Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Legalizacija po 118. členu - odločba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legalizacija po 118. členu - odločba
#1
Pozdravljeni,

ima kdo izkušnje z vlogo po 118. členu GZ (Šteje se, da imajo objekti, ki izpolnjujejo pogoje iz 197. in 198. člena ZGO-1 ali pogoje iz 124. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 126/07), pridobljeno gradbeno in uporabno dovoljenje po tem zakonu, o čemer se na zahtevo stranke izda odločba.) 

Rad bi imel to odločbo, v primeru kakršnihkoli kasnejših urejanj. Hiša je bila zgrajena leta 1998, na podlagi gradbenega dovoljenja in torej izpolnjuje tudi pogoje po 198. členu. Dejansko je vloga takšna, da se izpolne nekaj podatkov (gradbeno dovoljenje, dokaz da je namembnost- stanovanjska bila pred letom 2003 in pa da je vpisana v kataster oz GURS). 

Dejansko dobiš odločbo na podlagi te izpolnjene zahteve, plačaš tisto takso 20eur in je to to? Ali pa pride za tem še kaj?

Hvala
#2
Če je hiša zgrajena v skladu z GD in projektno dokumentacijo, ki jo itak morate hraniti za čas obstoja objekta, potem se izda uporabno dovoljenje po 118. členu GZ.

Koliko in kako na UE preverjajo dejansko zgrajen objekt s projektno dokumentacijo, pa je druga zgodba. Nekje hodijo na teren, nekje ne ... je pa redko katera hiša res u nulo zgrajena v skladu s projektno dokumentacijo.
#3
Po 118. členu se pridobiva uporabno dovoljenje samo za objekte, ki so zgrajeni pred 1. 1. 1968, in v vašem primeru ne pride v poštev.

Če imaš za zgrajen objekt gradbeno dovoljenje, in se je dejansko gradilo v njegovem obsegu, se za uporabno dovoljenje vloži obrazec, ki pa mora vsebovati (68. člen GZ-ja):

- izjave projektanta, nadzornika in izvajalca, da so dela dokončana, skladna z izdanim
gradbenim dovoljenjem in da so izpolnjene predpisane bistvene zahteve;
- dokumentacija za pridobitev uporabnega dovoljenja z označenimi odstopanji od
dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja;
- dokazilo o zanesljivosti objekta;

Glede na to, kdaj ste gradili, je kar izziv pridobivati vse te izjave. Če zaradi smrti udeležencev pri graditvi, starosti objekta ali drugih izjemnih okoliščin ni mogoče predložiti dokumentacije, s katero se dokazuje izpolnjevanje bistvenih in
drugih zahtev iz gradbenega dovoljenja, se te lahko dokazujejo drugače. To potrdi
udeleženec, ki izpolnjuje pogoje po tem zakonu - to mislim, da je inšpektorat. To bi bila po moje najoptimalnejša pot v vašem primeru, če je seveda grajeno po gradbenem dovoljenju.

Če ste gradili v večjem obsegu, kot je gradbeno dovoljenje, lahko povečan del legalizirate po 117. členu (če so se gradbena dela začela pred 1. 1. 1998), vendar to zahteva več dokumentacije, in ni samo izpolnjen obrazec. Dodatno se plača tudi komunalni prispevek in uzurpacija. To dokumentacijo po navadi naredi arhitekt, ker je potrebno izvesti meritve, predložiti risbe obstoječega stanja, dokazovati obstoj ipd.


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »