Gradnja in obnova > Energijski viri
TČ, da ali ne?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TČ, da ali ne?
#1
V stari hisi imamo namen zamenjati pec na olje za kurjavo. Ali bi prisla toplotna črpalka v postev? Me zanimajo vase izkusnje, kateri tip tč bi bil najboljsi.

Hisa je stara 80 let, pred 40 leti narejena fasada cca 15cm kombi plosce. Okna so zelo stara, ampak recimo da se bodo zamenjala z novimi. Radiatorji stari z rebri, ampak veliki. Ali so kaksni novejsi radiatorji boljsi v ogrevanju prostorov?
 Ogrevalnih prostorov je nekje 90 kvadratov, stropi visoki 3m.
#2
Menjava radiatorjev je odlična priložnost, da vgradiš nove predimenzionirane. Prava in poceni rešitev so pločevinasti radiatorji (večja je površina radiatorjev, manjša je temp. vtoka, s tem boljši izkoristek črpalke).
Če rešiš še problem oken, potem bo za takšno hišo nekje max. 10kw - na črpalka dovolj.
V tem rangu pa je cenovni razpon zelo širok.
#3
Stari radijatorji imajo več vode in so bili za hišo brez izolacije, tako da imaš sedaj predimenzionirane. To je OK. Tudi doma imamo kar nekaj rebrastih starih še in nismo menjali. Deluje brez problema na nizkih temperaturah (letos do max 38 stopinj) pa imamo toplo
#4
Če imajo veliko vode, še ne pomeni da so predimenzionirani. To zgolj pomaga pri defrostih in glede taktiranja.
Predimenzionirani pomeni, da imajo veliko moči tudi pri nizkih temperaturah vode.
#5
Jasno, veliko vode je prednost pri defrostih ..., hišo ima pa sedaj izolirano in so predimenzionirani, tako da lahko sedaj ogreva z nižjo temp. ogrevalne vode
#6
Verjetno bi bilo tudi pametno toplotno izolirati fasado, naknadno na kombi plosce? Nekje sem bral da komni plosce dobo izolirajo poleti, ne pa toliko pozimi.
#7
Debelina stiropora v kombi plošči je izolativno enakovredna debelini stiropora izven plošče, pa naj si bo v ponedeljek ali petek, pozimi ali poleti. Tista lesno betonska volna pa, kot da je ni. Kar si bral, priključi k chemtrailsom.
#8
Ok , kadotr...

Kaj pa obljuba nekoč... , nekje... o izbiri , montaži, delovanju-izkušnji  z LG TČ ?!

Tema je ravno prava... s prehoda drv, pelet, klime...na TČ; skozi več ponedeljkov... Wink

Citat:V stari hisi imamo namen zamenjati pec na olje za kurjavo. Ali bi prisla toplotna črpalka v postev? Me zanimajo vase izkusnje, kateri tip tč bi bil najboljsi.
Seveda bi. Ogrevam(o) bajto iz 59l. 200M2, rad., z zgolj 3.5in na S 5cm izo..., enajsto sezono BP.
Na 15 cm plošče, že skoraj nima smisla dodajat nove izo.. Mogoče po možnosti... znižaj strope, ter vgradiš izo.; stavbno pohištvo po potrebi, kot kak radiator, če je skromno dimen. za čim nižji DV. 
Navetov o izbiri TČ  se ogibam od nekdaj ....
Razen , če je izbor TČ že zožen, ter je treba zanje ''stisnit'' zgolj + ali -.
Vendar nato hitro ''vzplamti boj'' o predragih...,  izbiri najcenejše..., kar mora razčistit vsak sam-zase...
#9
Wink 
Tako kot pravi bohinc, zakaj dodatni stiropor. Pri stari hiši, ki je že oblečena bo poraba večja samo ob zagonu (če bo preveč šparov in ne bo tistih stopinj. ki jih hoče), ko dobi akumulacijo je pa to to. Staro bajto morš prekurt pravjo, pa niso bli naumn, fizika je pa še dons enaka
#10
Je enaka, ampak ne takšna kot jo učiš ti.
#11
Nekako mi je sumljivo, da so pred 40 leti vgrajevali kombi plošče debeline 15 cm. Da ne gre morda samo za plošče, narejene iz lesenih vlaken. Zadevo bi moral nekako preverit z sondiranjem ali podobno.


Skok na forum:
Zadnje novice