Gradnja in obnova > Energijski viri
Nizka vlaga - lokalna rekuperacija?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nizka vlaga - lokalna rekuperacija?
#16
Ja @sasaapo filtre je res treba menjat na enkrat na zimo, kar pa je cca 13€ po vlazilniku. Laufata pa 4 mesece na leto, kar na koncu spet ni tak strosek. Je pa res, da je treba 1x na dan nalit vodo, v enega gre cca 6L. Na dolgi rok se verjetno res bolj splaca centralni vlazilnik ampak se ga nisem videl delovat v stanovanjski hisi niti poznam koga, ki bi ga imel, da bi lahko videl kako zadeva deluje v praksi.

Kaj to se para prenasa po prezracevalnih ceveh rekuperatorja?
#17
Imam enakega kot ti. Vlažilnik je čisto soliden pa še lepo zgleda. Včasih mi je pa enostavno odveč vsakodnevno nalivanje vode. Če bi imel centralno prezračevanje bi bilo takšno tudi vlaženje.
Zadeva v praksi deluje zelo dobro, količino vlage lahko zelo natančno reguliraš.
Strošek je poleg elektrike, letna menjava parnega cilindra in filtra za vodo, kar je okoli 50€.
Za povprečno veliko hišo zadostuje vlažilnik s kapaciteto 1kg pare/h
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#18
Se pravi je strosek primerljiv menjavi filtrov na dveh vlazilnikih, ce ne racunamo elektrike, kar je v mejah normale. Ja tud meni je vcasih odvec dolovanje vode, ne toliko odvec, kot to, da je ne pozabim dolit, ker v tem primeru vlaga hitro pade in je spet potrebno nekaj casa, da pride nazaj na optimum. Razmisljal sem tud o entalpijski kocki, ki je za moj rekuperator cca 550-600€. Ocitno bo na dolgi rok res edina resitev ta parni vlazilnik. Pravis cca 1600€? Plus montaza ali je to koncna cena? Omenjal si dovod in priklop vode. Se pravi je potrebno uredit stalen dotok vode, cev kot za pipo, je tako? To imam na sreco 3m vstran od rekuperatorja pri umivalniku v pralnici, tako, da bi se to hitro uredilo.

To verjetno ni zadeva o kateri pises? Ta je slabih 1200€..
https://www.klima-remty.si/novica/2017-0...ne-sisteme
#19
Ne, jaz sem imel v mislih parnega, čeprav mi je tale zelo všeč.
Vprašanje je samo koliko je potrebno vstopni zrak dogrevati, da le ta sploh deluje?
Adiabatno vlaženje ima svoje prednosti, enako pa tudi slabosti. Morda je za hišne aplikacije celo bolj primerno kot parno?
Prednost parnega je, da ni potrebe po nobenem dogrevanju in že sama para uniči bakterije. Slabost, je relativno velika poraba.
Pri adiabatnem je poraba v primerjavi s parnim zanemarljiva, dokler ni potrebe po dogrevanju vstopnega zraka. Kako je tudi z bakteriološkega stališča?
Parnih smo zmontirali kar nekaj v sistem prezračevanja, adiabatnega še nobenega, pa ne morem ne sodit ne primerjat.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#20
hvala za vse odgovore....očitno bom moral nabavit večji vlažilnik (trenutno imam enega kitajskega smartmi z cca 4L vode) ampak me moti ker ga je treba veliko čistiti vsaj 1x na teden ker začne kasneje smrdeti.

Sicer imajo trenutno pri Shopsterju tega Oskar big v akciji za 153eur, ampak bom do naslednje zime nekaj naštudiral....

Je tudi to res da imam v hiši tudi razpeljan odvod za napo in pa cevi za odduh WC in ventilacijo kopalnice. Vse to je razpeljano na podstrešje, nisem pa še zadeve speljal čez streho, ker moram dokupiti še odduhe, tudi ventilatorjev še nimam....

mislite da trenutno dosti vlage uhaja čez te cevi? Ker imam povsod po hiši večinoma podobno vlažnost.
#21
Pozdravljeni,
tudi jaz vas naprošam za pomoč in vaše izkušnje. V hiši smo malo več kot eno leto. Imamo centralni prezračevali sistem Vaillant z navadno kocko. Vlaga v hiši pozimi pa komaj 20 %. Kupili smo vlažilce Stadler form...ampak kljub delovanju 24/7 ne uspejo dvignit vlage za več kot 5 %. Sedaj mi Vaillant pravi, da je potrebno zamenjat navadno kocko z entapijskim izmenjevalcem, recimo remty kjer prodajajo ta Vlažilnik Brink - Evap pa da entalpisjki izmenjevalec ne bo dovolj in da je rešitev ta njihov, ki se montira na centralni sistem. Noben od njiju ni ravno poceni ampak nekaj moramo narediti. Vseeno se bolj nagibam k tej novi kocki Vaillanta. Ali ima kdo od vas izkušnje s tem, da je imela sprva navadno kocko in jo je zamenjal z entalpijskim in ima sedaj vlago višjo? hvala za pomoč
#22
Poceni dolgoročne rešitve ni.
#23
Za menjavo kocke je škoda denarja, brez vlaženja ne bo šlo. Pri takšni vlagi kot jo navajaš potrebuješ cca 1kg vode/h, entalpijska kocka ti bo pa vrnila morda 100g/h
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#24
Mogoče je prvi korak da malce zmanjšaš intenziteto prezračevanja. Mi imamo čez noč (od 23h do 7h) na 30% (govorim o moči oz. procentih nazivnega pretoka, ne o vlažnosti, da ne bo kdo napačno razumel), potem pa se čez dan dvigne na običajnih delovnih 60%. 100% pa je rezervirano za boost tipke. Seveda je to vse predprogramirano po urah, ne rabiš nič spreminjat ko enkrat nastaviš časovnike.

S takim principom pri Paulu z entalpijskim izmenjevalcem vlaga nikoli ne pade pod 35%, večinoma je pozimi okoli 40% brez dodatnega vlaženja. In to je nek minimum da ne čutiš težav.
#25
Ne vem, pri nas laufa nonstop na 50%, par ur v dnevu (okoli tuširanja in kuhe je naštimah urnik) pa na 75%, pa gre za 500m3 rekuperator, da se da malo v kontekst tele številke, ker ponavadi se kupuje 350m3 za stanovanjske hiše. V hiši 23 stopinj. Ko je zunaj pod -15, zna pasti zjutraj vlaga pod 40%. enkrat sem videla 37%, se mi zdi. Drugače je 45%+/- nonstop pozimi. Sašo ne verjame v entalpijske kocke, ampak pri nas funkcionira zadeva odlično zdaj že 7 let. In ja, dvomim, da bi bila vlaga kaj višja od 20% drugače. Edini generator preko tedna je praktično zgolj tuširanje. Kuha se malo in na hitro, vso perilo suši sušilec. Pa švicanje v fitnesu in savni, kolikor smo pridni. Ne vem, če bi bilo kaj več kot 20% pozimi. In kako to izgleda, vem, ker ravno tako nismo uspeli nič zgenerirati v prejšnjem stanovanju in je šla vlaga tudi pod 20%.
#26
Mjladica:
Kakšen je volumen hiše
Kakšen je kapaciteta rekuperatorja v m3/h.
Koliko ljudi je notri.
Jaz bi ga imel prizganega  nekaj ur dnevno, ko bi bil.prisoten v hiši.
Saj ko te ni, ni treba da.menjuje zrak. Ali pač?
A avto imaš tudi prižgan v garazi.ko spis?
Sonce naj sveti vsak dan!
#27
Jabk, tudi sušilec da precej vlage od sebe v zrak, čeprav on suši in odvaja vodo v odtok/zbiralnik.
#28
sigurno manj, kot če bi cunje obesila. Razen, če drugi v globokem minusu na balkonu cote sušite? ali ne perete oblačil pozimi? poleg tega ja v kevdru v zaprti pralnici in sigurno manj vpliva na vlagomer in občutje v pritličju kot štender v istem štuku, kjer bi nedvomno bil pri 20% vlage. To je velika prednost štenderja - ga neseš, kjer ga rabiš, in ga nekam uštuliš, kadar ni nobene dodane koristi poleg sušenja oblek.

definitivno pa bo najbolj blagodejno na vlago vplivalo manjše prezračevanje. Na minimum, kolikor je pač treba, da ni zrak ves postan.
#29
Vsaj pri nas tekom zime precej več na štender dajemo in manj v sušilca...sploh, ker peremo skoraj vsak dan, vsaj eno rundo, je nekaj dobrega v temu. Tuši in banjanje v meglenih kopalnicah pa so tudi bonus v zimskem času, vsaj takrat prav pride to žensko početje.


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »