Gradnja in obnova > Napeljave
Priklop na telekomunikacijsko omrežje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Priklop na telekomunikacijsko omrežje
#1
Zanimajo me vaše izkušnje glede priklopa na telekomunikacijsko omrežje. Smo v fazi projektiranja novogradnje in rad bi da je vse narejeno kar se da optimalno. Trenutno projektanti urejajo vse potrebno za priklučitev na obstoječo infrastrukturo (kanalizacija, plin, elektrika, voda in telekomunikacijsko omrežje). Za kanalizacjo, plin, vodo in elektriko je postopek zelo enostaven. Projektant nariše kako naj bi priklop izgledal, pristojna služba njegov predlog pogleda in izda soglasje da se strinja z narisanim. Med gradnjo se pod zemljo položi vso narisano infrastrukturo in se priklopi na obstoječe omrežje. Pri telekomunikcijskem omrežju pa to ne gre.
Ko pokličem na Telekom da bi se pozanimal kako je s tem mi povejo da je priklop na optično omrežje na naši parceli mogoč. To sem tudi predvideval saj je telekomov jašek le čez cesto kakšnih 10m od tam kjer bo stala hiša. Predlog ki sem ga dobil na Telekomu glede priklopa je naslednji: "počakajte da bo hiše zgrajena potem pa nas spet pokličite. Poslali bomo podizvajalca (Podjetje GVO) ki bo uredilo priklop." Glede na to da je potrebno optični kabel fizično spravit v hišo me je zanmalo kako ga mislijo napelat. Bodo zmetali ven novo položene tlakovce in razrezali/vrtali v novo fasado? Na Telekomu pravijo da JA in da GVO to lepo naredi. Meni se zdi to popolnoma neumno, glede na to da bo tik pred tem na parceli pol leta skupaj gradbišče ko bi 100x lažje vleki kabel in ga spravili v hišo. Poleg tega bo treba kabel vleči pod cesto, zaradi česar bo treba cesto za en dan zapret. Enodnevno zaporo ceste bomo tako ali tako izvedli ob priklopu na kanalizacijo ampak se s Telekomom ne da skomunicirat da bi oni tudi takrat prišli napeljat optiko ali vsaj položit dodatno cev za telekomunikacijski kabel pod cesto.
Ena izmed možnosti je seveda, da jaz vse cevi za telekomov kabel pripravim v naprej in ko pridejo na priklop jih prijetno presenitm s tem da ne rabijo nič kopat in vrtat, samo porinejo kabel skozi cev do ptt omarice. V tem primeru nisem prepričan kako je s priklopom cevi na telekomov jašek. Verjetno brez njihove vednosti ne semem šarit po njihovem jašku in se nanj priklaplajt s svojo cevjo, na mestu ki se meni zdi primerno. 
Zanima me kako se ostali spopadate s priklopom na optiko v novogradnjah. Glede na to da smo šele v fazi projektiranja nam dobro premišlena rešitev lahko prihrani dosti dela in precej težav, za to že sedaj razmišlam o tem.
#2
Jaz sem pripravil preboj in podometno omarico na zunanji strani fasade. Ko smo razkopavali dvorišče, smo pa potegnili še prazno cev do ceste iz katere bo prišel priklop.
#3
Lastniki ali koncesionarji TK omrežij niso uradni soglasodajalci, zato njim ni potrebno pošiljati projektov v soglasja oz. mnenja. Vseeno je priporočljivo, da naročiš tudi načrt TK priključka, v katerem te bo projektant rešil vseh skrbi. Sicer pa od TK jaška do svoje TK priključne omarice napelji TK rumeno cev fi 70 ali 110 mm in imaš zadevo do končanja gradnje v bistvu zaključeno. Potem pokličeš Telekom ali T2 ali Telemach (oz. odvisno, kdo od njih ima na tvojem področju dostopno TK omrežje) in se z enim od njih dogovoriš za priklop. Za izvajanje TK kanalizacije pač poiščeš najcenejšega ponudnika (to je lahko katerokoli gradbeno podjetje).
#4
IMi smo vse naredili hkrati, kot za vodo, elektriko, kanalizacijo itd.  Od hiše do telekomovega jaška smo položili kar črno alkaten cev, kot za vodo (za optiko pride en tanek kabel), za vsak slučaj pustili manjši revizijski jašek pred hišo in vse skupaj potegnili v hišo, kjer bo modem. V jašku je bila še ena prazna rumena cev, pod cesto tako da smo našo alkatenko kar poronili skozi do jaška. Iz gvo so nato samo po ceveh poslali optični kabel in stvar je bila končana. Nobenih pritožb s strani gvo, taka priporočila so nam dali tudi po telefono.
#5
Ja, tudi pri nas podobno.
Ko smo kopali za kanalizacijo, priklop elektrike, vode..samo skopali še do TK jaška (v jašek smo naredili seveda preboj - to sem se kao dogovoril z nekom odgovornim za TK infrastrukturo po telefonu - ampak tudi brez tega se ne bi nihče sekiral, da to narediš - seveda v pravi jašek..) in od tam napeljali alkatenko (to baje najraje vidijo na Telekomu), ki gre kar direktno v hišo v tehnični prostor (čez pred pripravljen preboj pod plato), kjer imam modem. 
GVO je potem samo vpihnil optični kabel direktno v hišo, kjer ti namestijo optično dozo.
#6
Pripravi cev, jo zakoplji od hiše do roba svoje parcele proti telekomovemu jašku. GVO bo srečen, ker ne bodo raboli toliko kopat in ti, ker ti ne bodo razkopali dvorišča.
#7
Jaz imam dva jaška (telekom/telemach) na pločniku pred bajto, do obeh smo že pri izkopu/plati potegnili cevi in foršpan. Tako sta tehnika samo potegnila svoj kabel v bajto in kasneje en drug še konektorje za priklop modema.

Nihče te ne bo nič vprašal.
#8
Je kdo tukaj zaposlen na telemachu ali pozna kdo koga, ki lahko zrihta kakšno boljšo ponudbo, kot je na spletni strani?

Imam možnost priklopa telemachove optike.

Lahko pišeš na ZS.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »