Gradnja in obnova > Energijski viri
Nizka vlaga - lokalna rekuperacija?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nizka vlaga - lokalna rekuperacija?
#1
Pozdravljeni!

v "novogradnji" (39 modularc + 13cm grafit fasada), ki je sicer stala 10 let v 3.GF nato pa bila dokončana, imam od začetka vselitve dokaj nizko vlago. V hiši imamo talno gretje, nastavljeno imam vremensko krivuljo, v prostorih pa je vedno nekje 22-23 stopinj. Okna so plastična troslojna. 

Pozimi v nizkih temperaturah mi je jasno da je suh in hladen zrak zunaj, imam 25-30% vlažnost in odpiranje oken to samo poslabša.

Vse skupaj sem poskušal povečati z vlažilcem zraka, ki pa v dnevni sobi in ostalih prostorih dvigne za nekaj 5% procentov, četudi vlažilec laufa 24/7.

Tudi sedaj ko so višje temperature, je v hiši malce boljša, nekje 34% vlažnost, vlažilec to malce dvigne, talno gretje je takorekoč skoraj izklopljeno.

V hiši imam predpripravljeno elektroinstalacijo za lokalno rekuperacijo, vendar me resno zanima ali bi to sploh pripomoglo k dvigu vlažnosti v prostorih (sploh ker je večinoma oglaševano da rekuperacija uravnava visoko vlago in preprečuje plesen, nič pa nisem zasledil kako je če je suh zrak)

Sem poskusil tudi z nižjo temperaturo talnega gretja, profitiram mogoče 2-3% vlažnosti, vendar je pa potem mrzlo v hiši.

kakšen nasvet? Bi rekuperacija pomagala?
#2
Sama rekuperacija kot taka gotovo ne. Potrebuješ očitno aktivno vlaženje. Koristilo bi ti kvečjemu centralno prezračevanje z vgrajenim aktivnim vlaženjem, a to bi moral predvideti že ob gradnji. Kar lahko zdaj najceneje narediš, je to, da kupiš močnejši vlažilec ali več šibkejših in jih postaviš na različna mesta v koči. Za udobno bivanje potrebuješ vsaj 40% RV.
#3
Pomagalo bi kvečjemu centralno prezračevanje z entalpijskim rekuperatorjem (takšen, ki vrača poleg toplote tudi vlago). Na ta način bi hiša počasneje izgubljala vlago kot pri prezračevanju z odpiranjem oken (ob predpostavki enake količine prezračevanja).

Dobro bi bilo tudi preveriti zrakotesnost gradnje, morda se zaradi netesnosti hiša zrači več, kot bi bilo potrebno, kar povečuje izsuševanje.
#4
Pri nas hisa grajena z isospanom, troslojna okna, talno gretje itd, prezracevanje pa je urejeno z centralnim rekuperatorjem, ki pa ima navadno kocko. To sem zafrknil da nisem vzel entalpijske, ki vraca vlago, ker smo dve leti nazaj ob vselitvi sredi zime ugotovili, da nam gre vsa vlaga iz hise z aktivnim prezracevanjem. Druge resitve kot nabavit vlazilnik zraka ni bilo. Vzel sem dva, enega za P in drugega za M, vsaka etaza 80m2. S kuhanjem in ostalimi vsakodnevnimi aktivnostmi nam s pomocjo vlazilnikov uspe Rh drzati nad 40%.

Vzel sem dva taksna ampak sta bila takrat okrog 150€/kom.

https://stadlerform.si/izdelek/oskar-big-black/
#5
Lokalni rekuperator ti bo vlago samo še znižal. Sam sem ga vgradil pred 3 tedni in vlaga je šla iz 60% na slabih 40%.
#6
Ima kdo občutek koliko stane centralni vlažilni sistem? Pri nas sicer imamo vlago okrog 45% pa vendar bi jo želel dvigniti na 55%. Imam vlažilec, ki pa ne pomaga najbolj.
#7
Centralni vlažilnik je sigurno najboljša opcija za tiste, ki že imate sistem prezračevanja.
Ni potrebno skrbeti za vsakodnevno nalivanje vode in menjave absobcijskih filtrov kateri niso poceni, v ta velikem Oskarju so štirje, katere je potrebno menjati vsaj na dva meseca, če je voda trda pa mesečno. Poleg tega se da % vlage zelo točno nastavljat kar pri mobilnih ni ravno pravilo.
Seveda ima takšen vlažilnik svojo ceno, ki se suče okoli 1,5k€ za napravo, potem pa še vgradnja in dovod ter oddtok vode.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#8
...pa strošek takega vlaženje je Zelo visok, tega ne pozabi omenit  Big Grin.
#9
Zakaj bi bil obratovalni strošek centralnega vlaženja visok?
#10
Če govorimo o uparjanju vode v centralno prezračevanje ala:
http://www.premat.si/images/dokument/condair-el.pdf

Potem to pomeni, da vodo spreminjaš v paro in jo pošiljaš v prezračevanje. V paro jo spreminjaš s pomočjo x do xx kW moči grelnikov, zato visoki stroški.V našem poslovnem objektu je strošek za vlaženje zraka mislim, da je cena tam tam v primerjavi z ogrevanjem.
Je pa to seveda luksuz...natipkaš kolikšno vlažnost želiš imeti v objektu Wink...luksuz stane.
#11
Rekuperacija ne bo pomagala, bo pa pomagal primerno velik vlažilnik. Poglej podatke od vlažilca in boš ugotovil da potrebuješ 10x večjega.

Mi imamo rekuperacijo.
Dal sem mladini preračunati kakšen primanjkljaj imamo pri prezračevanju 100 m3/h, notranji temperaturi 23 C ( 50% RH) in zunanji okoli 0 C ( 80% RH).
Naračunali so 800 g/h.
Nabavili smo model EVA od Standlerja.
Komaj zmore- kar pomeni da večino časa deluje na polno. Sorazmerno tih. Ni pa primeren za spalnico.
#12
Ni takšne groze... V povprečni invidualni hiši je poraba centralnega parnega vlažilnika cca 150 kw/h mesečno
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#13
Ja, seveda je individualna hiša druga zgodba, pri nas v podjetju je izmenjave zraka 2000m3/h...to navlažiti je malce drugače kot hišo katere celoten volumen je 300m3 ipd (izmenjava zraka recimo 150m3/h, kar je nekje ~20x manj.

..sem šel iskat porabo našega vlažilnika za lansko zimo...poraba 15€/dnevno pozimi..celomesečno recimo 450€...če to podelimo z volumnom hiše je nekje za 300m3 hišo poraba cca 20€/mesec...drži, kot je Sassapo ocenil. Za res pravo udobje poceni..je pa še investicije kakšne 2 jurja.
#14
Urbani mit govori da imaš pri PVC oknih previsoko vlago, plesen in podobno in da je treba montirati lesena okna. 
Cimos imate težave s premalo vlage.....
Malo sarkazma. 
Perilo začni centrifugirali na 600 obratov in sušiti v hiši.
Sonce naj sveti vsak dan!
#15
Hm... nekaj vode iz perila zagotovo bo, drugače pa v sodobnih novodobnih hišah s prezračevanjem preko zime zmanjka cca 10 -15kg kg ali L vode v zraku 24/h
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si


Skok na forum:
Zadnje novice