Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
cenitev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
cenitev
#1
Smile 
Pozdravljeni

S partnejem se odločava za stanovanjski kredit (dokončanje obstoječe hiše) katerega bi zavarovali s hipoteko. Ta bi vključevala zazidljivo zemljišče na katerem stojita dva objekta, ki se držita skupaj.
Eden je starejši (kakšnih 200let) vendar je v relativno ok stanju, saj je do nedavnega noter prebivala babica, drugi pa je novejši objekt (iz leta 1990), ki se znotraj nikoli ni popolnoma dokončal, zunaj pa izgleda dokončan.

Gradbenega dovoljenja za starejši 200let star objekt ni, saj je objekt prestar. Gradbeno dovoljenje in dokumentacija za novejši objekt iz leta 1990 pa je. Tega želiva tudi dokončati in v njem živeti. Težava nastane, ker ni grajen točno po teh načrtih, ki so v mapi. Objekt je sicer enakih tlorisnih dimenzij (kvadratur), stoji na pravem mestu z pravimi odmiki od sosednjih parcel in ima enako število etaž kot po gradbenem. Tudi namembnost je ista. Težava nastane, ker so notranji prostori obrnjeni malo drugače, kar pomeni da tudi okna niso na pravih mestih, ter streha je namesto večkapnica, dvokapnica.

Od kolegice sem slišala, da pozna že več primerov, ki jim banka ni odobrila hipoteke zaradi tega, ker objekt ni bil zgrajen TOČNO po gradbenem, saj jo je cenilec ocenil kot nelegalno gradnjo.
Trenutno smo še v pridobivanju ponudb od bank in cenilca še nismo imeli.

A kdo ve kaj o tem? Bi lahko imeli težave?
#2
Če vidva, ne bosta plačevala zadeve, banka tega ne bo mogla prodati.

A uredis gradbeno tako da je prav ali podkupis cenilca da reče da je vse ok. Pomoje vaju oboje stane isto.
#3
me čudi,da banka ne zahteva uporabnega dovoljenja.
#4
Banka bo verjetno odobrila kredit glede na vrednost parcele, problem zaradi neskladne gradnje pa bosta imela pri pridobivanju uporabnega dovoljenja, brez katerega po novem ni elektrike, hišne številke ... Tako da vložita dopolnitev GD ali pa prilagodita odprtine glede na staro gradbeno dovoljenje.
#5
Hiša je bila grajena leta 1990 in takrat se za take objekte ni pridobivalo uporabnih dovoljenj. To je šele nekaj let po ustanovitvi novega gradbenega zakona. Včasih tudi PZI dokumentacija ni bila potrebna, le gradbeno. Zato predvidevam, da je bila takrat vsaka druga hiša delana "malo po svoje" in bi moral sedaj vsak drugi imeti težave pri odobritvi kredita.
Hiša že ima priklopljeno elektriko, vodo...itd, saj so priključki iz starejšega dela objekta. Hišna številka je pa tudi za oba objekta skupaj.
Dopolnitev GD ni možna (saj je to možno le 10let od pravnomočnosti GD), pri nas je pa to že bistveno čez, predvidevam, da bi v tem primeru bila bolj primerna legalizacija, kar pa nam bistveno zamakne vso gradnjo :/
#6
Ja, sedaj ima vsaki drugi tezave... ker so banke butaste glede tega...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#7
A elektrika je še vedno priključena?
Stari objekt je naseljen? V čigavi lasti je? Mogoče bi pa - če ne bi šlo skozi z novo hišo - vzela kakor kredit za obnovo stare?
Ali pa maksimalno potrošniškega kredita z zavarovanjem pri zavarovalnici in zraven še maksimalno šparat, prodat avto, če je nekaj vreden, in kupit cenejšega, sklepat kompromise glede ureditve znotraj ...
Glede uporabnega, ga ne rabite, če so izpolnjeni ti pogoji:
enostanovanjske hiše, ki so bile zgrajene na podlagi gradbenega dovoljenja pred 1. januarjem 2003, če so bile v uporabi pred tem datumom, in so vpisane v zemljiškem katastru.

Več na: https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepre...nje-325856 - http://www.zurnal24.si
#8
ja res je. Ga ne rebiš. Razen... če rabi kupec kredit. potem so banke "nad zakonom"...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"


Skok na forum:
Zadnje novice

Zemeljski plin – za topel dom in nizek račun
05.03.2021 ob 10:20:07
Zemeljski plin – za topel dom in nizek račun
Kako priti do najcenejšega ogrevanja stanovanja ali hiše? To je vprašanje, ki si ga pred začetkom vsake zime... Beri dalje »