Gradnja in obnova > Energijski viri
Optimalna postavitev TČ zrak/voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optimalna postavitev TČ zrak/voda
#1
Pozdravljeni.

V kratkem bom uredil ogrevanje na TČ, najverjetneje fujitsu waterstage hp. Nisem pa prepričan glede postavitve. 
Gre za ozko in daljšo parcelo, gledano iz ceste imam do hiše cca. 12m zemlje , kjer bi lahko postavil TČ kamorkoli. Opcije:

  1. vogal hiše 1, cca. 30cm od hiše, obrnjeno proti cesti. Plusi: nad tč balkon - zavarovano pred vremenskimi vplivi, povezava do notranje enote cca. 6-7m. Minusi: 3-4m do soseda, hrup?, soba v hiši za tč je jedilnica, zgoraj pa otroška soba - hrup?
  2. vogal hiše 2, Podobno kot 1, le da je zgoraj napušč ne balkon, povezava je še krajša (2-3m), tč zraven vhoda - videz? Notri je za tč kuhinj, zgoraj druga otroška soba.
  3. kamorkoli v razdalji od ceste do hiše, levo, desno, 0-12m. Dlje kot jo postavim se znebim hrupa ampak bi potem verjetno moral postaviti neko zaščito/streho ipd.? Povezava, mislim, da je optimalno 7,5m, kaj če bi bilo 10-12m? 
Kaj mislite?
lp
#2
Če imaš soseda tako blizu je vprašanje kakos e bi hrup prenašal, vem za primer (seveda spet odvisno od soseske - ko se TČ pri sosedu sliši obupno odbijanje zvoka ali kako bi se izrazil).

V hišo mislim, da se ti pretirano ne bi smelo slišati, sam jo imam ob kuhinjskem oknu (okno je sicer od tal 110cm) pa se praktično ne sliši.

Zakaj bi postavljal zaščito/streho če je naprava narejena zato da stoji zunaj in dela svoje delo.
#3
Za začetek, zakaj si se odločil za FWHP. Je to povezano z samimi karkteristikami hiše ali kaj drugega. Ta črpalka za strnjena naselja ni primerna, lahko se zgodi, da bo motila tudi tebe, tako da bi bilo fino, če nam postrežeš z osnovnimi podatki.
#4
Vse naprave klima segmenta so namenjene postavitvi ob steno (15-20cm) hiše, katera ščiti uparjalnik pred vetrom in ostalimi vremenskimi vplivi.
TČ za prosto postavitev so konstrukcijsko povsem drugačne, v večini z radialnimi ventilatorji in zaprtimi uparjalniki.
Enako velja za glasnost delovanja. Waterstage hp je praktično najglasnejša TČ na trgu, zaradi zastarelosti pa še ena izmed naprav z najslabšim izkoristkom.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#5
sassapo

A lahko daš še informacijo glede sončne in senčne lege.

Za gospoda ku sorašuje.
#6
Na to temo smo že pred leti naredili doktorsko disertacijo.
Moje mnenje je, da sonce pozimi zelo godi toplotni črpalki, čeprav zraka neposredno ne ogreje, se pa ta ogreje ob stiku z površinami, kjer zračni tok poteka. Malo pobrskaj za nazaj. Poleti sicer sončna lega ni zaželena, se pa da zadevo rešit z urniki.
#7
Ni strjeno naselje. Le en sosed. Sem pa prebiral druge teme in me malo skrbi ta glasnost. Drugače mi je to TČ priporočil monter, v smislu "bang for the buck".
Katere Tč bi pa vi priporočili, konkurenca oz. boljše kot ta za nekako podoben denar? Gre sicer za radiatorsko ogrevanje, neizolirana fasada (zanekrat) in 35cm izolacije proti strehi.

lp
#8
xgego... enostavno ni splošnega odgovora. Tako kot vsaka lokacija je vsaka hiša unikatna. Če je pri sosedu idealna postavitev zunanje enote na zahodni strani, bo morda pri tebi to najslabša rešitev. Pri določanju mesta za zunanjo enoto je potrebno upoštevat, konfihuracijo terena pred napravo, morebitne pregrade, rastlinje, odboje zvoka, vrtinčenje izpihanega zraka, smer vetra in s tem padavin, oddaljenost kotlovnice, sosede, vizualni izgled...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#9
št. 2........odlicna naprava, kljubuje letom...
O izkoristku: drzi da so novejše boljše, vendar tu se gre za 5-10%. v ceni pa za 100%........jaz s to taki malo porabim, da bi mi ah in oh crpalka potemtakem morala cekine ven metat....
Je pa veliki minus hrup....če mas nocno redukcijo, je še to sprejemljivo....glede na izolacijo, bos komot ponoči znizal T v prostorih ali pa LN uključil....
#10
Jaz imam pred "vhodom hiše", vhod v hiso je zamaknjen 2m v vetrolovu. Mene ne moti nic, hrupa ni, sliši se bolj piš zraka. V nocni tišini svoje ne slišim, slišimo pa preko ceste in nogometnega igrišča staro mitshubishijevko. Načeloma mimo nje ne hodim skoraj nič, do uporabnih zunanjih prostorov (shramba, garaža, delavnica, vrt) grem vsporedno z zunanjo enoto, tako da ne piha v mene nič. Če pa ze moram kaj okoli hiše, pa lahko grem skozi teraso na drugi strani vhoda. Do notranje enote pod zemljo 4 metre. Celotna zunanja enota je pod streho. Zaradi postavitve hiše, širine parcele, sosedov sem jo postavil pred vhod in mi ni žal. Če bi jo dal pred hišo, je pot do notranje enote, okoli 15m, ce pa bi jo dal zadaj k vrtu, pa je 20m. Če bi jo dal nasproti hiše, bi morali rezati celoten asfalt na dvorišču (10m), pa še pihala bi mi v tiste uporabne zunanje prostore, tako da vedno ko bi šel mimo bi čutil piš.
#11
Citat:Je pa veliki minus hrup....
Waterstage hp je praktično najglasnejša TČ na trgu,
Ta črpalka za strnjena naselja ni primerna, lahko se zgodi, da bo motila tudi tebe,
Jao  Rolleyes , če vas bere Polde..., ki ima najtišjo FWHP Big Grin
 Name je ob podobnih zapisih vedno skočil..., čeravno zgolj (pre)brane od lastnikov, opazovalcev!? Idea

Citat:O izkoristku: drzi da so novejše boljše, vendar tu se gre za 5-10%. v ceni pa za 100%
Tole drži povsem?!
 Npr.  Daikin se je pogosto oglaševal...na PSS.  Je 3H HT 100% dražji? Pa verjetno daleč, da bi bila edina... 
Sassapo, bi jih verjetno več stresel z rokava  glede cen, primernosti (ob primernih podatkih), kvalitete, umestitve (katere vzroke je dobro opisal).

Drži edino, da če s hrupom(FWHP) ne bo imel nihče težav , vključno lastnika (eni priznavajo ta problem...) bo zadovoljivo služila namenu.

Hrupa pa nikakor povsem izključit Exclamation   Smo brali že vse sorte..., do možnih selitev...! 
V moji bližini je oglaševana, kot ena tišjih... (še dandanes...?!, čeravno podatki o dB tega ne potrjujejo... Idea ) Atec skragala sosede, podobno (glasno) jo slišijo mimoidoči...
 Umestno je torej vprašanje postavitev TČ Idea  Slednja je v kotu, ki potencira zvok. ''Kreg je prinesel'' nagajanje-možne poškodbe; TČ so posledično še oplankali (kot v ''pesjaku''), ter zdaj še bolj (b)renči ... na mimoidoče, ter sosede.
Streha, ali  zavetje zgradbe pa nobeni ni odveč...  Wink
#12
Pravzaprav, mi je monter omeni tudi Daikin. 

Je pa Daikin 3HT cca. 2-2,5 tisoč eur dražji kot FWHP, oz. cca. 33%.
#13
To je drug rang naprave, tako po karakteristikah kot po ceni. Za praktično enako ceno, vendar precej boljša, s precej boljšim izkoristkom, tišja in skoraj 10 let novejša naprava je Hitachi Yutaki S
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#14
Ok, hvala. 
Kje pa stoji novi model zubadan, napram waterstage,hitachi, daikin? Je tudi cena tam tam, cca. 10% dražje od waterstage.
#15
Če se boš odločil za Mitshubishi, ti toplo predlagam model na R410A, najnovejši na R32 je na žalost samo oskubljena različica prejšnjega.
Če že po tehniki nekoliko šepa, je pa zagotovo zunanja enota najlepša od vseh naprav klima segmenta.
Sicer pa bolje Ecodan, je cenejši, tišji, pa še boljši izkoristek ima.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si


Skok na forum:
Zadnje novice