Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Zimski vrt

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zimski vrt
#1
Pozdravljeni,

pri atrijskem stanovanju smo v dilemi zaradi zimskega vrta v velikosti cca 30m^2, ki je bil zgrajen leta 2017. Je povezan s stanovanjem in je na lastniškem atriju, vendar je le cca 1m od meje parcele. Za postavitev imamo pisno dovoljenje sostanovalcev. Po zakonu, ki je veljal v času gradnje, je bil takšen objekt klasificiran kot nezahteven objekt (30-50m^2, zimski vrt) in po naši interpretaciji zakona ni bilo potrebne nobene uradne dokumentacije.

Kolikor mi je znano, so z novim GZ sedaj drugačni pogoji za nehahteven objekt (do 25m^2, brez povečanja gabaritov stavbe), ter se zahteva legalizacija takšnih objektov? Takratne Uredbe o klasifikaciji so po novem zakonu namreč izven veljave.

Ali je iz vidika skladnosti s trenutnim zakonom po vašem mnenju potrebna legalizacija? Ali je sploh možna, če je stavba večja kot 25m^2, ter je manj kot 1,5m od meje parcele? Kakšni postopki in stroški povezani s tem so lahko pričakovani? Po katerem postopku legalizacije bi bilo najbolje poseči?

Hvala in lep pozdrav
#2
Zakaj bi to delal? Bos menjal?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Ne bi menjal, samo skrbi nas zaradi potencialnih problemov, npr. pri prodaji, itd...

Hkrati pa ne poznamo zakonodaje dovolj - če je zadeva bila postavljena pred trenutnim zakonom, verjetno obveljajo takratni predpisi?
#4
Nezahteven objekt ni enostaven objekt, in bi takrat morali dobiti gradbeno dovoljsnje. Vasa interpretacija zakona ni merodajna, predhodno bi se morali pozanimat na UE. Sedaj ga morate legalizirat po novem GZ, pa se poravnat globo. Mislim pa da ni to nek velik strosek. Meni se zdi to nekako logicno.. obrnite se na upravno enoto

Pri prodaji pa ne bo pomoje nekih tezav, razen tega, da nikakor ne morete tega zimskega vrta vkljuciti pod bivalno povrsino in tudi ne zavajat bodocega kupca s kaksnimi napacnimi informacijami.
#5
Če ste takrat, ko ste ta del zgradili, res delali vse po zakonih in so se sedaj pogoji spremenili, se nimate, kaj sekirati, še manj se truditi z legalizacijo, saj je objekt postavljen povsem legalno, skladno z takratnimi pravili.
#6
Saj je napisano, da ni bilo delano po zakonih, ker po njihovi interpretaciji zakona to ni bilo potrebno. Saj to je pogost primer pri nas, kjer bi  ljudje najraje po kavbojsko kaj naredil v svoj prid, pa se hitro izkaze, da to vodi samo v stalo.
Tukaj je situacija verjetno taka, da so si stanovanje povecali za 30 kvadratov In se zimski vrt uporablja kot del stanovanja, verjetno dnevna soba. Torej bi zelel kupcu predstavit (in zaracunat) to kot dodatno bivalno povrsino, na upravni enoti pa kot zimski vrt. Ne gre to tako no, ko bi si ljudje dali take stvari dopovedat.
Tako da cimprej legalizirat, pa se to vprasanje, ce se bo dalo, glede na premajhen odmik od sosednje parcele in novih pravilo glede nezahtevnih objektov - tam mimogrede potrebujete soglasje soseda, tako da cimprej v akcijo, da ga pridobite.


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »