Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Zidana hiša ali montažna?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zidana hiša ali montažna?
#1
Se opravičujem, če tema že obstaja. Sem dal pod iskanje, pa nisem našel nič podobnega??  Huh

Skratka, razmišljava o gradnji hiške. Prvotni plan je bil montažna hiša na ključ. Vendar se potem pojavi dilema, ker na parceli je predvidena gradnja k+p+m. Sva bila na razgovoru s ponudnikom montažne hiše, ki nama je povedal, da je potrebno klet zgraditi v lastni režiji, na to ti oni gor postavijo montažno.

Se mi pa tukaj potem poraja vprašanje, kaj pa če bi, glede na to, da bom že tko ali tko mogu najet gradbince za temeljno ploščo + klet. Kaj če bi se potem kar preko njih zmenil in dal narediti hišo?? Časovno se nama niti ne mudi najbolj. 

Je pa res, da v takem primeru bo potrebna večja najina udeležba pri gradnji in iskanju vseh soglasij? Ok nadzornik ti itak v nobenem primeru ne uide. Sam vseeno pa imaš mogoče več možnosti pri odločanju glede na to, kakšni so materiali vgrajeni, mogoče kaj sam naredim? Pa tudi gradnja je najbrž cenejša od montažna. Če imaš pa kak dryfix varianto je pa itak časovno tam tam? Ali se motim?  Dodgy Huh


Kaj vi menite, je imel kdo podobno dilemo?
#2
vsi Smile dryfix je časovno praktično enak klasiki... tudi za klasično (ali dyfix) lahko dobiš inžiniring ki ti da ceno na ključ in se oni ukvarjajo s detajli. Ali pa če imaš čas in voljo se ti in nekaj prihraniš. Lahko veliko prihraniš, ali pa malo. Ali pa nič...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Pri zidani boš lahko kakšno stvar sam naredil, če boš imel voljo in znanje. Pri montažni pomoje bolj malo. Bi pa jaz če bi še enkrat gradil zelo razmislil in tudi izprobal ker izkušnje sicer nimam ampak montažno masivno tisto iz leplenjim lesom. Pomoje najbol naravna varianta in gor kamena volna za fasado. Mi je zadnje čase kar žal da se nisem zato odločil ampak sem pa vesel da vsaj nad mansardo nisem dal betonske plošče kot so me prepričevali. Se mi zdi da je bolje da je čim manj armiranega betona v hiši ampak upam da se motim.
Mislim pa da če boš nekoč prodajal je najbrž vec vredna zidana kot montazna zaradi daljše obstojnosti in tudi v sloveniji so vseeno malo predsodki pri ljudeh kar se montažnih tiče in to upravičeni ker cca 10 let nazaj je bila gradnja nekaj drugega kot danes.
Hitrost gradnje je lahko pri zidani izredno hitro, če se ti poklopi da ni zime vmes si lahko cez 1 leto noter. Na ključ ali pa sam iščes izvajalce, naj ti podpisejo da naredijo v dolocenem roku.. Drugače pa imaš zelo veliko informacij glede tvojih dilem na forumu in na spletu
#4
Kot prvo, moras razmisliti o kakovosti, danes mas nizko energijsko hiso po zakonu zidat, kar pomeni da se je treba ukvarjati z toplotnimi mostovi in ostalo jebo. Veliko je šušmarjev ki marsikaj obljubijo naredijo pa bolj tako tako... Potem mas veliko več problemov. Drugo so finance. Montažna stane 200.000 eur ki jih mores dat relativno hitro. 

So ljudje pogruntal tvoj problem v slo imas recimor podjetje masivna pasivna, ki gradi zidane hise na moderen način.

Odločiš se pa tako da pridobis ponudbo od vseh. Potem pa naj se žena odloč Wink
#5
Tudi pri "montažni" hiši lahko marsikaj sam postoriš. Poglej sosednjo temo (skeletna gradnja fotostrip), kjer uporabnik ciciban.miha veselo dokumentira napredek pri gradnji.

Razlike med sistemi gradnje so po mojem skromnem mnenju zgolj v osebnih preferencah investitorjev. Boljše in slabše hiše se pa ločijo po kvaliteti izvajalcev in ne po izbiri sistema gradnje.
#6
Glede na to, da je zazidalni načrt že narejen, bi mogoče že samo s tistim lahko pridobil neke okvirne ponudbe?
Itak jih bom moral iskati že zaradi izgradnje same kleti.

Hvala vsem za odgovore Cool
#7
Pa si prepričan, da je gradnja kleti res nujna? Od kje si dobil takšno informacijo? Si se že bolj resno pogovarjal s kakšnim projektantom?
#8
Tako piše v odloku o zazidalnem načrtu, ki ga je izdala občina. Je pa tudi investitor (ki je urejal parcele) že plačal komunalni prispevek.
#9
Ne verjamem da je klet obvezna, v načrtu verjetno piše da je dovoljena gradnja do gabaritov K+P+M, ti lahko narediš samo P+M.
#10
Če je želja klet, jo pač narediš, če ne, pa ne. Plošča nad kletjo mora biti tako narejena kot hoče izdelovalec montažne hiše, kako do nje priti bosta pa povedala statik in arhitekt.
#11
Kakšen investitor, ki je že 0lacal komunalni prispevek? Si ti kupil parcelo z že izdelanim in pozegnanim gradbenim dovoljenjem? Ker tam je že kar precej določeno, kaj in s čim boš gradil.
#12
Nisva še kupila, sva pa zelo zelo zainteresirana Smile
Drugace pa ja, komunalni je že plačan in tudi vse mere so že podane kakšna hiša se lahko gradi, kolikšen more biti kolenčni zid itd...

Mogoče se pa zato parcele tam prodajajo že celo večnost, ker ti ne puščajo dovolj svobode pri odločanju, kako hišo hočeš imeti?
#13
Veliko znanja ti še manjka, da bi sploh razumel, kaj sprašuješ. Na forumu pa tudi ne podaš vseh relevantnih informacij, da bi se ti sploh dalo pametno odgovoriti in pomagati. Žal...
#14
To,da mi manjka veliko znanja že vem. Zato sem se tudi prijavil na forum, da se poizkusim vsaj malce izobrazit na tem področju. In tudi tega me je najbolj strah, da bom zaradi pomanjkanja znanja porabil veliko več živcev in denarja, kot običajno. Zato pa tudi računam (in upam), da mi bo uspelo dobiti dobrega nadzornika, ki bo vodil in kontroliral gradnjo namesto mene.

Kar se podajanja informacij tiče, pa ne vem, kakšne podatke bi moral še podati.?

Trenutno je situacija takšna, da nama je všeč parcela, kjer so že na parceli vsi priključki + plačan je komunalni prispevek. Kar je nama plus, da se nama ni treba s tem ukvarjati.
V zazidalnem načrtu pa piše (med drugim) naslednje:
Citat:Osnovni objekt je pravokotnik velikosti 9 m x 12 m in je z daljšo stranico vzporeden s terenom.

Višinski gabarit je K+P+M. Streha je simetrična dvokapnica z naklonom 35 do 40 stopinj. Višina kolenčnega zidu je največ 80 cm.

Zato so nama tudi na sestanku z marlesom rekli, da morava midva poskrbeti za izgradnjo kleti in šele na to pridejo oni na vrsto.

Tukaj sem pa začel razmišljati v smeri, da če imaš enkrat že zidarje na parceli, ki ti delajo temeljno ploščo in klet, da jim zaupaš zidavo objekta do konca.

Upam, da sem podal kakšno bolj koristno informacijo. 

Drugače pa kar se mene tiče, bi veliko raje kupil rabljeno hišo in se mi ne bi bilo treba toliko ukvarjati z iskanjem informacij. Samo glede na cene rabljenih nepremičnin (lj-okolica), je gradnja cenejša + si kolikor toliko miren, ker imaš nov objekt.

Se pa opravičjem, če pišem oz sprašujem neumnosti. 
lp
#15
Bodite pozorni, ali je res plačan celoten komunalni prisevek, ali samo del. Komunalni vodi se včasih delijo na primarne in sekundarne - ko na nekem območju lastnik parcel zgradi komunalno infrastrukturo, se šteje da je s tem sekundarni del komunalnega prispevka za to območje pokrit,  primarni del (za infrastrukturo do območja) pa še vedno bremeni graditelje stavb.

Pogoji so sicer tipično zarukani. 80 cm visok kolenčni zid pomeni da je velik del mansarde neuporaben, razen če lahko celo streho prekrijete s frčadami, ampak kako bo to izgledalo? Najprej preverite, ali v okviru omejitev sploh lahko postavite hišo, ki vam bo OK.

Ali je parcela nagnjena ali ravna? Na ravni parceli kleti gotovo ni potrebno graditi.


Skok na forum:
Zadnje novice