona, višje (pritličje in mansarda) opečnati,
  • fasada oz. izolacija je demit.
Ne vem pa, če to karkoli spremeni.


Skok na forum:
Zadnje novice