Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Razparceliranje parcele

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Razparceliranje parcele
#1
Pozdravljeni. 
Mi lahko kdo pomaga glede razparcelacije obstoječe gradbene parcele. Gre za parcelo veliko 920 m^2. Trenutno na parceli stoji hiša. Poleg bi želeli zgraditi novo stanovanjsko hiško, vendar nam tega ne dovolijo, ker da je na isti parceli že ena hiša. Torej lahko naredimo razparceliranje in odmerimo novo parcelo velikosti 550 m^2 za novo hišo. Torej ostane hiši ki stoji že od prej cca 370 m^2. 
Velikost parcele za novogradnjo, ki je predpisana po občinskih pravilih je najmanj 500m^2.
Ali jih lahko zmoti, da bi ta obstoječa hiša zdaj izgubila del ozemlja in se ji bi površina parcele zmanjšala? Ali se v to ne morejo vtakniti? Kako postopati v takem primeru?
#2
Če je z odlokom določena večja minimalna velikost gradbene parcele kot bi je ostalo za manjšo parcelo se definitivno lahko kdo vtakne.
#3
Običajno imajo občine v prostorskem načrtu zapisano, da se to ne sme. Primer iz Ljubljanskega OPN:
" Parcela, namenjena gradnji, na kateri stoji objekt oziroma je bilo zanj pridobljeno gradbeno dovoljenje, je lahko predmet parcelacije samo v primerih, če sprememba meje ali površine parcele ne bo povzročila kršitve s tem odlokom predpisanih prostorskih izvedbenih pogojev, ki veljajo za objekt (velikost parcele, namenjene gradnji, FZ, FBP ali FZP, FI, odmike od parcelnih mej, regulacijskih linij, normativi za parkirne površine in podobno)."

Imajo pa nekatere občine tudi določilo, da je lahko v primeru gradnje v vrzeli med obstoječimi stavbami parcela lahko tudi manjša, v primeru Ljubljane do 10%. V vašem primeru bi bilo to sicer še vedno premalo, ker bi potrebovali skupno velikost parcele 500+450 = 950 m2.
#4
V dopolnitvi OPNja so zapisali: " Delitev zemljiških parcel stavbnih zemljišč je dopustna, kadar se lahko s parcelacijo oblikuje več zemljiških parcel, ki ustrezajo pogojem za velikost in oblikovanje novih gradbenih parcel v skladu z določili tega odloka."
Recimo, da je to to. Le da imajo v ljubljanskem OPNju to bolj konkretno zapisano.
#5
torej ne moreš razparcelirat....
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#6
Potem se pač pogledal originalni odlok kakšna je minimalna velikost parcel.

V enem stavku povem vse pa enim še vedno nč jasno in je treba komplicirat in navajat odloke, ki z zadevo nimajo nobene veze. Jaooooo.
#7
Saj ta podatek je bil naveden že v prvem prispevku, minimalna velikost je 500m2.

Ker avtorica teme ni navedla, v kateri občini se parcela nahaja, sem pač lahko podal le splošen odgovor, v katerega sem za večjo nazornost vključil primer iz OPN, ki ga najbolje poznam. Na podlagi tega primera je potem avtorica v odloku za svojo občino našla primerljiv člen, tako da je bil primer očitno uporaben, četudi "z zadevo nima nobene veze".


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »